Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /home/astrhuor/public_html/prehod.htm:37) in /home/astrhuor/public_html/komentari/include/session.class.inc.php on line 69

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /home/astrhuor/public_html/prehod.htm:37) in /home/astrhuor/public_html/komentari/include/session.class.inc.php on line 69
Краят на българския преход към пазарна икономика

Астрологични статии

астрология

 

Краят на българския преход към пазарна икономика

дата на публикуване: 10.12.2008г.
 454993 прочитания
 

автор: Кирил Стойчев

 

В началото на прехода, на 10.11.1989, точката която в астрологията показва целта – Северният лунен възел  -  се намира в знака Водолей, символизиращ ПРОМЯНАТА. През 2008 г. тази точка завърши своя 18,5 годишен цикъл и се завърна в позицията, на която се намираше през 1989 г. Това ми дава основание да твърдя, че 2008-ма е последната година от българския преход.

 

В годините на прехода нашата икономика се нуждаеше от свежи пари, и усилията на управляващите трябваше да се насочат към това тя да стане по-ефективна и да ги заработи.

 

Под ефективност в икономиката, разбирам създаването на необходим за пазара и конкурентоспособен продукт. Все по-ниски разходи за производство (благодарение на новите технологии) и разумен ръст на разходите за работна заплата. Норма на печалба 20-30%. Политика насочена към намиране на нови външни пазари за продукцията, ликвидиране на енергоемките производства, инвестиране в нови технологии и образование. Данъчна политика, която да стимулира родното производство и да бъде рестриктивна по отношение на вноса. Не на последно място – развитие на селското стопанство, първо защото е традиционен за страната отрасъл и имаме отлични климатични условия, за да го развиваме. И второ – защото земята е основно средство за производство. Ние разполагаме с национално богатство – плодородна земя – която ако се използва ефективно, може да осигури постоянен ежегоден ръст на брутния вътрешен продукт.

 

Вместо това, управляващите постъпиха точно както постъпва един наркозависим – вместо да работи, продава собствеността си, само и само да получи така желаната дрога (пари).

 

Така собственост за милиарди беше разпродадена на безценица. Вследствие на приватизацията, българският народ, който беше реалният собственик на предприятията, продължи да работи само за насъщния. Затова и досега средната работна заплата в България е най-ниската в Европа. Облагодетелстваха се тези, които извършиха приватизацията и тези, които придобиха собсвеност, активи, на цена сигурно 90% под реалната. Селското стопанство беше оставено на произвола на съдбата, не се инвестираше в него, създадената база в годините преди 1989 целенасочено беше унищожена. От страна износител на качествена селскостопанска продукция, се превърнахме в страна вносител на третокачествени хранителни продукти.

 

Вместо да се търси ефективност на икономиката, през 90-те години на миналия век и в началото на този, се търсеха само пари, и те бяха набавяни чрез неизгодни приватизационни сделки.

 

Нещо подобно се случи и след като влязохме в Евросъюза. Стремежът беше да се получават пари, а не тези пари да се инвестират ефективно, каквито бяха препоръките на европейските комисии. По стар български обичай хората във властта мислеха, че и този път злоупотребата със средства ще им се размине, но за щастие това не стана. От ЕС ни наложиха санкции, което отрезви българските политици и в последните 6 месеца станахме свидетели на малко по-различно отношение към разходването на отпуснатите средства. За съжаление това се оказа недостатъчно и средствата по програмите ФАР бяха спрени окончателно. Големият губещ се оказа отново българският народ, защото тези средства освен всичко друго означават и нови работни места.

 

През 2008 година българският преход към пазарна икономика завърши, а с него и периода на „див” капитализъм и първоначално натрупване на капитал. Оттук насетне икономическата игра ще се играе по пазарните правила. Тези, които ги познават ще оцелеят в условията на криза. Докато натрупалите капитали чрез спекула, партийни и властови протекции ще започнат да губят позиции. Кризата ще подейства отрезвяващо на българската икономика и бизнеса. Специалистите, експертите, опитните бизнесмени ще станат движеща сила в икономиката и ще заменят спекулантите и "добре облечените бизнесмени".

