Астрологични статии

астрология

 

Астрологично досие

резюме на книгата на Г.Сакс - "Досиетата астрология"

дата на публикуване: 12.10.2009 г., 76225 прочитания
 

Съставил и превел: Даниела Краева

 

Астрологията винаги е била обгърната от мистерия, и никой досега не е успял абсолютно категорично да потвърди или да отхвърли нейните твърдения. В книгата си Гюнтер Сакс се нагърбва с предизвикателството да установи, с помощта на статистически и математически методи, дали действително поведението на всеки от нас е повлияно от знака, под който сме родени.

 

Роден в Германия през 1932 г., Гюнтер Сакс е математик, икономист, предприемач, спортист, фотограф и режисьор-документалист. Основните цели, които си е поставил са следните:

 

- за първи път в дългата история на астрологията да изследва, посредством научни методи, възможния ефект на зодиакалните знаци върху човешкото поведение
- не да опровергае твърдението, че астрологията е мит, а да изследва дали тя съществува, при това оставайки непредубеден относно резултата
- да публикува изследването дори и ако то не докаже, че астрологията не е просто мит
- да базира изследването единствено на емпирични данни и да не интервюира астролози
- да даде възможност на неутрална институция, например университет, да провери изчисленията и резултатите от тях 

 

Необходимите за изследването база данни са събрани от бюрата за преброяване на населението най-вече в Швейцария, които са най-точни измежду тези на останалите европейски страни. Освен детайлна информация за всеки швейцарски гражданин, от 1875 г. насам в архивите се отбелязва и техния точен час на раждане. Тази информация, систематизирана според зодиакалните знаци, представлява основата на изследването. То е разделено по теми, като въпросите, които занимават автора са от рода на следните: Дали Рибите нарушават закона по пътищата по-често от Близнаците? Дали сред самоубийците има повече Скорпиони отколкото Телци? На теория всяка зодия би трябвало да е представена в еднакво съотношение. Но дали наистина е така? Или хората родени под различни знаци се държат различно? Или пък има и други фактори, които оказват влияние? Това са въпросите, на които се опитва да отговори книгата.

 

Кой купува астрологическа литература?

Оказва се, че представителите на зодиите Скорпион, Рак, Стрелец, Водолей и Риби купуват повече книги на астрологическа тематика от това, което би се очаквало на базата на съотношението между ражданията и продажбите. С най-голямо отклонение от математическите очаквания, т.е. знакът, чиито представители са най-ревностните читатели на астрологическа литература е Скорпионът. В другия край на скалата се намират Овен, Телец, Близнаци, Лъв и Дева, които най-рядко посягат към щанда за астрологическа литература. Сред тях с най-голямо отклонение от очакваното са Близнаците.

 

Кой с кого сключва брак?

Казано просто, изследването цели да установи дали има знаци, които не са едни за други. То се базира на сключените в Швейцария бракове в периода 1987-1994 г. Установено е, че сред комбинациите от знаци, които се привличат едни други в по-голяма степен от математически очакваното, повече от половината комбинации са между едни и същи знаци, докато измежду комбинациите от знаци, които се привличат най-слабо няма нито една комбинация от еднакви знаци. Най-често Козирозите, Водолеите, Овните, Девите и Стрелците имат партньори от същия знак, като Козирозите и Водолеите заемат първо място в тази статистика. Що се отнася до браковете между представители на различни зодии, по-разпространени от математически очакваното са тези между мъже Телец и жени Везни, мъже Скорпион и жени Риби (тук важи и обратното, т.е. мъже Риби и жени Скорпион), мъже Стрелец и жени Овен, като всички са с еднаква степен на отклонение от очакваното.

 

С най-малка вероятност са браковете между мъже Водолей и жени Телец, следвани в еднаква степен от мъже Водолей и жени Скорпион, и мъже Лъв и жени Водолей.

 

Най-учудващият феномен е, че най-много бракове има между представителите на знаци от една и съща стихия. А знаците, които най-рядко сключват брак помежду си са тези, които в хороскопа са разположени на ъгъл от 90 или 180 градуса. Това са Овен, Рак, Везни и Козирог; Телец, Лъв, Скорпион и Водолей; Близнаци, Дева, Стрелец и Риби.

