Статии

Фази на коронавирусната инфекция. Астрологична гледна точка

автор: Кирил Стойчев 21.11.2020 4210


коронавирус - фази

В древността е имало две медицински школи – първата (Хипократ, Гален) е залагала на прогнозата (не само как, но кога да се лекува, според хода на болестта). Прогнозата е била свързана с движението на светилата – Слънце и Луна. Втората школа е залагала на това как, с какво да се лекува, според диагнозата. Днес в медицината се е наложила втората школа. Но това в никакъв случай не омаловажава постиженията на първата и те могат да бъдат използвани с успех и днес.

Коронавирусът причинява остро инфекциозно заболяване, следователно то следва хода на Луната (според Гален). В своя медицински трактат „De diebus decretorius“, той пише: „Хроничните болести следват пътя на Слънцето, а острите болести следват пътя на Луната.“

При този тип заболявания, ходът на болестта е пряко свързан с цикъла на Луната (1-7-14-21-28 ден). Развитието на болестта се променя в тези фази и е важно лечението да бъде съобразено с тях. От значение е не само какви медикаменти се приемат, но най-вече КОГА започват да се приемат.

ДЕН 1. Заразяването е ден 1, началото на цикъла, този момент може и да е неизвестен – т.е да не знаеш от кого и КОГА точно си се заразил. Ако човек има съмнения за контакт със заразен, може да започне да приема с цел профилактика билки или витамини, но в никакъв случай антибиотици. В този първи период пациентът е асимптоматичен. Той може да остане такъв през целия период (ако е млад, здрав и няма хронични заболявания), но ще бъде (слабо) заразен за околните, защото е носител на вируса.

За асимптоматичното протичане на болестта най-важен е т.нар. „viral load“ вирусен товар, т.е колко вируси са попаднали в заразения при първия контакт. Маските не предпазват на 100%, но могат да намалят вирусния товар, който ще приемеш при заразяването. Именно поради това, носенето на маски прави вируса по-малко смъртоносен или се боледува по-леко.

Ако тази мярка (маските) е приложена със закъснение (или проформа) в обществото – сама по себе си не намалява значително броя на заразените. ЗАЩО? Защото маските само редуцират вирусния товар, а това означава, че ще има много повече асимптоматични заразени, които „невидимо“ и неосъзнато разпространяват болестта.

Най-правилната здравна политика за ограничаване на тази епидемия трябва да бъде насочена към откриване на асимптоматичните пациенти, а това може да стане само чрез масово тестване на цялото население (антигенни тестове, каквито направиха в Словакия) и карантиниране само на асимптоматични + симптоматичните, а не на цялото общество (lockdown).

Ако вирусният товар е малък, вирусите постъпили в организма са малко на брой, имунната система успява да се мобилизира по-бързо и ефективно, и да се справи сама с инфекцията, понякога дори без човек да разбере че е болен. Ако са много на брой, следва фаза 2.

ДЕН 7. На седмия ден (+/- 1-2 дни) се проявяват първите симптоми. Неправилно това се смята за началото на заболяването и дните се отчитат от първия симптом, реално това е втората фаза на болестта. По това време вече вирусът е уловим с PCR тест, ако се направи преди това, теста ще даде фалшиво отрицателен резултат.

Тук е важно да се започне навременно и правилно симптоматично лечение, назначено от лекар, ако се закъснее с лечението дори и с един ден след първия симптом, болестта ще протече по-тежко. Бързината на действие е ключова, но обикновено първия симптом се подценява, човек си казва сигурно е настинка, грип и се изпуска момента, в който да бъде започнато лечение. То е най-ефективно, ако се започне при появата на първия симптом! Симптомът дава знак за незабавно действие (лечение).

ДЕН 14. Решителният момент настъпва на 14-ия ден (+/- 1-2 дни), тогава ще се разиграе един от тези два сценария:

Сценарий А. Въпреки, че човек може да се чувства зле, след 14-ия ден от заразяването симптомите започват да отшумяват и се регистрира подобрение. Организмът успява да се пребори с вируса чрез собствената си имунна система (подпомогната от правилно лечение, започнало на ден 7) и влиза във фаза на излекуване. Симптомите започват да отшумяват, но без да изчезнат напълно на този етап. Около 80% от заболелите минават по този сценарий. Дори и лечението да не започне на ден 7, а след това, то пак ще даде резултат, макар и по-слаб (симптомите в дните от 7 до 14 ще бъдат по-тежко изразени), но пак може да се влезе в сценарий А. Ако лечението е ефективно се продължава с него и през следващия седемдневен период.

Сценарий Б.  Организмът може и да не успее да се пребори (настъпва влошение) – поради други съпътстващи хронични заболявания, или поради свръхреакция на имунната система – ако това се случи, важно е пациентът да е в болница и да получава адекватно лечение според симптомите и лекарите да поддържат жизнените функции чрез подаване на кислород и медикаменти.

Лекарствата не са предназначение да „убият“ вируса, а да дадат време и възможност на имунната система да се справи.

ДЕН 21. На 21-ия ден от заразяването (+/- 1-2 дни), ако сме в сценарий А, болният може да се брои излекуван, симптомите са слаби, макар не винаги изчезнали напълно и при PCR тест ще има отрицателен резултат. При антигенен тест, ще има антитела тип IgG, без да има IgM (които се развиват в периода 7-21 ден). Лечението на този етап трябва да бъде насочено към изчистване на организма и ликвидиране на последиците от заболяването.

При сценарий Б и неправилно лечение (или слаб организъм), в този период може да настъпи смърт/кома, или нови усложнения.

ДЕН 28.  За 27,3 дни завършва един сидеричен цикъл на Луната, следователно на 28-ия ден (+/- 1-2 дни) завършва и острата фаза на болестта.

Присценарий А, болестта трябва да е отшумяла и да има изграден имунитет (поне за няколко месеца). Няма трайни последствия (ако етапите са преминати с навременно и правилно лечение), но може да има отпадналост и нужда да се укрепи организма с природни методи. В редки случаи може да има последици за вътрешни органи, които да отшумят по-бавно.

Присценарий Б – или настъпва смърт, или болестта започва да отслабва, но става хронична, с трайни усложнения, породени от заболяването - в този случай лечението трябва да продължи.

Не забравяйте, че най-добрият сценарий е да не се разболеете, затова пазете се и останете здрави!


------

Повече за астромедицината в книгата АСТРОМЕДИЦИНА ЗА ВСЕКИ

-------

Прочетете и статията

ЗАЩО СЕ СЛУЧВА ТАЗИ ПАНДЕМИЯ:

https://www.astrohoroscope.info/coronavirus-astrology.htmComment Script

Коментари

Ваня
11/25/2020, 09:29 часа
Мога да потвърдя, познавам хора, при които болестта протече точно по този сценарий, през 7 дни се сменяше състоянието
;-) :-) :-D :-( :-o >-( B-) :oops: :-[] :-P

This comment form is powered by GentleSource Comment Script. It can be included in PHP or HTML files and allows visitors to leave comments on the website.