Астрологични статии

астрология

 

Ползите от икономическата криза

Астро-икономически анализ

В настоящата статия за използвани данни от прогнозата за 2008 и 2009 г.,   

дата на публикуване: 10.12.2008г.
 38576 прочитания
 

Кирил Стойчев, председател на БАА

 

 

2008 година

Несъмнено 2008 г. е добра за България и българите, както беше посочено в прогнозата за 2008 г. цитирам: „На първо място трябва да отбележа, че Юпитер, планетата която символизира щастието и късмета, през 2008-ма година ще се намира в знака на Козирог. От това следва, че годината като цяло ще бъде щастлива за нас, българите. Всеки ще изживее по някакъв начин своя личен успех, своето лично щастие. За всеки то ще бъде различно, но ще бъде в някоя от сферите на влияние на Юпитер:  пътувания, разширение на възможностите, професионален успех, богатство, нови идеи, успех в образованието, подкрепа от влиятелни хора.”

 

Никой не може да отрече положителните резултати в икономиката, като например увеличаване на средната работна заплата до 509 лв. през месец септември 2008, което е повишение от 100 лв., спрямо м. септември 2007 г. Безработицата за същия период е намаляла с 1% от 6,78 на 5,80%.

 

„Наред обаче с тези добри икономически резултатите, преминаването на Юпитер през Козирог доведе до завишени очаквания сред българите и някои направиха вложения в акции и фондове, които се оказаха неоправдани след срива на индексите на българската фондова борса. В контекста на казаното, застрашени от икономическата криза са преди всичко тези играчи, направили рискови инвестиции, с надеждата за бърза печалба. Българският народ е консервативен, не е свикнал да живее на кредит, а се простира според чергата си. Именно тези национални качества ще помогнат да преминем по-леко през кризата. Българите живеещи на село са по-имунизирани към икономическите трудности от тези, живеещи в града.”

 

2009 година

Кризата ще се усети по-осезаемо от хората с високи доходи и тези, чието възнаграждение е обвързано с процент от оборота, както и от българите, надценили финансовите си възможности при тегленето на кредит. Връщането на дългове ще бъде затруднено, поради недостатъчно свободни финансови средства. В така създадената ситуация, най-погрешният ход на собствениците на фирми ще бъде, ако се опитат да запазят нормата на печалба, като намалят разходите за работни заплати. В краткосрочен план това би дало някакви резултати, но в дългосрочен план обрича бизнеса на фалит, или в най-добрия случай на застой. По-правилно е да се намали печалбата, но да се запазят квалифицираните кадри, да се търсят нови пазари за продукцията.


През 2009г. можем да очакваме затягане на кредитирането, ограничение в покупката на луксозни стоки, нови автомобили и нови жилища. Лек спад ще има и в туристическия сектор, който може да бъде и по-сериозен, ако туроператорите не се опитат навреме да привлекат с изгодни оферти българските туристи. В търговията с недвижими имоти ще има по-голямо предлагане, отколкото търсене и това ще доведе до спад на цените, по-значителен при панелните жилища.”

 

 

Безработицата в България

Безработицата е феномен, който изисква по специално внимание и анализ. В епохата на комунистическата власт, безработицата беше сведена до 0% благодарение на правителствената политика, която заставяше едва ли не всеки да работи нещо. По време на прехода в България за първи път от много години се сблъскахме с бича на безработицата и тази дума днес плаши всеки. Нека да разгледаме безработицата през призмата на астрологията. Там работата се проектира в знака Дева, а безработицата – в Риби. Знакът Риби заема 1/12 от зодиака, или измерено в проценти 8,33%. С други думи казано, нормата на безработицата в едно общество е 8.33%. Когато процентът на безработицата е над 8.33% - тогава наистина можем да говорим за липса на работни места и хора, които активно търсят работа, но не намират. Когато процентът падне под 8.33%, тогава пазара изпитва дефицит от квалифицирана работна ръка.

