21 май - 21 юни                                      www.astrohoroscope.info                           Бр.5, 2007 година

Начало

Архив

брой 1

брой 2

брой 3

брой 4

 

 

Кастор и Полукс

В митовете и легендите древните народи са вплели много от основните качества и понятия, свързани с природата на зодиакалните знаци. Опитайте се да откриете ключовите думи за знака Близнаци, докато четете текста. Чрез легендите знанията за влиянията на звездите са стигали до много хора и са се имплантирали неусетно в тяхното съзнание и битие.

 

Спартанският цар Тиндарей бил женен за Леда, чиято красотата очаровала всички. За нейната прелест се говорело в цяла Гърция. С дивната си хубост тя омаяла и великия гръмовержец Зевс. Веднага щом я зърнал, той решил да я обладае. За да избегне неприятностите, които би му създала великата богиня Хера, неговата законна съпруга, Зевс се превърнал в белоснежен лебед и като стрела се спуснал от висините на Олимп към Спарта. През един отворен прозорец на двореца влязъл в покоите на Леда.

От Зевс Леда родила две деца – син Полукс и дъщеря Елена, прекрасна като богиня, която по-късно станала причина за обявяването на Троянската война. От цар Тиндарей Леда също родила две деца – син Кастор и дъщеря Клитемнестра. На своя син Полукс Зевс дал дара на безсмъртието, но брат му Кастор останал смъртен.

Двамата братя отраснали заедно и станали прочути герои. Те взели участие и в похода на аргонавтите за златното руно в далечна Колхида. Кастор укротявал и най-буйните коне и никой не можел да се сравнява с него в умението да управлява колесници. С Полукс пък никой не можел да се сравнява в битките. Навсякъде двамата братя-близнаци били заедно и никога не се разделяли.

Кастор и Полукс имали двама братовчеди – Идас и Линкей. Заедно с тях те извършили много подвизи, но веднъж се скарали и Идас пронизал с копието си Кастор. Полукс веднага се нахвърлил върху Идас, за да отмъсти за смъртта на брат си. Започнали да се бият на живот и смърт. Но двамата били еднакво силни и затова се намесил бащата на Полукс-Зевс. Той хвърлил ослепителна светкавица, от която Идас в миг изгорял превръщайки се в пепел. Полукс бидейки безсмъртен останал невредим.

Той се върнал при загиналия си брат, застанал над него и горчиво плакал цяла нощ. Мъката му по Кастор, който трябвало като обикновен смъртен да отиде в царството на Хадес, се изливала в потоци сълзи. От ден на ден все по-големи ставали скръбта и страданията на Полукс. Отчаян, той помолил баща си Зевс да го лиши от безсмъртието, за да може да умре заедно с брат си. Трогнал се Великият Гръмовержец и предложил на сина си да избере или да остане вечно млад и да живее сред боговете на високия Олимп, или да живее заедно с брат си един ден в подземното царство на Хадес и един ден на Олимп при боговете.

Без да се двоуми, Полукс избрал втория вариант, предложен от Зевс. Оттогава двамата братя станали отново неразделни. Един ден те прекарвали в подземното царство на Хадес между сенките на мъртвите, а на другия ден отлитали във висините на Олимп и се веселели заедно с боговете на пищните им тържества.

Древните гърци почитали двамата братя-близнаци като богове, които закрилят хората от всички злини и опасности и ги покровителстват при пътуванията им из родината или в далечни и непознати страни.

Привързаността между Полукс и Кастор станала олицетворение на братската любов. Господарят на Небето и Земята – Зевс - превърнал двамата братя-близнаци в звезди и ги поставил на небето сред съзвездията, за да блестят през нощите и да напомнят на хората за истинската братска любов.

 

 

 

към съдържанието

 

Това, което е горе е подобно на това, което е долу 

 


Copyright © 2007 Локус Фортуна ЕООД. Всички права запазени. Редакция
Забележки и предложения изпращайте на e-mail: kiril_astro@abv.bg 


 

 

Посетете: дневен хороскоп, годишен хороскоп, китайски хороскоп