21 април - 21май                                      www.astrohoroscope.info                           Бр.4, 2007 година

Начало

Архив

брой 1

брой 2

брой 3

брой 4

 

 

Европа и белоснежният бик

В митовете и легендите древните народи са вплели много от основните качества и понятия, свързани с природата на зодиакалните знаци. Опитайте се да откриете ключовите думи за знака Телец, докато четете текста. Чрез легендите знанията за влиянието на звездите са стигали до много хора и са се имплантирали неусетно в тяхното съзнание и битие.

 

Владетелят на финикийския град Сидон – цар Агенор, имал трима синове и само една дъщеря – Европа. Тя била най-красивата девойка на Земята. Единствено безсмъртните богини можели да се сравняват с нея. Радостна и безгрижна, Европа по цял ден играела с приятелките си по зелените ливади в околностите на Сидон. Една нощ тя сънувала сън, който много я разтревожил. Видяла как континентът Азия и частта от него, която отделя морето, се превръщат в жени – едната по-стара, а другата по-млада. Двете жени започнали да се борят за нея. Всяка от тях искала да вземе Европа. По-старата жена – Азия - била победена от по-младата… Стресната от този необикновен сън, Европа се събудила. Тя не можела да разбере какво означава той. Разтревожена, започнала да се моли на боговете да я закрилят от нещастията, ако сънят й ги предвещава.

Минали няколко дни. Нищо лошо не се случило. Европа се успокоила и отново започнала да играе с приятелките си. Една сутрин заедно отишли на най-хубавата ливада, където растяла сочна зелена трева и пасели стадата на нейния баща. Тя тичала по ливадата, късала цветя, правела венчета от тях, слагала ги на главата си и смехът й огласял цялата околност. Сякаш и птичките станали по-весели и по-нежно пеели, а златистите лъчи на Хелиос я обливали и я правели още по-красива.

От висините на планината Олимп всемогъщият Зевс съзрял Европа сред зелената ливада и очарован от божествената й красота, решил веднага да я открадне. Но как да извърши това, без да изплаши Европа и приятелките й? Превърнал се в снежнобял бик и неусетно се вмъкнал в стадото на Агенор.

Безгрижно тичали по ливадата младите момичета. Но когато Европа се отделила от другарките си, за да откъсне един кичест божур, бикът се отделил от стадото и дошъл при нея. Така нежно я гледал с големите си очи, сякаш искал да й проговори. Европа започнала да го милва, да глади белоснежната му кожа и да се възхищава от дългите му, извити като полумесец рога. Още по-нежно започнал да се умилква бикът и легнал в краката на Европа. Хванала тя рогата му и радостно седнала на широкия му гръб. Тихо и кротко бикът станал, стъпил на краката си, а Европа се заливала от смях. И… изведнъж бикът като вихър се понесъл към морето.

Разплакала се Европа, развикали се приятелките й, но бикът скочил в морето и като риба се понесъл по безбрежните сини води. От страх Европа се държала здраво за рогата му. Морските вълни утихнали пред бика и той все по-бързо я носел на запад. Из дълбочините излезли прекрасните нереиди, запели нежни песни и заплавали редом с него. Самият бог Посейдон, придружен от всички морски божества, се носел с колесницата си по морските вълни и с тризъбеца си ги укротявал, за да бъде гладък пътят на неговия велик брат – гръмовержеца Зевс. Утихнали бурните ветрове и само слабият ветрец развявал златистите коси на Европа, а наоколо – безкрайно море и синьо небе. Не след дълго в далечината започнали да се очертават бреговете на остров Крит. Бикът скоро доплувал до него, излязъл от морето и оставил на земята скъпоценния си товар. Докато Европа прибирала разпилените си коси, бикът се преобразил и пред нея застанал Зевс с цялата си величественост.

Европа станала съпруга на Зевс. Тя му родила трима синове – Минос, Рамадант и Сарпедон, славата на които се разнесла далеч по света.

 

Съзвездието Бик (Телец) било създадено от боговете, за да напомня за постъпката на Зевс и за прекрасната девойка Европа, която той откраднал от Азия и пренесъл на остров Крит. Европа била не само прелестна. Тя имала благ характер, обичала хората, помагала им и те толкова много я обикнали, че нарекли на нейно име целия континент.

 

към съдържанието

 

Това, което е горе е подобно на това, което е долу 

 


Copyright © 2007 Локус Фортуна ЕООД. Всички права запазени. Редакция
Забележки и предложения изпращайте на e-mail: kiril_astro@abv.bg 


 

 

Посетете: дневен хороскоп, годишен хороскоп, китайски хороскоп