Астрологически статии

астрология


 

Как се прогнозират земетресения с астрологически методи

дата на публикуване: 26.04.2009 г., 56188 прочитания
 

автор: Кирил Стойчев

 


Предвид поредната сбъднала се астрологична прогноза за земетресения, която направих още през декември 2007 г., смятам за нужно да оглася метода, по който могат да се прогнозират земетресения в България. Това е необходимо най-вече, за да се спрат спекулациите може ли астрологията като наука да предвижда земетресения или не.

Самата прогноза е публикувана в сайта astrohoroscope.info на дата 18.12.2007г., и след това препечатана в други електронни медии - bgfactor.org, zvyn.com и др. Публикувана в сп. Фаворит и в-к Народно дело.
Гласи следното:

„С навлизането на Плутон в Козирог започва двадесет годишен период на повишена сеизмична активност на територията на нашата страна, който ще бъде аналогичен на подобен двадесет годишен период от началото на 20 век, когато в България са се случили няколко по-силни земетресения. Определянето на точни дати е трудно, но все пак най-критични са месеците април и май на 2008, 2009 и 2010 г., като последната година е най-вероятно наистина да преживеем силно земетресение. За щастие по-големите земетресения в България са се разминавали предимно с материални щети, дано и този път да е така.”

Фактите - земетресения случили в България след прогнозата:
15.04.2008 – земетресение 4,2 по Рихтер в района на Габрово
12.05.2008 – земетресение 4,3 по Рихтер в района на Стражица
15.11.2008 – земетресение 4,0 по Рихтер в района на София
08.04.2009 – земетресение 3,6 по Рихтер в района на Кърджали
25.04.2009 – земетресение 5,3 по Рихтер във района на Вранча Румъния, усетено в цяла Северна България


Може би е време сеизмолозите от БАН да спрат да подвеждат хората с прогнози като тази:
„Никаква опасност от земни трусове не застрашава България. В това са категорични сеизмолозите от БАН”, съобщи БНТ на 06.04.2009 – само два дена след това имаше земетресение в Кърджали от 3,6 по Рихтер и 20 дена по късно 5,3 по Рихтер, макар и с епицентър Вранча, разлюля Северна България.

Последните земетресения потвърждават моята астрологична прогноза, изготвена през 2007 година. България наистина вече се намира в период на повишена сеизмична активност и така ще бъде поне до 2023 година, когато Плутон ще излезе от знака Козирог.

В тази статия искам да посоча преди всичко астрологическия метод, който използвам за прогнозиране на земетресения и да го направя достояние на колегите астролози в България, за да се избегне публикуването в медиите на нелепи прогнози или пък опровержения, на каквито бяхме свидетели в последните дни.

За да се изготви точна астрологична прогноза е необходим преди всичко точен хороскоп. За България има такъв и той е изчислен за датата 24.04.680 г. в 22.07 по Гринуич, с координати на Плиска. Доказателства защо именно тази дата е избрана за хороскоп на България съм публикувал тук

Ето и самият хороскоп, в зелен цвят са показани чувствителните точки в него:

Нека към него да построим транзитното* положение на планетите, за датите на по-големите земетресения в България в последните 150 години.


Софийско земетресение от дата 30.09.1858 г.
Със син цвят на картата е отбелязано разположението на планетите в момента на земетресението.Фаза на Луната - Последна четвърт

Най-забележителното в тази карта е, че планетата Плутон, която в астрологията се свързва с разрушителни бедствия, в частност – земетресения, в деня на земетресението е в точен съвпад (орбис** 0.10) със Слънцето в картата на България и с върха на 4 дом!

 

глиф на Плутон

 

 


Разбира се, това може да е само едно случайно съвпадение. Нека да видим следващата дата:

31.03.1901 г.  – Шабленското земетресение 7,2 по Рихтер


Фаза на Луната - между Първа четвърт и Пълнолуние

Тук транзитният Плутон е в съвпад с Венера (орбис 1.24) и в съвпад Плутон от хороскопа на България (орбис 1.21). Плутон се намира в съвпад с мидпойнта*** на Венера/Плутон (орбис 0.02!) -  Венера в хороскопа на България управлява 4 дом, а Плутон – 10 дом.


