? , , , ? . , , .

 

? , ?

 

: . , , ? , , .

, , ? , , , . , , , , . , , , , , , , , .

 

, , , . , . , , , , .

 

, . , . , , , . , , ( , !) .

 

, ? . - ( ) ( , ), . , , . , , . , , , , . , . , , . , .

 

, , . , , .

 

, . , , . , , . , , , . .

 

, , . , . , , , . .

 

?

 

, . .

 

?

 

 • .

 • .

 • , .

 • , .

 • , , .

 • , , , .

 • , . ( , .)

 • . , .

 • , , .

 • .

 • , , .

 • .

 

, : , , . , , .

 

, ? , , , , , , , , , , , .

 

. , , , - , , , - - - .

 

.

 

1. , , - .

 

2. , . . 10-12-14 . , .

 

3. , , , , .. . , . , , .

 

?

 

! , , .

 

. , , . , , , , () - () .

 

, ? , .

 

(), ? ! , , , , , , , .

 

() . , , .

 

? . , () .

 

- , , . , , . . , . . , .

 

: , .. . .

 

- -> - . , - - + . , , - . , .

 

? , , , , . , , .

 

, , , , .

 

, , , . , , , , .. , . , , - .

 

- - -. , .

 

- ?

 

, . , - , -. -. , . . , / .

 

, . , .

 

, , -. - , ? . , , , .

 

, , , . , , , . , , .

 

, , , ( ). , - , - - . , , . .

 

, , . - . .

 

, , . , . ! (, , ). . , , ? . !

 

, , . . , , .

 

. . , , . , .

 

, , , . , .

 

, 1 , - 1 , , , .

 

. , , , . , 5 , : - ? , , ?

 

***

 

 


 " , "

 

 

:

 

6 , ,

144

 

 

,

 

Comment Script

Безкрайно благодаря, г-н Стойчев, за тази статия! Оказа се, че и с пет лева може да се достави радост. Изминалите дни по някакъв начин ни направиха по-чувствителни за дребните неща, Научихме се или по-точно, спомнихме си, че сме по - близки, по-зависими едни от друг и че не ни е нужно чак толкова много! Днес наблюдавах интересна ситуация. Възрастна жена с два бастуна, се бе подпряла стената на двайсетина метра от магазина,личеше, че й е трудно да ходи. Две деца понечиха да тръгнат в друга посока, после едното изтича до нея и я попита да й помогне ли,какво ще пазарува. Взе парите и изчака отново да му дойде реда. Жената е сама, децата й са нейде по света,живее на края на улицата и обикновено пазарува веднъж на седмицата, зарази трудното ходене. Бяха останали 5лв ресто. Попита децата ще й закарат ли количката и им подаде парите. Те отърчаха за няколко минути, оставиха количката пред вратата и се върнаха. За трети път се наредиха да чакат! Излязоха с три сладоледа! Настигнаха я. Тримата седнаха на пейката, хапваха сладолед, бърбореха си, а очите им светеха!

Животът е толкова различен, променлив, често бурен и непредвидим, като тази ситуация, в която се озовахме. Да се предвиди кога, къде и какво би могло да ни се случи е невъзможно. Теорията на вероятностите все още съществува.
Никой не знае колко време му е определено да е на тази земя. Единственото, което е по силите ни, е да решим как да използваме това време. Ще упрекваме света, че е лош? Ще роптаем срещу лошото време? Ще крещим ,че китайците са виновни за корона вируса? Е и? Става ли ни по-добре?