 

Изследването не пренебрегва възможното влияние на странични фактори – като влиянието на астрологическите съвети относно това кои комбинации от знаци биха били най-благоприятни за брак, например, което би могло да повлияе на избора на партньор при някои хора. Въпреки широкото разпространение на този вид твърдение се оказва, че повече от 99% от хората не търсят съзнателно партньор от определен знак.

 

Изводът, който се налага е, че знаците действително са от голямо значение при избора на партньор.

 

 

Кой се развежда? Или, казано с други думи, има ли знаци с особено висок процент на разводи?

Проучването на този въпрос е направено в Швейцария в периода 1987-1994 г. измежду 110 000 двойки.

 

Най-издръжливите съюзи се оказват, на първо място, тези между мъже Козирог и жени Риби, следвани от мъже Риби и жени Скорпион, и на трето място са съюзите между мъже Близнаци и жени Телец. На последно място и с равен брой се класират браковете между мъже и жени Овен, както и тези между мъже Телец и жени Рак.

 

Най-крехките съюзи (подредени в низходящ ред) са тези между мъже Везни и жени Овен, мъже Овен и жени Лъв, и мъже Близнаци и жени Козирог. На последните две места и с равен брой са съюзите между мъже Скорпион и жени Близнаци, и тези между мъже Стрелец и жени Близнаци.

 

Сред знаците на мъжете от изследваната група нито един не се откроява с по-голям  риск от развод. Сред жените, обаче, има такъв знак – жените Близнаци най-често от всички искат развод.

 

Кой не сключва брак?

Идеята с проучването на този въпрос е да се установи дали знаците, за които астрологията твърди, че проявяват по-силно желание за свобода и себеизява всъщност по-често остават незадомени.

 

Изследването е проведено отново в Швейцария, сред хора на възраст между 18 и 40 години. Оказва се, че мъжете Риби са най-склонни да се задомят. Сред жените знакът с най-голямо желание за партньорство е Рака, следван от Лъва и Скорпиона.

 

Сред мъжете най-слабо желание за брак проявяват Скорпионите и Стрелците; а сред жените Стрелците и Близнаците.

 

Измежду мъжете Водолей и Риби има повече неженени отколкото е статистическото очакване. Същото се отнася за жените Водолей и Козирог.

 

Авторът обаче предупреждава горните изводи да се приемат само като тенденция поради сложността в днешно време да се дефинира понятието „едночленно домакинство”.

.

 

Кой какво учи?

На базата на проучването си авторът стига до извода, че между зодиакалните знаци и избора на вида висше образование съществува реална статистически доказуема връзка.

 

Проучването е сред следните специалности: архитектура, бизнес управление, икономика, право, психология, биология, медицина, стоматология, фармацевтика и ветеринарство. Най-много желаещи да учат архитектура е установено сред родените под знака Рак, следван от Овен, а най-малко сред Телците. За бизнес управление – Близнаци и Лъв, а най-малко желаещи има сред Козирозите. За икономика – Стрелец и Телец, а най-малобройни там са Везни и Лъв. За право – Везни и Лъв, а най-слабо представен е Телеца. Най-силно са искали да учат психология Водолеите, следвани от Близнаците, а най-безразлични към тази специалност са Девите, следвани от Телците. За биология – Скорпион, следван от Стрелец, а от другата страна на спектъра Дева и Рак. За медицина – Дева, следвана от Козирог, а най-малко интерес е имало сред Близнаците. За стоматология – Овен, следван от Дева, а най-слаб интерес проявяват Везните. За фармацевтика с голяма преднина пред всички други знаци е Лъва, а най-незаинтересовани са Везните. По отношение на ветеринарството със значително по-силно желание от другите зодии се открояват Стрелците, а с най-слабо – Рибите.

 

Другият извод на изследването е, че най-много кандидат-студенти има сред знаците Телец, Рак, Везни и Стрелец. А най-малко се срещат сред представителите на Овен, Близнаци и Козирог.

 

Кой какво работи?

Изследването е проведено сред 47 професии и занимания. И тук резултатите сочат, че съществува пряка връзка между знаците и избора на професия или занимание.