Отново виждаме показателен астрологичен факт – но може и този път да става дума за случайност, затова преминаваме към следващото значимо земетресение.


4.04.1904 - Крупнишко Земетресение – най-силното в Европа за 20-ти век, 7,8 по РихтерФаза на Луната между Пълнолуние и Последна четвърт

В тази карта транзитният Плутон отново е в съвпад със собствената си позиция в хороскопа на България (орбис 1.39)  – също показателен астрологически факт! Виждаме, че става дума за поредица от закономерности, а не за сляпа случайност!

дата 14.06.1913 г. – земетресение в Горна Оряховица – 7.0 по Рихтер

 

Фаза на Луната - между Първа четвърт и Пълнолуние

 

В тази карта транзитният Плутон е в съвпад с друга чувствителна точка от хороскопа на България – Северен лунен възел (орбис 1.53). Плутон е в съвпад и с мидпойнта Сатурн/Плутон (орбис 0.12)

18.10.1917 - земетресение в София, 5,3 по Рихтер

Фаза на Луната – след Новолуние

Плутон е в съвпад с мидпойнта Марс/Сатурн (орбис 0.41) и е в опозиция на Луната с орбис 0.06 !

 

18.04.1928 г. Чирпанско земетресение – 7.1 по РихтерФаза на Луната – преди Новолуние

Плутон в съвпад с Сатурн (орбис 2.55) и в опозиция на Нептун (орбис 1.27)

Предвид по-широкия орбис, това земетресение прави впечатление, че е малко закъсняло. По-логично е да беше се случило малко по-рано, по време на по-точния съвпад със Сатурн или по време на съвпада на Плутон с Десцендента. Но за сметка на това, земята тресе три пъти – на 14.04 – 6.8 по Рихтер, 18.04 – 7.1 по Рихтер и на 25.04 – 5.7 по Рихтер. Обяснението, което бих дал е, че в земната кора се е натрупало по-голямо напрежение, вследствие на закъснението във времето на събитието, според астрологичните фактори.23.08.1942 г. Разград, 5.1 по Рихтер

фаза на Луната - между Първа четвърт и Пълнолуние

 

Това сравнително по-слабо земетресение се случва, когато транзитния Плутон прави квадрат към Слънцето (орбис 1.15), Уран (орбис 0.33) и Имум Цели (орбис 1.12).


Земетресението от 04.03.1977 във Вранча, Румъния. 7.4 по Рихтер, усетеното като 6,1 в Свищов

Фаза на Луната - Пълнолуние


Тук показателен е факта, че транзитния Плутон се намира в 9 дом на картата на България, който символизира чужбина, където е епицентъра на земетресението! Освен това, Плутон се намира в съвпад с мидпойнта Сатурн/Нептун, като прави квадрат към Нептун (орбис 0.02) и квадрат към Сатурн – (орбис 1.27).Земетресение в Стражица - 21.02.1986

фаза на Луната - между Първа четвърт и Пълнолуние

 

Това е едно най-показателните земетресения, затвърждаващо връзката между транзитната позиция на Плутон и астрологичната карта на България. На тази дата транзитния Плутон се намира на 7.18 гр. в Скорпион, докато Медиум цели в хороскопа на България е на 7.17 градуса в Скорпион – съвпада е с точност 0.01 гр.!

Позицията се подсилва и от опозициите, които Плутон прави към Слънцето (орбис 0.02) и Уран (орбис 0.41)

Тези аспекти са доста силни и в този случай енергията на земетресението в Стражица се разделя на две – второто земетресение е на дата 07.12.1986, 5.4 по Рихтер

Фаза на Луната - Първа четвърт

 

Тук вече орбисът на съвпад на Плутон с Медиум Цели е малко по-голям 1.28 гр.
 