Бог ни е дал всичко! Дал ни е Родителите, Родината и правото на избор! Дал ни е Вярата, Молитвата и Прошката! Можем да извлечем най-доброто от ставащото! Да осъзнаем, че не сме недосегаеми, че сме прашинки в необятното космическо пространство, и че е важно да сме заедно, да си помагаме! Ако не е бил огънят, тъмнината все още ще властва в света. Ако не правим усилие, ако бездействаме, мускулите ни отслабват и атрофират. Душата, онази мъничка частица Светлина, която ни прави Хора, ще се замъгли, ще изтънее, ще трепти и би могла да изгасне, ако не я поддържаме жива и пламтяща, ако не се грижим за нея!
Никой не е застрахован от грешки, не сме съвършени, но е напълно по силите ни всеки ден да правим по нещо, което да ни носи положителни емоции, по нещо мъничко, което да разпалва Светлината в нас и в хората около нас! И нека енергията на парите ни носи само положителни емоции!
Таня Катева - 05/20/2020 - 06:26 .
Статията е чудесна,но за съжаление на практика много малко хора постъпват осъзнато при пазаруването си. Аз наблюдавам с възмущение и тревога как се добре се продават шоколадовите изделия на ROSHEN например. Купуват се защото са евтини и никой не се замисля за това къде отиват парите.Ама как да кажеш на една баба с 250-300лв. пенсия дето иска да зарадва внучето си да не купува тези шоколади? А и да й кажеш за нея внучето й е по-скъпо от донбаските деца, които не познава. Или кажете на хората работещи в Арсенал например да напуснат, защото снарядите им отиват в Сирия и сеят смърт. Ще ви отговорят, че трябва да хранят семейство. Затова тази чудесна идея е в сферата на добрите пожелания и само единици я следват за жалост. А аз се възхищавам от тях, защото труден е пътят да живееш извън системата.
Реалист - 01/16/2019 - 10:15 .
Чудесна статия господин Стойчев...Добре е да се замислим върху това и да се опитаме да променим нещата!
Remendy - 01/02/2015 - 22:52 .
Откъса от книгата много ми хареса.Поучителна е и трябва хората да я прочетат, и да си взимат поука за доброто и лошото. В днешно време лошото е повече отколкото доброто.
Росица - 03/30/2014 - 01:40 .
Знаете ли колко е приятно, когато пътувате през нашите вси още красиви малки и китни селца, да спреш и от някоя баба или дядо си купиш домашна реколта- картофи, боб, царевица, мляко , сирене и други и колко е приятно когато се разплатиш с този човек да видиш един благодарствен поглед, че си си купил точно от него, ще ти благодаря няколко пъти, дори винаги и нещо ти подарява като благодарност... Това за мен е потока на парите към доброто, защото тези хора в селцата и малките градове се трудят с любов към земята си и към животните си и са щастливи, наистина щастливи когато някой се спре и си закупи от продукцията им, от труда им. Надявам се това нещо да не изчезне в годините , а винаги да ги има тези хора край пътя ни, защото те ни даряват с качествената си храна и с усмивката си.
Вили - 10/01/2013 - 14:45 .
Доброто и лошото си приличат по това, че са различни страни на живота. Всеки разбира, че в другия случай става въпрос за това дали ги има или ги няма.
Mima - 08/08/2013 - 19:43 .
Съгласна на 100 % с казаното.
Така можем сами да се издърпаме за косата и да просперираме :)
Елеонора - 07/14/2013 - 18:45 .
Вие си мислите ,че конкуренцията на доброто не владее земното царство (справка Библията)и само ще седи и гледа кротко отстрани,без да предприеме нищо
q - 06/01/2013 - 12:11 .
Здравей адаш! И като се има предвид, че аз станах косвен причинител за тази статия - някъде около 2000 година /преди 12-13 години/... за което време си направил квантов скок в еволюцията си... няма как да не чувствам горд с гостуването ти тогава у дома! Помниш ли разговора ни - цяла нощ - за бъдещето и за работата на добрите хора!? И след няколко дни ти ми се обади и каза: "Аз съм готов със статията!" Но времето и пространството ни отдалечи, а какво ли би било, ако бяхме продължили да умуваме относно идеите на новата култура - заедно? Но на небето всичко е планирано... бъди здрав, креативен, силен и ботат в идеите и мечтите си!!!
Кирил Груев - 02/12/2013 - 09:40 .
Много ми хареса статията.Като се замислим и като си представим парите като енергия логично е да се получи точно така.Защото енергията е навсякъде около нас и ние самите сме енергия.Но много трудно би могло да се получи това с добрата енергия.Не искам да кажа ,че повечето хора са лоши,но на практика 99% от хората,които познавам са материалисти.Те са консуматори или само потребители.В България има много богати хора и много бедни,да кажем примерно 40% богати и 59% много бедни. Бих изказала мнение,че бедните не могат да си позволят да се хранят с качествена "добра" храна,затова прибягват до пазаруването в големите хипермаркети т.е. енергията на парите отиват при лошите хора/говоря за храна,защото когато парите не стигат ти не можеш да си позволиш много покупки различни от нея/.Парите ти стигат за сметки и колкото ти останат отиват за храна,а те не остават много,за да си купиш качествена от нея.Исками се да се получи на практика това ,което е написано в статията,но не би било лесно,може би моето мислене не е достатъчно "добро"?!
Аз искам да дам най-доброто на детето си ,искам то да яде само качествена храна и се опитвам да му я набавя,но не успявам винаги.Почти всички мултилевъл маркетингови стратегии са на този принцип,но на мен ми е много трудно да убедя един човек,който не може да си плати тока да си купи една качествена стока/храна,хранителна добавка /за да е здрав,а той да стои на тъмно.Няма да го направи естествено.Допира ми с хора,които успяват с тази стратегия са хора ,които не са бедни.И те те убеждават как са станали добри и са променили себе си към по-добро,но нека да споменат ,че са имали основа,начален тласък за това.И още -те също се стремят към забогатяване/и се молят да е огромно/
Дано наистина се подобри мисленето на хората и повечето да станат по-добри.Но съм убедена ,че това ще стане само след като могат да си позволят да живеят по-добре.
Десислава Василева - 12/20/2012 - 12:07 .
БЛАГОДАРЯ ТИ КИРИЛ ДОКАТО ЧЕТЯХ СТАТИЯТА ИМАХ ЧУВСТВОТО ЧЕ АЗ Я ПИША С ДУШАТА СИ
ТАНЯ ДРАГИЕВА - 11/25/2012 - 12:11 .
Наистина полезна гледна точка, нека да мислим в какво влагаме парите си !
Мери - 09/19/2012 - 08:50 .
Уникална статия,много ми хареса.
Царевка - 09/06/2012 - 10:58 .
xaresvam nachina na mislene ako vseki se zamisli moge da se polychi chydesen rezyltat v svetoven mahctab No edinizi sa tezi koito si davat smetka za kakvo izpolzvat parite si ako gi imat v poveche V Bulgaria te sa tolkova malko che kato plaim [naxranim] energiinia, vodnia itelefonia vampir i dobrinata se izpariava:-D:-[];-);-)
veli - 06/19/2012 - 14:41 .
Interesna gledna tochka za parite
maria - 06/13/2012 - 19:56 .
;-) :-) :-D :-( :-o >-( B-) :oops: :-[] :-P