 

Остава и правителството да започне да се съобразява с новите пазарни условия и да насочи усилията си в посока създаване на ефективен бизнес климат и данъчна политика, които ще са в състояние да осигури благоденствие на българският народ. В последните няколко години вече бяха направени стъпки в тази посока – намалени бяха данъчните ставки, предприети бяха съкращения в държавната администрация. Все още обаче правителството гледа на селското стопанство като на "Пепеляшка". Когато тази "Пепеляшка" се превърне в принцеса – това ще бъде мигът, в който реално ще се повиши стандарта на живот на българина.

 

Изхождайки от циклите на планетите, има вероятност това да стане през 2011 г., когато планетата Юпитер ще навлезе в зодиакален знак Телец.

 

В момента делът на селското стопанство в брутният вътрешен продукт е спаднал до 3,7%! При условие, че в началото на 20 век е бил 90%. Непосредствена и реално изпълнима цел е нарастването на този дял до 16%.

 

В момента има световна тенденция за повишаване цените на хранителните продукти, предизвикано от ръста на потреблението в Азия. Няма как да е иначе в условията на постоянно нарастване на населението в този регион. В Европа също има глад за качествени, екологично чисти хранителни продукти. Затова, ако правителството инвестира част от бюджетния излишък в селското стопанство, съчетано с умела фискална политика на мита и такси спрямо вноса и износа на селскостопанска продукция, тези пари ще се възвърнат многократно. Ще се създадат нови работни места в селата и малките градове, ще се регулира миграцията към столицата и големите градове, ще се повиши стандарта на живот на обикновения българин. Това ще създаде и социална стабилност в районите със смесено население, ще се намали безработицата там.

 

С нарастване дела на селското стопанство ще се увеличи и дела на хранително-вкусовата промишленост, външната търговия. И ефекта от първоначално вложените средства ще се мултиплицира. Основна задача на външната политика на една държава е, не да се чуди къде да изпрати военни контингенти, а да създава връзки и контакти, осигуряващи нови пазари за стоките произвеждани в  страната.

 

Ако държавата инвестира в селското стопанство, това ще бъде сигнал и за чуждестранните инвеститори да вложат пари там, защото ще очакват ръст в този сектор. Не случайно средствата отпускани на България от ЕС по програма САПАРД са насочени именно към селското стопанство. Обаче забележете, за период от 7 години на България са отпуснати скромните 52 млн. евро, които разбира се са раздадени на приятелски кръгове...

 

А през 2007 година бюджетният излишък от 2,1 милиарда лева е изхарчен за: „Военното министерство се е преборило за солиден дял от парите. МО има на разположение 110 млн. лв. за покупка на вертолети Кугър, автомобили, горива, за ремонт на самолети МИГ-29, а също и за социални дейности. МВР ще похарчи 46 млн. лв. за джипове, пожарни коли, сигнални лампи, радиостанции, компютри, бензин и за подмладяване на сградния фонд. Националната служба за охрана също ще купува нови автомобили - за половин милион лева...”
 http://www.chambersz.com/index.php/content/view/10532/112/

 

С други думи българското правителство не умее да инвестира, а само харчи националното богатство за непроизводствени разходи и излишен лукс, в който тъне държавната администрация. Всички тези пари похарчени за служебни автомобили, хеликоптери, компютри всъщност изтичат от нашата страна и отиват в държави, производители на стоките, закупени от правителството през миналата година.

 

А виждаме какъв огромен ефект би имало за България, ако средствата от този бюджетен излишък, които са събрани от нашите данъци, бъдат насочени като инвестиция в селското стопанство. А защо да не се заделят и достатъчно средства в самия бюджет за целеви инвестиции в селското стопанство. Да се състави програма за стимулиране на производителите на селскостопанска продукция, за създаване и обновяване на механизацията, хидромелиорациите, сортовите семена,  биоземеделието, селския туризъм. Защо да не се създадат предпоставки за връщане на българската селскостопанска продукция на пазарите в страните от бившия Съветски съюз, Източна Европа, Арабския свят, да се потърсят нови пазари.