Ако трябва да резюмираме по-горните данни ще видим, че при преминаване на Плутон през чувствителните точки на хороскопа на България се случват значими земетресения. При това най-силните земетресения са се случили в периода 1858-1928, когато Плутон транзитира през участъка 6 гр. Телец - 15 гр. Рак -  показан в картата по-долу в зелен цвят. Там има най-голямо струпване на планети и мидпойнти, и времето на преминаване на Плутон през тях съответства на времето на земетресенията. В посоченият период има още няколко земетресения с магнитуд между 5 и 6 по Рихтер. Следва един период, който може да се нарече относително спокоен - от 1928 г. до днес. В него транзитния Плутон не прави съвпад с планети от хороскопа на България по време на транзитното си движение, и като резултат няма значими земетресения над 5-та степен по скалата на Рихтер. Изключение правят земетресенията в Стражица (Плутон съвпад с Медиум Цели) и Разград (Плутон в квадрат със Слънцето и Имум Цели).При последното земетресение с епицентър Вранча, Румъния от 25.04.2009г. Плутон е в 12 дом на картата на България, който също се свързва с чужбина, подобно на предходното земетресение от 1977, когато Плутон се намираше в 9 дом на хороскопа. Плутон е в съвпад с Луната с орбис 2.13 градуса

Взимайки предвид гореизложените факти, нека да погледнем към настоящето и бъдещето и да видим това, което предстои. На 26.01.2008 г. Плутон навлезе в знака Козирог, който традиционно се счита за знак на България, а в разглеждания хороскоп Асцендента на България е Козирог. Там има и струпване на планети – Луна, Нептун, Юпитер – зоната е отбелязана с зелен цвят в левия сектор на хороскопа.

Астрологическата закономерност, изведена от примерите по-горе сочи, че при съвпадите на Плутон с посочените планети можем да очакваме трусове. От 2008 година насам, както е отбелязано в прогнозата, която съм направил в края на 2007 г., България навлиза в период на повишена сеизмична активност. Земетресенията, които се случиха в последните година и половина са факти, които  доказват прогнозата. Но може би земетресения от 5-та или по-висока степен по Рихтер тепърва предстоят! И е добре това да се има предвид от строителите, да съблюдават стриктно антиземетръсните изисквания. От друга страна един проект като атомната централа в Белене също може да се окаже рисков.

Всяка паника е излишна, но и всяко безразсъдно строителство несъобразено с факта, че България е земетръсна зона може да се нарече безумство.

Изхождайки от изнесената по-горе информация, не е проблем за който и да е астролог да изчисли кои години и месеци са най-рискови.

Плутон се намира в точен съвпад с Луната от хороскопа на България (орбис 0.30) в периода  март - април - май 2010 г., като аспекта е най-точен в първата половина на април.
Същият аспект може да наблюдаваме и по време на Коледните и новогодишни празници - декември 2010 - януари 2011
Също и в периода август - септември 2011 г.

Това трикратно преминаваме през позицията на Луната се дължи на ретроградното движение**** на Плутон.

В началото на 2013 година, през м. януари Плутон достига до Асцендента на България. Ще премине още 2 пъти през него - през м. юли и през м. декември същата година.

След това, през януари, август и ноември на 2015 година ще премине през планета Нептун в хороскопа на България. През 2019 г. Плутон ще стигне до планетата Юпитер.

Посочените периоди следва да се смятат за най-рискови по отношение на вероятността от земетресения от степен 5-та по Рихтер или по-висока. От друга страна, не във всеки от посочените периоди ще има силно земетресение! Най-вероятно в целия разглеждан период  - 2008-2023г. - да има минимум едно, по-вероятно две-три, максимум четири земетресения от степен над 5 по Рихтер.

