• Реклама

Днешният ден

дата

ПЕТРОВДЕН 29 юни


ПАМЕТТА на първоапостолите Петър и Павел се чества тържествено в един и същи ден. Апостол Петър бил рибар от гр. Капернаум на брега на Галилейското езеро. Според Евангелския разказ Христос повикал двамата братя да тръгнат след него и те го следвали до деня на неговото Възнесение. Еврейското име на апостола било Симон, а името Петър, което означава „камък", му било дадено от Иисус Христос. След Възнесението ап. Петър разпространявал християнството в Сирия, Кападокия, Галатея и Понт. Преданието твърди, че загинал мъченически заради вярата си заедно с ап. Павел, който не е от кръга на Христовите ученици. Празникът на Петър и Павел се предшества от двуседмичен пост. Празникът е за предпазване от огън, пожар, гръмотевици и град. Обредността на Петровден носи типичните белези на летните празници, чиято основна функция е запазването на реколтата (главно на вече изкласилите жита и на градините). На празника не се работи. Коли се петел или пиле. Жертвоприношението му се свързва със запалването на огъня и съответно с омилостивяването на силите, които изгарят природата. Така свързаният с живота и смъртта петел символизира плодородието. Защитни функции имат забраните за работа, курбанът, общата трапеза. Канят се гости и семействата не трябва да остават сами. Петър означава „скала, камък". Павел означава „малък". За пръв път се ядат ябълки петровки. Подават се и за мъртвите близки.

 

Ако сте родени на дата: 29.06

 

Човек със сложен характер, съвкупност от гордост, амбиции, вдъхновеност и недостатъчно увереност в себе си. Щедра и артистична натура, надарена с душевна сила, скромност и реализъм. Отличава се с възприемчивост, всеотдайност, интуиция и практичен усет. Нуждае се от конкретно поставени цели и задачи. Намира удовлетворение в добре свършената работа и семейните радости. Този тип хора са добронамерени и имат възможност успешно да се впишат в своята социалната среда. Присъщи са им развит инстинкт за притежание и чувство за лична принадлежност. Техният избор и ориентация често са предопределени от контекста на заобикалящата среда. Личността има способности или заложби в областта на изкуствата (музика, живопис), образованието, естетиката, дребния и среден бизнес и др.

Негативни аспекти: Свръхчувствителност, емоционална зависимост, непостоянство. Вътрешно безпокойство, ревност, съмнения, самота. Избухливост и податливост на влияния.

 

Личности родени днес:

Антоан дьо Сент Екзюпери (1900 г.) – фр. писател


 

Имени дни:

Петър (гр. “камък, скала”), Петрана, Павел, Павлина, Камен, Пейо


 


 

Православен календар: Св. първовърховни апостоли Петър и Павел (Петровден)

 

---------------------

 

Тълкуването е предоставено от Хр. Енев – автор на книгата
 “Числата – символика и традиции” виж.  www.area.bg/ariel_simvoli

 

 

 

 

Прогноза за времето

 

Реклама

Реклама ad