 

Проблемът в случая е, че държавата е абдикирала от този сектор и е оставила всичко в ръцете на частниците. От друга страна, малките производители и обикновените селски труженици нямат и идея как да получат и след това как да използват рационално средства, идващи по програми като САПАРД например. Затова тези пари не достигат до тях, а попадат в ръцете на ловки спекуланти, които под предлог, че ще развиват някаква земеделска дейност, с фалшиви документи и фактури симулират такава. След това прибират в джоба си средствата на европейските данъкоплатци, предназначени за българското земеделие.

 

Други допълнителни ефекти от инвестирането на пари в българското земеделие от страна на правителството

  • Ще се подобри инфраструктурата в българското село

  • Опитни мениджъри ще се насочат към този сектор, защото там ще има добри печалби и съответно възнаграждения за тях

  • Ще се повишат доходите на хората в малките градове и селата.

  • Ще се намалее емиграцията – не е тайна, че голяма част от българските емигранти работят в Гърция, Испания, Англия именно в сферата на земеделието. Много емигранти ще се завърнат в родината, привлечени от възможността да работят срещу достойно заплащане

  • Ще се заздрави българското семейство и родовите връзки и като естествено следствие - ще се увеличи раждаемостта.

  • Ще има спад на престъпността, проституцията, битовия алкохолизъм

  • Ще намалеят автомобилните задръствания в големите градове, защото хората вече няма да се стичат към тях, за да търсят работа, или да пътуват с десетки километри до работното място

  • Ще се подобри качеството на храната, която консумира българина, а като следствие и неговото здраве

  • Ще се увеличи износа на качествена българска селскостопанска продукция, и като косвен ефект – ще се подобри имиджа на България. И досега в Япония свързват името на страната ни с киселото мляко.

 

Колко малко трябва да се направи – една стъпка само се изисква от правителството – да инвестира в селското стопанство!

 

И е проява на престъпно бездействие, бих казал дори на национална безотговорност, ако това не бъде сторено през идните години. Защото във време на криза, единственото което има стойност е земята, храната и хората. Защо да не инвестираме именно там? А какво можем ние обикновените хора да направим, за да ускорим този процес?

 

Две неща:

 

1. Да подкрепим исканията и протестните действия на млекопроизводители и други земеделски стопани.

 

2. Да гласуваме за тази политическа сила, която обяви за свой приоритет развитието на селското стопанство. Но не като предизборна агитация, а като дълбоко осъзнато разбиране, че това е единствения начин за добруване на България.

 

 

Други статии по темата:

Ползите от икономическата криза

Кой наду имотния балон в България?

 

 

Вашето мнение

 

Comment Script

Това са мечтите но обикновения българин, и ако и политиците го разберат
йорданка томова -Варна - 08/16/2011 - 08:39 часа
Министър крадец, това е Венцислав Върбанов, всички работили в Министерство на земеделието го знаят, но десет години се крие в парламента и се откупува от корумпирания съд,който отлага делата му,за да го хване давността.
Цецо - 09/01/2010 - 10:33 часа
>-(Тотю МЛАДЕНОВ - при конфликт на интериси:
мина през: КТ"Подкрепа"-София-Враца,НДСВ-когато беше на власт,сега ГЕРБ. Като Изп.Директор на Изп.Агенция"Главна Инспекция по труда"-лицето - ТОТЮ Младенов НАЗНАЧИ за Директор на Инспекция по труда-ПЛЕВЕН лицето /Братовчед на Бившия зем.М-р Венци Върбанов/-ДАНЧО ВАСИЛЕВ КЪНЕВ - признат ВИНОВЕН за ПРЕСТЪПЛЕНИЕ по 313 от НК с Решение по НАХД№ 1024/2009г.,Та, назначи го "Уж-подведения-ТОТЮ Младенов/ при КОНФЛИКТ на ИНТЕРЕСИ! После- същото..и пак.."Подкрепаджии"..и с офиси на Частните им Фирми в Централата на КТ"Подкрепа": ГЕОРГИ МАРИНОВ ЕВГЕНИЕВ /по същото време-КАДРОВИК! на ИА"ГИТ"-София-при МТСП!..Директора на ..Д"ОИТ"-РУСЕ...Коментирайте, МОЛЯ - ицтирания пример на Конфлик на интереси / КИ/!B-)
dk - 08/23/2010 - 16:16 часа
Заграбването на българските гори

Голяма част от територията на страната е заета от гори. България разполага с много красиви гори, планини, върхове, долини, реки язовири.