Логично следва въпроса „Къде”, „Кой град е най-застрашен”. Предвид факта, че цикълът на планетата Плутон е 248 години, а разполагам с информация само за дати на земетресения в България след 1858 година, няма как да бъде направена по-конкретна прогноза за място на евентуално бъдещо земетресение. Причината е липсата на база за сравнение с предишни преминавания на планетата Плутон през горепосочените чувствителни точки в знака Козирог. Особено важен е периода 1762-1778, когато е предходното преминаване на Плутон през знака Козирог.

При наличие на статистическа информация за земетресения на територията на нашата страна в периода 680 – 1900 г, е възможно с по-голяма точност да се прогнозира кога, и евентуално къде би могло да има земетресения на територията на България или в непосредствена близост. И едно сътрудничество между сеизмолози от БАН и професионални астролози би дало добри резултати в областта на прогнозиране на земетресения на територията на нашата страна.

От астрологична гледна точка затрудненията в прогнозирането на земетресения са свързани с бавното преминаване на планетата Плутон през градусите на зодиака и ретроградното му движение. Поради тази причина, Плутон може да премине през една точка от хороскопа 3 пъти в рамките на 1 година, което затруднява определянето на точен ден на събитието. Има и други транзитни планети, които са сигнификатори на земетресения и техните позиции също трябва да бъдат изследвани и взети под внимание. Освен позициите на планетите, трябва да се отчитат и мидпойнтите в хороскопа (както се видя в примерите по-горе), което увеличава броя на факторите, имащи значение за определяне на датата на едно предстоящо земетресение.

 

Фазите на Луната са единствения астрологически фактор, който някои учени са склонни да смятат за значим при земетресенията. Настоящото изследване показва, че точните фази на Луната не оказват забележимо влияние върху големите земетресения случили се на територията на нашата страна. Най-често срещаната лунна фаза по време на описаните по-горе земетресения е Растяща Луна в позиция между Първа четвърт и Пълнолуние - 4 пъти. Точно тази фаза на Луната обаче не е значим астрологически фактор, освен това се случва на всеки 29 дни. Но тя може да се окаже важен допълнителен фактор в процеса на прогнозиране, за по-точното определяне на датите на земетресенията.


В заключение: от направения анализ и вече сбъднатите прогнози следва, че с помощта на посочения астрологически метод, могат да се прогнозират земетресения.

 

Не е възможно, засега, предвид на недостатъчните данни за дати на земетресения в последните две хилядолетия на територията на нашата страна, да се направи астрологична прогноза за точна дата, място (град), още по-малко час на предстоящо земетресение.


Възможно е да се укаже период от време (2008-2023), в който ще има по-често и по-силни земетресения. Може да се каже кои години - 2010, 2011, 2013, 2015 – са най-рискови за по-значими земетресения на територията на България, според позицията на Плутон. Може да се посочи, с известно приближение, кои месеци в тези години са най-критични. С още по-голям риск от неточност може да се посочи и дата на евентуално земетресение.

 

 Кирил Стойчев – астролог
председател на Българска астрологична асоциация

 

 

---------------
Забележка:

Относно мястото на един бъдещ трус, трябва да се има предвид най-вече факта, че основните сеизмични райони в България, така както са групирани от сеизмолозите, са:


Рило-Родопски регион – зона Струма и зона Родопи;
Регион Средна гора – зона София, зона Марица и зона Бургас;
Североизточен регион – зона Видин, зона Горна Оряховица и зона Шабла.


В болд са дадени по-активните зони, а най-активната сред тях, според сеизмолозите, е Струма.

 

 

---------------

Астрологически термини използвани в статията

 

* Транзит - прогностичен метод в астрологията, в който реалното положение на планетите в деня на събитието, се съотнася към позициите на планетите в рождения хороскоп.


** Орбис – отклонение от точния аспект между две планети
Прието е орбис до 1 градус да се смята за точен, от 1-3 гр. за среден, 3-5 – над средния, орбис над 5 градуса се приема за неточен аспект. Орбис 1.23 в статията да се чете като орбис от 1 градус и 23 минути. При използване на астрологичния метод "транзит" се използват предимно точни аспекти с орбис до 1 градус, аспекти със среден орбис 1-3 гр. се  използват като изключение.
 