Нека да видим цифрите у нас. През 2000 година безработицата е 18%, през 2003 – 14%, през 2004 – 12%, през 2005 – 10%, през 2006 – 9%, през 2007 – 7.75%. За 2008 г. все още няма официални данни, по неофициални ще е под 7% на средногодишна база. По данни на статистиката, към м. октомври безработицата е 5.85%. Това означава, че в момента съществува толеранс от 2,48% до критичното ниво от 8,33%. Проблемът у нас е, че има области като Търговище, Шумен, Смолян, където безработицата е над 10%,  и те са по застрашени от икономическата криза. Докато София, Варна, Бургас, Габрово, където безработицата е под 4% в момента нямат основания за притеснение. Виждаме също така, че има обратнопропорционална  връзка между нивото на безработица и цената на труда. През 2000 г. при безработица от 18%, ср. заплата е 217 лв. по данни на НСИ, докато през октомври 2008 средната заплата се увеличи 510 лв., а безработицата намаля до 5.85% .

За да онагледя обратнопропорционалната зависимост между нивото на безработицата и ср. работна заплата прилагам две графики построени по данни на Националния статистически институт

 

Можем да направим извода, че ако през 2009 безработицата започне да се увеличава, това ще доведе до спад на средната работна заплата. Възможно е също така да има равновесие и заплатата остане на нивото от 2008, което е по-добрия вариант. Покупателната сила на лева ще се увеличи, предвид по-ниските цени на пазара.

 

Всеки, който се занимава с бизнес в България и наема работници се е сблъскал с трудности при намирането на персонал през последните 2 години, което потвърждава извода, че когато процентът на безработицата е под 8.33%, пазара изпитва дефицит на работна сила. Следователно, през 2009 г. няма основание за притеснение до момента, в който прага на безработицата не мине границата от 8.33% - от там насетне вече може да се говори за криза на пазара на труда.

Същият извод може да се направи и за САЩ – американската икономика е загубила 533 000 работни места през ноември 2008 г., а безработицата в САЩ се е увеличила до 6,7%, най-високото ниво за повече от 15 години насам. Главната причина към САЩ да има постоянен приток на емигранти, търсещи и намиращи работа е именно фактът, че безработицата там е под 8.33%. Ако през 2009 г. този праг бъде достигнат, тогава кризата ще придобие наистина застрашаващи размери. Може да се превърне и в социална, предвид големия брой емигранти, които ще останат без работа, а това неминуемо ще доведе и до бум на престъпността.

 

ПОЛЗИТЕ ОТ КРИЗАТА

 

Какви предимства можем да извлечем от икономическата криза – това е основния въпрос, който трябва да се зададе.

Туризъм – в този отрасъл има предпоставки да се подобри качеството на предлаганите услуги, а не само да се разширява легловата база.

Производство – ще има натиск то да стане по-ефективно, а не енергоемко, както досега, ресурсите ще се използват по-рационално.

Екология – ще спре безогледното застрояване на крайбрежието и планините, или поне ще намалее.

Недвижими имоти – най-сетне ще спре спекулата на жилищния пазар. Жилищата ще останат достъпни за хората, които наистина се нуждаят от тях, за да живеят. Повече за недвижимите имоти вижте тук

Интернет бизнесът и услугите  ще се развиват все повече.

Земеделие - има шанс правителството да обърне внимание на факта, че земята е основно средство за производство и да инвестира в този сектор. Повече информация - вижте тук

 

През 2009г. ще е бойното кръщение на българската пазарна икономика в условията на криза. Това ще бъде изключително отрезвяващо за  нея. От пазара ще бъдат изхвърлени тези играчи, които не са специалисти в областта си. Например: сервитьор, построил хотелче - „съжалявам, отпадаш от играта”; Брокер на недвижими имоти решил, че може да завърти строителен бизнес - „съжалявам, отпадаш от играта”. Но истинските професионалистите ще оцелеят. Хората, които следват призванието си, имат знанията и опита да въртят бизнеса си – за тях идват наистина добри години, в които ще се отърват от нелоялната конкуренция.

В този смисъл, кризата ще подейства оздравително на икономиката. Големите фирми, управлявани неефективно, ще изпитат по-силно последствията от световната криза, докато малките, които са по-гъвкави,  дори могат да извлекат печалби и да намерят нови пазари за своята продукция и услуги. Парите, спечелени по нечестен път по време на прехода,  ще се топят като сняг през май.

 

Страната ни съвсем скоро е преживяла високи нива на безработица, както и кризата от 1997 г., така че имаме известен имунитет и по-лесно ще се справим от американците. Много е важно страхът да не скове стопанската инициатива, все пак кризата ще продължи само две години и ще последва възход. Когато правят своите разчети, бизнесмените не трябва да изхождат от презумпцията, че кризата ще трае вечно. Икономическите анализатори да имат предвид, че достигането на безработицата до равнище от 8.33% ще е сериозен сигнал за наистина неблагоприятно развитие на ситуацията на трудовия пазар у нас.