 

Най-силно представени сред редиците на висшите служители са Рак, Близнаци и Лъв (в този ред), а най-слабо Водолей и Риби. Козирозите биват както чиновници, така и работници, но не и банкери и затрахователи, както се твърди в астрологията. На архитектурното поприще царуват Телците, а в сферата на вътрешния дизайн – Везните. Най-много заети в социалния сектор има сред Рибите.

 

Най-интересният извод касае занимаващите се със селско стопанство. Той е и много показателен за изследването като цяло, защото традиционно със селско стопанство се занимават много голям брой хора. В много по-голяма степен от статистически очакваното тук се срещат представители на знаците Овен, Стрелец, Козирог, Водолей и Риби, а значително по-малко от очакваното – Близнаци, Рак, Лъв, Дева, Везни и Телец.

 

Във връзка с горните данни авторът се натъква на крайно интересен факт, който той нарича „загадката на селския стопанин”. И в двете горни групи знаците вървят един след друг, т.е. родените под знаците от Стрелец до Овен се занимават със селско стопанство, а тези под знаците от Телец до Везни не работят в тази сфера. Единственият знак, който е неутрален по отношение на тази професионална сфера, Скорпионът, се намира между горните две групи от знаци.

 

Кой от какво умира?

Задачата с това изследване е да се установи дали има връзка между определени знаци и смъртоносни заболявания. Изследването се базира на данни за починалите швейцарски граждани в периода 1969-1994 г. Авторът прави уговорката, че тъй като непрекъснато се появяват нови болести, абсолютните твърдения на астрологията за връзката между знаците и частите на човешкото тяло не трябва да се приемат безкритично.

Ето какво показва изследването му сред 20 смъртоносни заболявания:

- от цироза на черния дроб, причинена от алкохолизъм умират най-много родените под знака Овен

-          от астма – Рак

-          от бронхит – Водолей

-          от рак на гърдата – Риби

-          от рак на матката – Рак, Близнаци и Скорпион

-          от диабет – Стрелец

-          от грип – Везни

-          от пикочни инфекции – Скорпион

-          от мозъчни инфекции – Лъв и Дева

-          от сърдечен удар – Овен (а най-малко Стрелец)

-          от рак на белите дробове – Везни и Лъв (а най-малко Овен)

-          от рак на стомаха – Скорпион и Козирог (а най-малко Рак)

-          вследствие на катастрофа – Риби (а най-малко Дева)

 

 

Кой от какво се самоубива?

Авторът установява, че най-голям брой самоубийства се извършват от родените под знаците Риби, Телец и Рак (в този ред), а най-малък от знаците Везни и Стрелец.

 

Внимание е обърнато и на въпроса кой как се самоубива. Така например Рибите предпочитат да използват сънотворни; Телецът се застрелва или се заключва в колата си и диша изгорелите газове, а Ракът много рядко използва огнестрелно оръжие за тази цел.

 

Кой какви престъпления извършва?

Изследването е направено отново сред швейцарци – 300 000 осъдени в периода между 1986-1994 г.

 

Скорпионът, следван от Везните, краде най-много, докато сред Телците се срещат само малък брой крадци. Телецът обаче има склонност да присвоява пари, а Козирогът е най-невинен в това отношение. Затова пък сред Козирозите има най-много наркодилъри, докато Овенът най-рядко от всички други знаци използва наркотици. Близнаците са първи измамници, а най-много крадат коли Стрелците. Рибите пък се отличават с това, че шофират без книжка.

 

Кой как шофира?

Представителната извадка е от 13 000 германци. Ето и някои от резултатите от изследването: най-много шофьори има сред Девите. Телците най-рядко управляват леки коли, но затова пък, заедно с Лъвовете, са най-много сред шофьорите на камиони. Най-много километри на година навърта Скорпионът и въпреки това, заедно с Лъва, той най-рядко се замесва в катастрофи. А Девата и Телецът най-често биват въвлечени в катастрофи. Козирогът предпочита по-мощни коли. Знаците, най-загрижени за ефекта от изгорелите газове върху околната среда са Дева и Скорпион, докато Водолеят най-слабо се вълнува от този въпрос.

 

Кой какво спортува?