*** Мидпойнт - средна точка - обозначава средата на дъгата образувана от две планети в хороскопа. Тази точка представлява фокус, който събира в себе си енергиите на двете планети, и се активира при транзит на планета върху нея

 

**** Ретроградно движение на планета - Още в древността астролозите са забелязали, че планетите забавят своя път сред звездното небе, като че ли спират за момент, след това тръгват назад, обратно на естественото си движение през знаците на зодиака. След това идва момент, когато планетата отново забавя своя ход, спира за миг, след което отново тръгва директно. Когато една планета се движи назад, обратно на естественото си движение през зодиака, тя се нарича ретроградна. Разбира се, тези промени в движението на планетите са видими само от позицията на земния наблюдател, защото реално планетите се движат по своите орбити около Слънцето само в една посока.

 

Asc - Асцендент - изгряващ - източната точка в хороскопа, Слънцето се намира в нея по изгрев
 

Dsc - Десцендент - залязващ - западната точка в хороскопа, Слънцето се намира в нея по залез
 

MC - Медуим цели - среда на небето - най-високата точка в хороскопа, Слънцето се намира в нея на обяд
 

IC -  Имум цели - дъно на небето - най-ниската точка в хороскопа, Слънцето се намира в нея в полунощ

 

 

Източник на информация за датите на земетресенията е сайта zastrahovatel.com

 

 

 

COPYRIGHT - имате право свободно да препечатвате и разпространявате статията в други интернет сайтове, форуми или печатни издания, само в пълния й вид, с посочване на автора и сайта като източник. За всяко друго използване или цитиране на части от статията е необходимо писмено разрешение от автора. Забранено е използването на части от статията, цитирането на части от нея, извън контекста на казаното, или изготвяне на резюме, което може да доведе до погрешно разбиране на изложената информация.

 

 

 

Вашето мнение за статията

 

Comment Script

Тези неща нямам как да се предвиждат...това е природа.
gibko-9
Gibko - 02/19/2015 - 20:09 ч.
при мен от тридесет години на сам се получава едно главоболие във лявото слепоочие и забелязах че колкото по силно е то земетресението е по далеч от БЪЛГАРИЯ а когато е по слаба и тъпа болката то земетръсът е по близо а когато е много кратка и много слаба и е придружена със принудително заспиване то се случва на нашата територия всичко това което описах се случват трусове след около десет или дванадесет часа от момента във който започне този симтом
коко анастасов - 08/14/2014 - 14:32 ч.
:-(:-(:-(:-(:-(
Ceci - 05/25/2014 - 00:33 ч.
Здравейте. Аз не разбирам от астрология , но усещам винаги когато има земетресение без значение къде е . Лошото е ,че не мога да го локализирам . Ако има някой който е като мен , и може да даде някаква информация и координати нека ми пише на ivalin25@abv.bg
Ще се радвам ако някой може да ми помогне с нещо по въпроса.
Ивалин Василев - 05/22/2013 - 23:28 ч.
Има много по-древни български държави. Но българска държава, на територията на която днес е България, съществува от 680 г. Ето зашо тази година се използва като отправна за построяването на хороскоп на държавата
Автора на статията - 10/01/2012 - 11:15 ч.
gepard96.blog.bg/history/2011/10/11/syzdavane-na-bylgarskata-dyrjava.833118

Тук е отбелязано колко е спорна годината, която се приема за създававане на България, така че не е сигурно този хороскоп, построен за 680г дали е верен
@@@ - 09/30/2012 - 05:12 ч.
gepard96.blog.bg/history/2011/10/11/syzdavane-na-bylgarskata-dyrjava.833118