 

Други статии по темата:

Кой наду имотния балон в България?

Краят на българския преход към пазарна икономика

 

 

Вашето мнение

 

Comment Script

kak da se oturvem ot tazi kriza..kato tia e suzdadena ymi6lenno...koi sa rabotidateli..koi sa tezi deto imat golemi firmi..rabotnici...i ne gi osigyriavaxa syma ti vreme..ne im pla6tat redovno...i vsi4ki zakoni v tazi durgava sa suzdadeni vse ..za boga e ..da imat vrati4ki ot kude da se izmukvat..tva da ykriat..drygo da ne platat...stiga ve4e.ot tam da se zapo4ne purvo-stabilni zakoni po vsi4ki frontove ..i to4no tezi zakoni,6te ni za6 at ,nas obiknovennite xora,rabotnicite .germancite nito sa po ymni ot nas,nito imat tozi prekrasen klimat ,no si imat ZAKONI..i tova im oprava vsi4ko.a da vidim togava,koi 6te krade ot parite na naroda ..po razni fondove..kato znae,4e go 4aka zatvor...koi rabotodatel 6te se gavri s rabotnika si...kato znae 4e globata 6te e goliaaama...ta...tova e pologenieto-da se prokarat po burzo zakonite y nas.
vasi - 05/30/2012 - 22:58 ч.
neznam kakvae tazi kriza no rabotodatelkatani se pobirka da pravi smetki za eftino pazaruvane na produk e za proizvotsdvo i pak nikakva polza inakray pak nie go otnesohme rabotnisite neredovno zaplasdtane na zaplati namali zapla e izopsdto nymam dumi i tya na prinudi da izlenim izvin bilgariya idaje maotryaza sis nyakolko zaplati
albena 15.08.2011-11;15 - 08/15/2011 - 23:25 ч.
Dobrite pari, trqbva da otivat pri dobrite hora! Neka da kupuwame bylgarska stoka, za da poma na nashata ikonomika, taka shte zapazwame rabotnite mesta na mnogo bylgari!
Reni - 12/20/2009 - 14:04 ч.
nqma nisto po losho ot tova da ni prenebregvat navsqkade i da ni podritvat no tova se sluchva zashtoto nie go pozvolqvame.Ne pokazvame volq i duh kakto pra dedite si. Samo nie Bulgarite si malchim i tarpim. Nqma li da se sabudim? Da se zahvashtame za rabota da mislim pozitivno da podobrim givota si da si poma vzaimno.Nie sme tezi koito mogem da kagem Stiga tolkova na upravnizite i stiga sa se podigravali s nas!
Stiliana Toncheva-Haskovo - 10/29/2009 - 20:15 ч.
криза превод от гръцки означава РЕШЕНИЕ
защо ви е страх от решението
всеки трябва да вземе решение и да се захване с нещо което харества да прави дори и да не получава заплащане за това всеки трябва да промени себеси и начинат си на живот например да започне свой собствен бизнес да защо не по време на криза е много по лестно да започнеш бизнес от колкото във времена на стабилитет По време на стабилитет всеки бизнес си създава защита и много по трудно допускат новите субекти
Аз го направих ако се справяш добре значи друг се справя зле не може всички да успеят
sergo_super@abv.bg - 09/28/2009 - 21:47 ч.
Vsi4i govorim no nikoy ne pravi ne6to za da jiveem po dobre, samo dumi dela njma.
edna obiknovena jena - 08/30/2009 - 20:43 ч.
Интересна статия и много добри коментарии!
Радвам се, че има и мислещи хора в тази страна! Аз призовавам всички да се захванем за работа и Бог да ни е на помощ!
Имало е призив към ученици от българско училищес надпис над входа, от преди 40- тте години, а и сега може още да се види:
"Постоянство, труд и ред да те води все напред!" На многая, многая лета Българио!
Art Group - 07/09/2009 - 14:13 ч.
:-)Здравейте,