Как се разграбва и унищожава българската гора през годините...
2.04.2009

Кой и как ограби българската гора? Има ли надежда? Kой ще ни помогне?
Периода от 1991 - 2003 г. е разделен на три периода в зависимост от социалната и политическата обстановка в страната.

1991-1996 г.
Дърводобивът е монопол на държавата. Част от приходите влизат във Фонд "Лесокултурни мероприятия и строеж на горски пътища" (ЛКМСГП). Властимащите ощетяват държавата с големи суми чрез предоставяне на поръчки от гореспоменатия Фонд на частни фирми на по-високи цени от пазарните. Частни фирми строят горски "магистрали" на неподходящи места, неизползваеми в момента, за което вземат многократно повече средства (Клисура);

ДЛ се задължават да закупуват техника и да правят застраховки в посочени фирми на по-високи цени от пазарните. Закупуват се негодни бронебойни жилетки на високи цени, с което се създава опасност за живота и здравето на горските стражари.

Започва и приватизация "под масата" - част от "Мургаш" ООД става притежание на съпругата на В. Карамфилов - Първи зам.-председател на Комитета по горите по това време. Започва и развитие на гражданското общество.

1996-2000 г.
Започва раздържавяването на горското стопанство чрез приемане на Горската стратегия от 1996 г. и съпътстващите промени в Закона за горите от 1997 г. Горските поделения са разделени на две:
a) дърводобивни фирми (ЕАД), образувани с капиталите и активите на горските стопанства и
б) контролни звена - държавни лесничейства на бюджетна издръжка. Бюджетът на лесничействата е намаляван всяка година и до днес. Горската полиция и вътрешният финансов контрол в Националното управление на горите са съкратени.
Промените в Закона за горите от 1997 г. предоставят възможност на частни фирми да закупуват добива в цели гори и едновременно с това да търгуват с дървесината. Граждани имат възможност да получат гори в резултат на заявление - на "юнашка вяра".

ФПС "Зелени Балкани" и "За Земята" - НПО коректив, правят редица протести за спасяване на гори в Родопите (Каскада "Горна Арда") и гр.Пловдив. Зараждащото се в първия подпериод гражданско общество е с излъгани надежди за промяна, отчайва се и спира развитието си. НПО като коректив не са подкрепени активно от граждани и медии, подложени са на сериозен политически натиск.