Тук е отбелязано колко е спорна годината, която се приема за създваване на България
а картата на България точна ли е? - 09/30/2012 - 05:09 ч.
2012година липсва в прогнозите ,а то виж какво стана 5,8 в Перник
МАЯ - 07/09/2012 - 20:22 ч.
Ot vsi4ko izpisano nischto ne razbrah,zasc o mi se zitirat minali ve4e sabitij i zemetresenij,a za predstojchti nischto ne se spomenava!Schte ima li zemetresenij ili ne, i ako ima koga i kade,daite pone priblizitelni dati!
simona - 06/30/2012 - 21:15 ч.
не знам да има такова понятие в астрологията "транзитна Фортуна".Доколкото съм запозната това е точка в хороскопа и тя е статична,чувствителна при транзити .А за "транзитна"досега не съм срещала като понятие.
гост - 05/26/2012 - 21:53 ч.
Здравейте, Астра, аз наистина съм от търсещите хора, пък каквото намерим, такова:-). Направи ми впечатление, че при повечето карти, които е дал авторът на статията (и които си възпроизведох, но случайно бях задала и някои допълнителни точки - фортуна, Хирон) в момента на земетресенията има аспекти с тях. Фортуна е точка, производна на Луната (майката), Слънцето (бащата) и Асцендента (появата ни на Земята,живота, съдбата, нашето въплъщение тук и сега). В този смисъл може би аспектите към нея означават нещо по време на силен трус. Например: При Чирпанското земетресение изх.Плутон (от хороскопа на България) е в опозиция на транзитната Фортуна, а изх. Фортуна е в секстил с транзитния Плутон. Съвпадение? Да видим земетресението в Стражица. Слънцето от хороскопа на България е в тригон с транзитната Фортуна, а изх. Фортуна е в квадратура на транзитния Асцендент. (изходни наричам данните от базовата карта - в случая от хороскопа на България)Не съм имала време да разглеждам много карти на земетресения, но си заслужава да се помисли. И може би значение имат не само напрегнатите аспекти, нали все пак става дума за обмен на енергии, кой може да каже коя капка ще прелее...
Нел - 05/25/2012 - 09:44 ч.
Нел, търсите под вола теле
Плутон е в 12д и ще бъде още, това не значи че трябва да ни люшка няколко години без прекъсване...
Останалите аспекти, които сте изредили също нямат отношение, налице е съвпад между транзитните Меркурий с Юпитер, който дава разширение и Меркурий от картата на България, който попада в 4-ти дом- земята! Отделно има квадратура между транзитен Уран към Луната и Асц. и съвпад с МП Юпитер/Уран , затъмнението от нощта на 21 май в съвпад МП марс/уран, с МП Уран/ СЛВ ,луната е транзитирала над натална венера, която е управител на 4-ти дом, а транзитния марс е в квадратура с нея

п.п. какво имате предвид с "изходящи", а Фортуна, която е свързана със съдбата/късмета/ защо сте написали като синоним на земята?
астра - 05/22/2012 - 14:14 ч.
може би интересно за астролозите ще са интересните аспекти при днешното земетресение. Ако използваме хороскопа на България за изходни данни и хороскопа на епицентъра Перник в момента на земетресението 2:58 ч. за фонови (транзитни), наблюдаваме квадратура между изходен Плутон и транзитния Първи дом. Транзитния Плутон е в 12 дом на хороскопа на България. Транзитната Венера е в съвпад с транзитния 4-ти дом. Интересен аспект на Фортуна (Земята), която авторът не коментира в статията е, че в момента на земетресението транзитната Фортуна сключва секстили с изходния Уран и изходната Луна, намиращи се в тригон помежду си, а минута преди земетресението тя сключва тригон с изходния Хирон.
Нел - 05/22/2012 - 12:12 ч.
Много е добре да има връзка на Астролозите с БАН. Едно предупреждение би било от полза, а не от вреда. Ще съм много радостен ако науча че има съвместен проект на Учени и Астролози. Все пак астрологията изпреварва науката с няколко века....
Калин Адърски - 05/22/2012 - 06:28 ч.
тъпо ти е коментара не се обаждаи
христо - 02/10/2012 - 07:37 ч.
Start Previous Page
Име
Коментар
;-) :-) :-D :-( :-o >-( B-) :oops: :-[] :-P