Астрологични статии

астрология

Открит е античен компютър с астрологично предназначение

 12055 прочитания на статията
 

    Това, което откриваме за нивото на познание в античността не спира да ни удивява! Край бреговете на гръцкият остров Антикитера през XXв. е открито устройство, което след дългогодишни проучвания е наречено първият аналогов компютър. С голяма прецизност този механизъм е изчислявал какво ще е разположението на планетите на небесната сфера както напред, така и назад във времето, календарните дни в които се случват слънчевите и лунните затъмнения, изгреви и залези на звезди, лунни фази  и ретроградни фази на планетите и други небесни феномени. Трудно е дори да се представим какви познания по математика, астрономия, геометрия и механика са били нужни, за да се конструира подобен уред.

 

Научните изследвания проведени върху този механизъм водят до извода, че  е построен в средата на II век пр.Хр., а за отправна точка за създаването му е взета 205-та година преди Христа. Макар и това да е единственият открит подобен механизъм, това не означава, че е бил уникат. За подобни устройства споменават в своите съчинения Цицерон, Клавдий Птоломей и други антични автори.

 

Предполага се, че Архимед е изобретил механизъм, който да пресъздава разположението на планетите и звездите върху небесната сфера. Този механизъм дори е описан в един от трактатите на Цицерон: „Такъв диск (сфера), която да описва движението на Слънцето, Луната и петте планети, не е могло да бъде създаден под формата на монолитна конструкция; изобретението на Архимед е удивително с това, че той е измислил как при завъртането на едното от тези тела, другите също да правят съответни движения, като се пресъздава тяхната позиция на небето.”

 

 

(съвременна реконструкция на механизма от Антикитера)

 

Това, което е най-важно обаче е какво е предназначението на този сложен механизъм, съставен от 37 зъбни колела зацепени едно в друго? (за сравнение, един механичен часовник има 6 зъбни колела)

 

За първи път във вестник "Индипендънт", в брой от 13.06.2016, в статия от рубрика „Наука”, учените срамежливо признават, че този механизъм е бил с астрологическо предназначение!

 

Най-сложното устройство създадено от човек в течение на повече от 2000 години, аналог на съвременните компютри, е било създадено и използвано главно за целите на астрологията!

 

Ето и цитат от в-к "Индипендънт", с превод по-долу:

However, scientists have now decoded the broken inscriptions on the surface of the device, which appear to reveal an astrological purpose.

Professor Mike Edmunds, from University of Cardiff’s astrophysics department, told a conference in Athens: “We are not quite sure how to interpret [the inscriptions], but they could hark back to suggestions that the colour of an eclipse was some sort of omen or signal.

“Certain colours might be better for what’s coming than other colours. This is the first instance we have in the mechanism of any real mention of astrology rather than astronomy.”

 

Превод: „Учените декодираха повредените надписи на повърхността на механизма, което позволи да се разкрие неговото астрологическо предназначение. Професор Майк Едмунс от университета Кардиф, катедра астрофизика каза на конференция в Атина” Ние не сме напълно сигурни как да интерпретираме надписите, но те водят до предположението, че цветът на затъмненията е някаква поличба. Някои цветове са по-добър знак за това, което предстои от други. Това е първият случай, в който имаме реално позоваване в механизма на астрологията, вместо на астрономията

 

Важният извод, който следва да се направи и до който съвременните учени достигат, без да го признават открито е, че именно астрологията е била науката, която е движела развитието на познанието и техниката, и именно с цел да бъдат правени по точни астрологични предсказания, се е развила както астрономията, така и математиката, тригонометрията, физиката и др. науки.

 

Кирил Стойчев,
председател на Българска астрологична асоциация

 

 

 

Видео за механизма от Антикитера

 

 

Източници:

в-к Индипендънт

http://www.independent.co.uk/news/science/

 

Уикипедия: https://en.wikipedia.org/wiki/Antikythera_mechanism

 

Тетрабиблос, Клавдий Птоломей

http://www.astrologiamedieval.com/tabelas/Tetrabiblos.pdf

 

The Cosmos in the Antikythera Mechanism
Tony Freeth and Alexander Jones

 

 

 

ДОПЪЛНЕНИЕ:

 

Макар и засега да не е оповестено точно съдържанието на надписа върху механизма от Антикитера, Клавдий Птоломей в своя астрологичен трактат „Тетрабиблос” дава следното описание как се тълкуват цветовете на затъмненията:

 

Относно предвижданията, които са свързани с общи ситуации, е необходимо по време на затъмнението да внимаваме за цветовете: тези на самите светила или на формациите, които се образуват около тях – например лъчи, ореоли и явления от този род. Ако се появяват черни или морави цветове, те сочат за последици като онези, свързани със природата на Сатурн, ако са бели – ще има следствия като от Юпитер, ако за червеникави, като от Марс, жълти – като от Венера, ако са с различни цветове – като от Меркурий”.”

 

А каква е природата на Сатурн:

 

Така Сатурн по принцип е причина за разрушение чрез студ, а по-специално, ако събитието засяга човешкия род, той ще предизвика продължителни болести, изтощение, бедност... Що се отнася до атмосферните условия,  Сатурн предизвиква ужасни застудявания, заледявания и мъгли, прави въздуха нездравословен, небето облачно и мрачно. Когато става дума за продуктите на земята, Сатурн поражда липса, оскъдица и разрушения

 

Ето такива събития са се опитвали да предскажат учените от древността с механизма от Антикитера, при това са го правили успешно.

 

©2011 Tony Freeth, Images First Ltd. All rights reserved.
възстановка предния панел на механизма от Антикитера,
 кликнете върху снимката, за да я видите в за голям размер

Вашето мнение или коментар:

  Comment Script

Аз вярвам в прераждане . Някои ще се роди за да разгадае и това,А този някои е този които в далбините времето го е саздал,
Катя - 07/04/2019 - 14:24 ч.
Име
Коментар
;-) :-) :-D :-( :-o >-( B-) :oops: :-[] :-P

 

Реклама

Астро връзкиуран
Връзки