Хрумна ми една идея.От нас зависи много от обикновените хора но не го съзнаваме.Нямаме ДРЕБНА И СРЕДНА КЛАСА в България. В някои сектори можем да я създадем всички ние.Например в търговския сектор.Защо не пазаруваме от малките магазинчета и павилиони,а правим някои хора невероятно богати -тези които развъртяха пари преди 20 години.Да забравим завистта и нека пазаруваме от съседа,които е отворил магазинче.Всички тези ГОЛЯМИ И ЛЪСКАВИ МАГАЗИНИ ги създадохме ние с нашето пазаруване.На българите ни дай само да критикуваме всички останали но не и себе си и да не правим нищо да променим живота си.Вече толкова много идеи ми хрумват.Искам да живея както всеки от Вас сред усмихнати, ведри хора и позитивно мислещи.Да направим живота си по-добър като направим дребни незначителни неща за хората около нас.Да започнем веднага.
Много неща ще се променят в скоро време.Прогресът на земята се задържа умишлено.Много гениални научни изобретения не виждат бял свят.а техните откриватели биват убити.Света се управлява от шепа хора които държат парите на света.Човешкият живот не струва нищо.НАЛИ НЕ ИСКАТЕ ДА СМЕ ЧОВЕШКИ РОБОТИ.
Досега всички кризи около финикийските знаци са били изкуствено предизвикани с цел едни богати хора да станат още по богати.Целта е по малко богатите да пообеднеят,за да може да не дишат във врата на обожествилите се шепа управници на света./имам в предвид сегашната криза/.
Ние сме велика сила когато заедно искаме да променим още много неща в красива и слънчева БЪЛГАРИЯ.Да го направим за себе си. за децата си.да се преборим с робската си психика.с предрасъдъците си.със страховете си с апатията.
ИДВА ВРЕМЕ ГЕНИАЛНИТЕ УМОВЕ НА БЪЛГАРИЯ ДА УПРАВЛЯВАТ ДЪРЖАВАТА.ТОЗИ ТИП ХОРА НЕ СА АЛЧНИ. ТЕ СА ТВОРЦИ.
kali - 05.03.2009 - 06/03/2009 - 21:42 ч.
AZ JIVEIA V 4YGBINA I NAISTINA E NE6TO YJASNO.NA VAS VI SE STRYVA MAITAP RABOTA,TAI KATO BG VARVI SAS ZAKASNENIE,TAKA 4E O6TE NIAKOI DRYG MESETS I 6TE VIDITE NA KAKVO SE VIKA KRIZA.
ELI - 04/24/2009 - 01:37 ч.
:oopsMISLY 4ENIKOGA NYMA DA SVR6I TAYA ROBIYA V BALGARIY VINAGI 6E IMA BEDNI IBOGATI KOGA NAY POSLE 6E 6IVEEM KATO XORA V BALGARIY
ROZA - 04/13/2009 - 20:45 ч.
Ще останат наи добрите Ще има уважение кьм работодателите и кьм работното място Трябва труд, комбинативност ,екип ,грижи за хората, по ниски цени ,повече продажби , по качествени услуги,а колкото до туризма дьржавата да помисли и приеме закон не може бьлгарите да плащаме 20% ддс, чужденците да плащат 7%ддс желая на всички успех
МАРИЯ - 03/21/2009 - 18:10 ч.
Докато властва по свта алчността,злобата,зависта,корупцията и стремежа за бързо забогатяване не виждам как може да се излезе от кризата.След 10.10.1989 аз не съм усетила в тази наша държава да е свършила кризата.
Зорница - 03/21/2009 - 10:38 ч.
И аз съм съгласен.Нека останем само професионалистите в туристическия бранш.
P.S.Само една черна нинджа,може да убие друга черна нинджа!:-D;-)
P.S.-2- Бяла нинджа не може да убие черна нинджа!B-)
хотелиер от китен - 03/18/2009 - 16:24 ч.
dano vsi4ko se opravi edin den,v koeto slabo se samniavam.Edna balgarska pogovorka glasi,,,,Kakvato lylka te e zalyliala ,takava 6te te lylee.Taka 4e.....nadejdata ymira posledna.DRAJTE SE BALGARI I TI BALGARIO
djoto - 03/17/2009 - 23:21 ч.
както винаги точно и ясно написано.не на последно място ,много вярно!въпроса е в друго,какво следва след кризата?!
и още нещо как ще се справим с нея?как ще работи правителството по така важната глобална тема екология?:-)
марианна - 03/05/2009 - 04:57 ч.
Start Previous Page
Име
Коментар
;-) :-) :-D :-( :-o >-( B-) :oops: :-[] :-P