Резултатите по отношение на професионалния футбол са интересни с това, че подобно на загадката около това кой се занимава със селско стопанство, и тук знаците се подреждат по реда, който следват в зодиака. Повече от статистически очакваното с футбол се занимават родените под знаците Везни, Дева, Лъв, Скорпион, и Козирог, а по-малко –  Риби, Овен, Телец, Близнаци и Рак. Най-голямото отклонение идва от двата знака, които се намират между горните две групи: Везни и Телец, като първият знак излъчва най-много професионални футболисти, а вторият най-малко.

 

Отговаряйки на горните въпроси Гюнтер Сакс успява да покаже, че между зодиакалните знаци и човешкото поведение съществува статистически доказуема връзка, като знаците влияят на човешкото поведение. Авторът признава, че все още не е ясно колко силна е тази връзка и доколко тя е определена от планетите. Това, което книгата показва обаче е, че такава връзка съществува, и че тя не може да се определи като случайна.

 

 

 

Вашето мнение за статията

 

Comment Script

Please Clik My Store
cateringpabriksurabaya.wordpress /
cateringdisurabayatimur.wordpress /
kateringkuedisurabaya.wordpress /
pesankuedisurabaya.wordpress /
cateringdisurabayapusat.wordpress /
terimapesanannasitumpengsurabaya.wordpress /
nasitumpengterkenaldisurabaya.wordpress /
nasitumpengsidoarjo.wordpress /

Catering Pabrik Surabaya - 02/14/2020 - 02:59 ч.
При избора на професия,
каквото и да било,
не е важен само слънчевия знак,
а преди всичко асцендента!
Така че в статията има много верни неща!
ШАРКО - 12/21/2014 - 14:20 ч.
:-Dto se kazwa i ima otklonenia
princa - 01/18/2012 - 14:35 ч.
:-)
соня - 07/23/2010 - 12:34 ч.
B-)mislia 4e ima mnogo savpadeniia
vania - 06/28/2010 - 20:06 ч.
Мисля, че не всичко е вярно. Установявам противоречия.
Ако се съди по написаното от Гюнтер Сакс, би трябвало да имам съвсем друга професия и хоби и да на съм омъжена за съпруга си, с когото сме заедно близо 36 г.
Роза - 06/09/2010 - 20:08 ч.
АСТРОЛОГИЯТА Е НАУКА КОЯТО ТОЧНО И ЯСНО ПОКАЗВА НАЩЕТО МЯСТО В ЖИВОТА.АКО СЕ ВГЛЕДАМЕ В НЕГО ЩЕ ОТКРИЕМ КЪДЕ ТОЧНО СМЕ И ЩЕ НАПРАВИМ НАЙ-ДОБРОТО НА КОЕТО СМЕ СПОСОБНИ ЗА НАС И НАЙ-ЛЮБИМИТЕ СИ ХОРА.УСПЕХИ ЗА ВСИЧКИ.
ZHORI - 06/01/2010 - 19:55 ч.
:-):-):-);-):-o
AYLIN-s.OSTROVO - 06/01/2010 - 13:46 ч.
kato zvijdate na skorpionite veznite i razite e taka
biloe palna zaguba na vreme nali ili glupost nali :-D
zavijdate 6toto sme nomer 1
stanislav - 05/31/2010 - 20:25 ч.
Не трябва да вярваш в астрологията,просто трябва да я разбираш!!! - думи от личен опит :)))))))
Костантина - 05/04/2010 - 13:32 ч.
:-) Аз съм Дева и повечето неща написани за зодията са напълно верни.
Lilly - 04/12/2010 - 20:38 ч.
perfectna statia
beti - 03/14/2010 - 00:12 ч.
Много от нещата написани в статията са верни, изхождайки от моите лични наблюдения за хорат и самата мен:-)Все пак всичко е статистика и вероятности
Поли - 03/13/2010 - 17:32 ч.
ами донякъде вярвам във хороскопите B-):-):-)
яна - 03/06/2010 - 11:21 ч.
astrologiqta e edna drevna nauka, na chiito istini she prodyljavame da se iznenadvame, istini, koito drevnite sa znaeli i izsledvali ot vekove...
albenisima - 02/25/2010 - 22:41 ч.
Start Previous Page
Име
Коментар
;-) :-) :-D :-( :-o >-( B-) :oops: :-[] :-P