Астрологични статии

астрология

 

Прогностичен метод на Джеронимо Кардано. Афоризми

дата на публикуване: 05.01.2007 г., 26831 прочитания
 

 

  

 

Джеронимо Кардано е италиански лекар, математик, астролог и психиатър, направил забележителни открития във всички тези дисциплини. Роден през 1501 г. в Милано, като  незаконен син на италианския учен и адвокат Фацио Кардано, приятел на Леонардо Да Винчи, Кардано завършва земния си път през 1576г. Именно заради това, че е незаконороден, му се отнема официалнaта докторска степен по медицина и той продължава да практикува като медицински астролог.

 

Първоначално Кардано става известен със своите изследвания и книги в областта  на аритметиката и алгебрата.

 

Основният му труд „De subtilitate rerum” (1550г.) е посветен на естествената история, и съдържа схващането му за еволюционните принципи. Книгата му за игрите на късмета представлява първата организирана теория на вероятностите. Кардано е описал тактилна система, подобна на Брайловата за обучение на слепи, и я е замислил за обучение на глухи чрез знаци.

 

Известен учен и астролог, Кардано е бил популярен и с две други имена : Hieronymus Cardanus и Jerome Cardan.

 

Астрологични афоризми от Джеронимо Кардано:

 Когато Венера е със Сатурн и Марс, и в опозиция с Луната, роденият ще е глупак, който се мисли за философ. 
 

Когато Луната, в съвпад със Сатурн, се намира в някоя от ъгловите точки на хороскопа, роденият, макар и благородник, ще стигне до бедност. 
 

Ако има Марс във втори дом, го остави да не се счита за търговец. 
 

Зле поставени Марс и Меркурий, в съединение с Луната, сигнифицират крадци и разбойници. 
 

Основна причина хората да водят самотен живот, е точния съвпад на Луната със Сатурн в Хороскопа, или ако е крайно наранена от него. При жените - ако има изгоряла Планета, или Слънце в Телец е много наранено. 
 

Високо разположен и наранен Юпитер, разрушава децата на родения, но запазва неговия имот. При низходяща позиция и ниско разположение, и ако не е наранен – дава деца, но не и имот.
 

Когато Марс и Меркурий нараняват Управителя на Седми дом, и са по-високо разположени от него, то роденият ще убие съпругата или врага си. Даже това ще бъде чрез отрова, особено ако някой от тях има сила в Асцендента.
 

Почти невъзможно е, при липса на Планети над Хоризонта или на Асцендента, родения да има дълъг живот или да извърши нещо велико в света.
 

При болест, Асцендентът сигнифицира пациента, седми дом – болестта, Светилата – силата на пациента, Злосторниците дават силата на болестта, но осмият дом винаги има дял в сигнификацията.
 

Когато Луната се допира до Планети, с природа противоположна на тази на заболяването, особено ако са Добротворци, състоянието на болния ще се подобри.
 

Марс, Юпитер и Венера управляват кръвта. Луната и Венера – апатията. Марс и Слънце – холерата. Сатурн и Меркурий управляват меланхолията. Марс, Меркурий и Слънце – черната холера.
 

Сатурн причинява дълги заболявания. Венера средни и неутрални. Меркурий – разнообразни. Юпитер и Слънцето дават кратки болести, а Марс дава най-острите.

  

 

Метод на Кардано за прогностика
 

Въз основа на личните си наблюдения, Кардано е изградил метод за прогнозиране на това, какво ни очаква в дадена година – добро или лошо. И твърди, че този метод никога не го е подвеждал. Методът се състои в следното : за да се разбере каква съдба ни очаква през дадена година трябва да си спомним какво се е случило с нас 4, 8, 12, 19 и 30 години преди това. Според него числото 4 отговаря на осъществяването, 8 на Венера и естествените явления, 12 е пълният цикъл на Юпитер и отговаря на успехите; на 19 съответстват циклите на Луната и Марс, 30 е числото на Сатурн или фаталното предопределение.
 

Т.е ние трябва да си припомним всички решаващи случки в нашия живот, които са свързани с развитието ни като личности и са се случили преди 4 години. Всички естествени благополучия и трудности, случили се преди 8 години. Лични успехи или неуспехи, които сме имали преди 12 години. 19 години назад – всички премеждия, нещастия или болести. Накрая идват всички трагични или фатални събития, които сме преживели преди 30 години.
 

Разбира се, трябва да се прецени реално ситуацията – нашата възраст, бъдещите ни шансове и реализация, условията, при които живеем.
 

Използвайки този метод, известният френски окултист Елифас Леви ни дава интересен пример от своя живот, като изследваната година е 1855г. :
 

През 1851г. е имал работа, която му е носела скромни, но прилични доходи и известно неудовлетворение, ще се е отнасяло до собствената му реализация.
 

През 1847г. е бил принуден да се раздели със семейството си и тази разлъка е причинила доста страдания на него и близките му.
 

През 1843г. е бродел като апостол сред народа и е проповядвал, преследван от завистта на определени хора, като си е спечелил и почит, и омраза.
 

През 1825г. е бил насила изтръгнат от семейното гнездо и е поел по „онзи съдбовен път”, който го е извел до „познанието и страданието”.
 

От всичко изброено дотук, Елифас Леви прави извода, че през 1855г. го очакват труд, бедност, парични затруднения, сърдечни проблеми, смяна на местожителството, известност и недоброжелателство, както и събитие, решаващо за остатъка от живота му. И прогнозата се потвърдила.
 

Както казва самият Леви: „В заключение мога да заявя, че житейският ми опит за тази година потвърждава за пореден път ефикасността на Кардановия метод.”¹
 

Този метод очаква своите бъдещи изследователи, а неговата простота е особено примамлива. Разбира се, има неясни неща – например Марс няма 19 годишен цикъл. Но както се знае – често простите неща са най-ефикасни.

 

 

Радислав Кондаков

 

 

Използвана литература:

 

  1. Леви, Елифас, „Учение и ритуал на висшата магия”, Издателство „Аратрон”, ISBN 954-626-127-6
  2. William C Eldon Serjeant, “The Astrologer’s guide. Anima Astrologiae”, edited by William Lilly (Choicest aphorisms the seven segments of Cardan) (www.new-library.com).
  3. Биография на Кардано, Интернет сайт (http://www-history.mcs.st-andrews.ac.uk/history/Biographies/Cardan.html )