Статии

Краят на пазарната икономика?

автор: Кирил Стойчев 27.03.2020 2060


Image ALT text

ИКОНОМИЧЕСКИ АНАЛИЗ

В разгара на пандемията от коронавирус е добре да помислим за това, което ще се случи след нея. Ще разгледам реалистичния сценарий, в който до 3 месеца пандемията е овладяна по света, без да е напълно потушена, но за сметка на строги ограничения и забрани, които ще нарушат икономическите и производствените процеси.

Пазарната икономика се движи от една сила – търсенето, което от своя страна кара икономическите субекти, водени от стремежа към печалба, да осигурят предлагане на търсената стока (като организират нейното производство и доставка на пазара).

За да разберем това, което ще се случи, достатъчно е само да изследваме какво ще стане с търсенето на стоки и услуги.

Дори и в момента търсенето на туристически услуги клони към 0, това ще е така още поне 3 месеца, по този сценарий. Същото може да се каже и за транспортните услуги, в някаква степен и за другите услуги.

Потребителят, в условията на строги мерки и ограничения, ще се стреми да задоволи базовите потребности – от храна, ток, вода. В условията на ограничени доходи и дори уволнения, всеки ще ограничи потреблението и търсенето на стоки като автомобили, техника, дрехи, апартаменти и др.

Намаленото търсене на горните стоки ще доведе до свиване на пазара и намаляване на цените, което ще направи производството на тези стоки нерентабилно и ще доведе до фалити на фирмите, които ги произвеждат. Това ще извади на трудовата борса още милиони по цял свят, които ще останат без сигурни доходи. Ще последва още по-голямо свиване на потреблението.

Социалните фондове няма да издържат на толкова голяма безработица, отделно, заплатите ще започнат да се понижават във фирмите, които все още работят, защото и приходите им ще намалеят. Държавата също ще има по-малки постъпления от данъци, а това ще направи невъзможно изплащането на заплати на държавнитре служители и пенсии в досегашните размери.

Резервите, където има такива, ще се стопят само за няколко месеца, а това ще доведе до още по-голяма стагнация и по-голям страх, и по-голямо свиване на търсенето.

Това ще означава, че и ПАЗАРА ще се срути и няма да може вече да регулира търсенето и предлагането. Защо – защото баланса на пазарната икономика зависи от движението на стоки и пари. Подобно на карането на колело – трябва да въртиш педалите, за да пазиш динамично равновесие, ако стоиш на място върху двете гуми на колелото не може да запазиш равновесие.

Затова, ако спрем да въртим педалите на пазарната икономиката за 2-3 месеца, тя ще спре да функционира, и няма да може да се възстанови в продължение на години.

Страхът, който ще завладее потребителите ще доведе до още по-голямо ограничение в потреблението. Трудно е да се предвиди какво ще се случи с финансовия сектор, който също няма да има свежи постъпления, с които да бъде захранван.

Ако цените на стоките от първа необходимост се вдигнат (защото тяхното търсене е нееластично) от икономическите субекти в стремеж да извлекат по-големи печалби от тази ситуация, това ще изсмуче всички „живи“ пари и ще доведе до още по-голяма криза.

Навлизаме в една омагьосана спирала насочена надолу, която само за няколко месеца може да сложи край на финансовия и икономическия модел такъв, какъвто го познаваме.

Това ще е краят на пазарната икономика, но не и на икономиката изобщо. Тя ще трябва да се изгради по-нови правила, различни от настоящите.

Възможно ли е да се предотврати този сценарий – възможно е, но малко вероятно в един свят, домиран от алчността и стремежа към печалба.

Кризата настъпва поради една много важна причина – основата, върху която е построено съвременното общество е куха – желанието да потребяваш повече, а да работиш по-малко. Стремежът да експлоатираш безогледно природните ресурси, животните, дори себеподобните. Едно консуматорско общество е осъдено рано или късно да се самоизяде, когато ресурсите, които ползва бъдат изчерпани. Ние сме достигнали този праг и сега може би е дошло време да пожънем последствията. Коронавирусът е само повод за това, което се случва, причините са много по-дълбоки.

Разбира се има и оптимистичен сценарий, при който до 1 месец всичко е приключило, тогава ще има просто дълбока икономическа криза и незапомнена безработица.

-------------------

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ

ПРОГНОЗА ПО ДАТИ: КАК ЩЕ РАЗВИВА ПАНДЕМИЯТА

https://www.astrohoroscope.info/coronavirus-analiz-prognoza.htm

ЗАЩО СЕ СЛУЧВА:

https://www.astrohoroscope.info/coronavirus-astrology.htmComment Script

Коментари

;-) :-) :-D :-( :-o >-( B-) :oops: :-[] :-P
Моля въведете текста от картинката :)This comment form is powered by GentleSource Comment Script. It can be included in PHP or HTML files and allows visitors to leave comments on the website.