Резултат:
1. Част от ЕАД-тата за кратко време фалират чрез разпродаване на активите им на безценица на конкурентните частни фирми.
2. Друга част от ЕАД - тата са приватизирани от подставени лица и РМД-та за 1/1000 част от стойността им.
3. От 2000 г. добивът в държавните гори се извършва основно от няколко десетки частни фирми. Търговете в повечето случаи са фиктивни - на тях присъства само една фирма и печели търговете години наред.
4. Стотици хиляди дка гори са опожарени чрез умишлени палежи, а дървесината изнесена зад граница от "спечелилите" търга фирми.
5. Не на последно място десетки хиляди дка гори са подарени на близки до властта лица.
6. 1996-2000 г. МЗГ и съдебната власт проявяват учудваща незаинтересованост спрямо престъпленията в горите, въпреки стотиците сигнали от лесовъди, НПО и граждани.
7. Десетки лесовъди, несъгласни с престъпленията на своите началници, са изгонени от работа. Останалите са принудени да мълчат.
Ванко - 03/09/2010 - 12:16 часа
а какво казват звездите - нали затова е статията?
астролог - 02/11/2010 - 12:46 часа
Много глупава статия. Или наивна.
Сякаш не Ви е известно, 4е България е в това положение не заради некадърността на управниците си, а заради много по-сложни геополити4ески при4ини, които няма да допуснат тя да се развие и стабилизира, нито пък страните на Балканите. Изто4на Европа и страните от бившия соц. блок след 89та бяха жестоко ограбени от 4аст от нашите партийни лидери, в съюз с европейския и американски елит. Това беше ударът на 20ти век за тях, даже от двете световни войни пе4албите им не бяха такива, защото тогава нямаше създадени такива активи, такива потребности и такъв интелектуален потенциал. Разсипаха ни за да ни обърнат на роби и пазари и няма да ни оставят на мира да се стабилизираме. Жалките милиони по "европейските програми" са 4иста подигравка. Десетки предприятия бяха продадени за 1 $ на западни предприятия и тн. Хубав анализ, но много ме4тателен. И освен това, тези "изконни" ценности на българина, къде да дяваме произведените специалисти - химици, физици, инженери във вси4ки области, програмисти, интелектуален потенциал уникален в света. Да ги пращаме на село да пасат патките? Или пък децата им. Голямо развитие, няма що. Няма лошо в селското стопанство, но само ако е механизирано на максимум. Останалите-ангажирани в науката, защото само в конкуренция с високите технологии имаме шанс да оцелеем. А съгласието на по4ти вси4ки със статията направо ме ужаси. Да се върнем в 19 век. Да си изгоним младите, защото те имат ум за пове4е от говедари. Трябва да направим вси4ко възможно да се съюзим със съседите си и да забравим вси4ки стари вражди и то 4ас по-скоро. Оф...да ни пази Господ, направо не знам...
калина - 12/29/2009 - 17:02 часа
Чудесно обобщение на нашите виждания!
А астрологията какво казва?
Кога и какво ще се случи според прогностичната астрология?
БЛГД, ако публикувата прогнозата за следващите две години: 2010 и 2011.
Весели Коледни празници!
Ева

