21 април - 21май                                      www.astrohoroscope.info                           Бр.4, 2007 година

Начало

Архив

брой 1

брой 2

брой 3

брой 4

 

 

Венера

 

По размери и маса Венера е планета-близнак на Земята, но с това приликите между двете планети се изчерпват. Високата температура, огромното налягане и атмосферата от въглероден двуокис я правят напълно непригодна за развитие на биологически форми на живот, каквито познаваме на Земята.

Времето, за което Венера прави една обиколка на Слънцето, е 225 земни денонощия. Най-малкото разстояние между Земята и Венера е 38 млн. км, а най-голямото – 261 млн. км. За период от осем години двете планети правят 5 съвпада, докато се движат по орбитите си, като фигурата, която се образува, е пентаграм.

Орбитата на Венера е най-правилна и се приближава до идеалната окръжност – ексцентритета й е само 0.0067.Тя се върти около оста си в обратно направление – от изток на запад, докато Земята и другите планети, с изключение на Уран, се въртят от запад на изток. Като следствия на този факт Слънцето на Венера изгрява от запад.

Облачният слой, скриващ от нас повърхността на планетата, се разполага на височина 50-60 км. и се движи с голяма скорост като обикаля планетата за четири дни. Плътността на атмосферата е 35 пъти по-голяма от земната! Състои се предимно от въглероден двуокис с примеси на азот и серен двуокис. Тези газове пропускат слънчевите лъчи и те нагряват повърхността, но не позволяват на топлината да се разсее в космоса, поради това на Венера се наблюдава т.нар. парников ефект. Температура на повърхността е 460 градуса!

Отражателната способност на планета (албедо) е 65%, което означава, че тя отразява по-голямата част от лъчите на Слънцето, това я прави третия по яркост обект на небето (след Слънцето и Луната). За сравнения албедото на Луната е само 12%.

Изследването на повърхността на Венера се провежда основно с радиолокационни методи. Изследванията разкриват, че по повърхността на планетата има малко на брой, но големи по размери кратери. Открити са и няколко планински района, най-големият от тях е наречен Ищар и по площ е два пъти по-голям от Тибет. В неговия център на височина 11 км се извисява гигантски вулканичен конус.

При наблюдения на Венера от Земята са възможни две положения:

  • да се вижда вечер, след залеза на Слънцето – Вечерница

  • да се вижда сутрин, преди изгрева на Слънцето – Зорница

 

Венера във Водолей в Х-ти дом

 

Как Венера, планетата на красотата и любовта ще се изяви попадайки в Х-ти дом на рождената карта, в градусите на знака Водолей.

Венера във Водолей символизира чистата и свободна от ограничения проява на любовта. За човек, родил се с тази позиция, любовта и свободата са едно. В живота му няма да има дълбоки и драматични чувства и привързаности. Взаимоотношенията с хората ще бъдат равностойни, открити, ще търси партньори, които да споделят неговите идеали. Традиционните форми на общуване и любовни връзки ще бъдат подложени на пълна преоценка и всичко старо и ограничаващо ще бъде заменено с нов, уникален и прогресивен подход към противоположния пол.

Ще държи на независимостта си в брака. Стилът му на обличане ще е оригинален. Вкусът към красивото, изкуствата - ще е извисен, изтънчен. Ще има собствено мнение за събитията, независимо от това на околните и обществото. Финансовото му състояние ще е стабилно, следствие на собствените усилия, но то няма да е сред най-важните неща, за човек роден с Венера във Водолей в Х дом.

Ако позицията е в картата на жена, то тя ще ще очарова мъжете с фино, интелигентно излъчване, а ако е в картата на мъж, то той ще търси у жената, интелекта, оригиналността и свободомислието, както и ще бъде склонен да търси “идеалната” жена.

Десети дом, като дом на материята подлага всеки човек на проверка, чрез изявата му в материалния план на битието. Позицията на Венера във Водолей в десети дом предполага силна конфронтация между старото и новото, сблъсък с институциите, борба с околните и обществото за налагане на прогресивни разбирания. Увереността на знака Водолей ще подпомогне човека в полагането на необходимите целенасочени усилия за реализация в социален план. През втората половина от живота на човека, когато влиянието на 10-ти дом стане по-силно от това на знака, в който се намира Венера - Водолей, амбицията ще нарасне и ще тласне човека по йерархията на обществената стълбица.

Възможно е да направи кариера като моден дизайнер, който включва нови, уникални идеи в колекциите си. Ще се прояви като новатор, реформатор в областта на взаимоотношенията (знанието за тях е мащабно, задълбочено и изпитано в личен опит). Може да бъде и психолог, да издаде трудове в тази област. Ще разглежда парите като форма на свобода! Може да създаде екип от хора, които да прилагат и разпространяват това знание по света. Друго поле за изява - компютърен дизайн, комуникации, Интернет, разпространяване на идеи и общуване по мрежата. Ще обича да слуша съвременна и електронна музика, дори може да композира такава. 

Тази позиция носи успех, добро положение в обществото, специфично, но силно обаяние. Човекът, който я притежава ще е насочен към свободна проява в обществен план, ще има силен стремеж за налагане на красивото в живота на хората. Красотата ще освободи света!

 

Маргарита Колева

1 курс, Българска астрологична школа АСТРО-ЛОГОС

 

към съдържанието

 

Това, което е горе е подобно на това, което е долу 

 


Copyright © 2007 Локус Фортуна ЕООД. Всички права запазени. Редакция
Забележки и предложения изпращайте на e-mail: kiril_astro@abv.bg 


 

 

Посетете: дневен хороскоп, годишен хороскоп, китайски хороскоп