Ева - 12/29/2009 - 00:32 часа
;-)браво за статията,ако управляващите останат без народ,кой ще ги храни,ще отдат в чужбина ли, или ще си внесат работници.робството отмина, трябва сямо да се обичаме , и подпомагаме, да помним,че всички огладняват и всички се разболяват.управляващште също
ивана - 12/13/2009 - 15:53 часа
То всичкото уж хубаво,ама дето пишат коментарите си на шльокавица,човек го заболява главата да се мъчи да им я чете.Нямате ли си кирилица,бе хора?
анонимен - 12/10/2009 - 14:32 часа
Аз също мисля че единственият изход за страната ни и добруването на Българите е развитието и подпомагането (от страна на правителството)на селското стопанство. България няма друга алтернатива. Тя ще прогресира само с развитие на този отрасъл.
Правителството трябва да регулира вноса на селскостопански продукти, които и без това са с ниско качество и да стимулира производството на собствена качествена селскост. продукция, като подпомага селск. производители.Това е единственото спасение за България. Всичко друго е само облагодетелстване на едри капиталисти, които използват бълг. народ да работи за жълти стотинки, а те да пълнят джобовете си за сметка на народа. Този народ трябва най после да се събуди и да отстоява своите права. :-D
Веселинова - 12/08/2009 - 15:44 часа
Celta be6e da se razbie selskoto stopanstvo i se razbi. Kak moje da ima tolkova naivi hora, vse o6te da mislqt 4e pravitelstvoto ima za zada4a podobrqvane na polojenieto. Naivnici. Celta na pravitelstvoto e polojenieto da se podobrqva prividno no realno da se vlo6ava.
eh - 12/04/2009 - 09:27 часа
Анализи, анализи и пак анализи! И какво от това? Всичката земя е на дребни парчета раздадена или се изкупува за дребни стотинки от собствениците й, които не ценят дадените им имоти от предците.Няма и голямо животновъдство. За какво селско стопанство може да се говори? Честните и работливи български селяци едвам дишат, а управниците внасят чужда стока...Здрав юмрук трябва в нашата страна да удари и на всеки мястото да покаже.Ще стане и това ще стане, но дали сме единни?
Доби - 11/29/2009 - 23:01 часа
:oops:NA 45 GODINI SLED 20 GODINI PREHOD,SLED STRADANIA BEZ IZKUPLENIE NA PREDIZVIKALITE KRIZATA I SABARIANETO NA IZKONNI USTOI-JENA ,MAIKA I OTSELIAVA6TA KATO VSI4KI,VIARVA6TA V BOG I DOBROTO NA4ALO.....TOVA SAM AZ. OKOLO MEN IMA SA6 E OBRAZI NEOPISUEMI ,S OPITNOST NA HORA I PO-MALKO 4OVE4NOST...KAKVO DA KAJA VSEKI OT NAS SE OPITA DA SPASI MAIKA BALGARIA NIAKOI EFEKTIVNO DRUGI PASIVNO...VSE RAZSAJDAVAHME NO BEZDEISTVAHME. I NE ZA6TOTO TAKA NI HARESVA6E...IMAHME GLUPOSTTA ZA POREDEN PAT DA IZGUBIM NI6KATA NA NATSIONALNA 4EST,I INSTINKT NA POBEDITEL, VSE SE DARJIM KATO POBEDENI- OT BEZO4IE ,BEZHABERIE,NAGLOST DORI....TAKA.IMA EDNA PESEN NA KI4KA BODUROVA V KOIATO PEE ZA MAIKA BALGARIA..KOITO OBI4A 4EDATA SI...PLA4A VINAGI I SE MOLIA-HORAAAA VAZPITAITE DETSATA NA OBI4 KAM VSI4KO,ZA DA NI IMA SME DLAJNI S OBI4 DA GRADIM OB6TESTVO , IKONOMIKA. ZA DA NE OSTANE SAMO SIANKA NA EDIN DOBAR NO MALOVEREN NARODETS,ZA DA SE VGRADIM V SVETOVNATA KULA NI E NUJNO MNOGO ,TOVA MNOGO SE GRADI SAMO S LUBOV.
EDIN VETERINAREN LEAR - 11/10/2009 - 19:46 часа
Chudesna statia na K.Stoichev-pozdravlenia! Smqtam che Bulgarite sashto kato dedite si mogat da se preborqt,vqrno bavno stapka po stapka s neuredizite samo ako ima takiva rodoliubivi hora,koito da mislqt za Bulgaria! Naistina stranata ni e na strategichesko mqsto prirodata,pochvata sa hubavi predpolagat razvitieto na zemedelieto. Nesluchaino prez vekovete sa iskali da zavzemat zemite i stranata ni. Nima sthe pozvolim tova bezobrazie! Sami triabva da pazim Bulgaria!
Stiliana Toncheva-Haskovo - 10/29/2009 - 22:01 часа
НАПИСАНОТО В СТАТИЯТА Е ОПТИМИСТИЧНО И ТОЧНО. В БЪЛГАРИЯ СА СЕ ПЕЛИ И ЩЕ СЕ ПЕЯТ НАРОДНИ ПЕСНИ ЗА ПОБРАТИМИ,ЗА РУМЕНИ ДОБРИ ХОРА, ЗА ЗЛАТНА ЖЪТВА! АКО НАТРУПВАМЕ ДОБРОТО МАЛКО ПО МАЛКО ПОЛУЧАВАМЕ ВЕЛИКА СИЛА.ТОТАЛНАТА ПРЕО- ЦЕНКА НА ЖИЗНЕНОТО НИ ПОВЕДЕНИЕ В ЛИЧЕН ПЛАН, РАЗВИТИЕТО В ХУМАННОСТТА ЩЕ ПРЕДИЗВИКАТ ДЪЛБОКАТА ПОЗИТИВНА ПРОМЯНА НЕ САМО ЗА БЪЛГА- РИТЕ А И ЗА МНОГО НАРОДИ ПО СВЕТА.УВЕЛИЧАВАМЕ ИНТУИЦИЯТА И РАЗКРИВАМЕ НОВИ ЗАЛОЖБИ И ТАЛАНТИ ! ДЕРЗАЙТЕ БЪЛГАРИ!!!
Сасаки - 10/25/2009 - 23:24 часа
Start Previous Page
Име
КОМЕНТАР
;-) :-) :-D :-( :-o >-( B-) :oops: :-[] :-P
This comment form is powered by GentleSource Comment Script. It can be included in PHP or HTML files and allows visitors to leave comments on the website.