Статии

Парите или Живота!

автор: Кирил Стойчев 15.03.2020 3817


koronavirus

ПАРИТЕ ИЛИ ЖИВОТА! Това е заплахата, която коронавирусът отправя към нашето общество и политиците, които ни управляват.

Защо?

Безспорно, способността на коронавирусът да се предава от човек на човек е голяма и според различни оценки, един заразен ще зарази между 2.5 до 6.6 души, средно 3.8 (при условие, че не се въведат никакви ограничения (социална дистанция, ограничения в придвижването, използване на предпазни средства, карантинни мерки).

При този сценарий, по оценка на експерти от СЗО, ще бъде заразено до 70% от населението на Земята – 5 млрд. души (мнение изказано и от германския канцлер А.Меркел), и при смъртност от 3.5% - ще има 175 млн. загинали.

Това е най-лошият сценарий, при условие, че не се вземат нужните мерки, ще има много жертви на тази пандемия, ще трябва да дадем ЖИВОТА.

При условие, че се вземят мерки, наложат се ограничения в пътуванията и социалните контакти, затворят се временно училища, заведения, магазини, производствени дейности заразата ще бъде ограничена и овладяна, но това ще струва ПАРИ на световната икономика, по различни оценки от 2-3 до 10 трилиона долара.

Трябва да се похарчат и извънредни средства за здравеопазване и лечение на заболелите, както и за тестове, специализирани отделения, предпазни облекла и др. Това отново са разходи, но несравнимо по-малки от тези, които би трябвало да бъдат направени, ако десетки хиляди се разболеят и пак бъдат въведени същите мерки, така или иначе.

И така, всеки един държавен ръководител е изправен пред следната дилема – дали и кога да въведе мерки и ограничения, които да костват колосални загуби за икономиката, но да предпази населението от заразяване (т.е. – да избере ЖИВОТА), или да разчита на късмета, че коронавирусът ще подмине точно неговата страна или че здравната система ще успее да се справи с този проблем, без да се налага да се въвеждат мерки. (т.е да избере ПАРИТЕ)

Нека да видим какво се случи по света

Заболяването COVID 19 започна да се разпространява първо в КИТАЙ в края на декември – началото на януари. С известно заскъсние – около 15 дни, на 23.01.2020 лидерът на Китай Си Дзипин разбира сериозността на проблема и налага строга карантина и ограничения в придвижването в гр. Ухан – 10 млн. жители, след това в провинция Хюбей – 65 млн. жители, и след това в други части на Китай, като под карантина с различна строгост попадат по различни оценки межди 500 и 750 млн. жители на Китай.

Към днешна дата – 15.03.2020 – офицалните данни са, че заболеваемостта е овладяна, карантинните мерки започват да отпадат и производствените мощности в Китай са на път да заработят с пълни темпове. Колко е струвало това на китайската икономика тепърва ще се оцени, но са десетки или стотици милиарди долари.

Следваща страна, в която заболявнето започва да се развива с бурни темпове това бе Южна Корея. Какви мерки предприеха там – наложиха веднага карантина в големите градове, където заболявнето бе регистрирано, проведоха стотици хиляди тестове за коронавирус, за да заловят всички случаи на заразени и да ги изолират. Към днешна дата случаите на заболели намаляват, пикът е преминал.

ИТАЛИЯ – веднага след първите 20 случая на заразени с коронавирус на 21.02.2020 в гр. Кодоньо беше обявена карантина и 50 000 души бяха ограничени в придвижването, но това се оказа недостатъчно като мярка, след това затвориха Ломбардия (16 млн. жители) на 08.03 при 5000 заразени и накрая цяла Италия (вече при 10 000 заразени). Но късно, случаите там продължават да се увеличават - 21 000 заболели към 15.03

Испания въведе ограничения на 14.03 – закъсня. Франция на 15.03 – закъсня, Германия, Англия все още не са въвела мерки...

Всеки ден забавяне на въвеждането на строги карантинни мерки в една област (държава) увеличава заразените с 40%!

България въведе извънредни мерки на 13 Март 2020, при 23 обявени случая, което беше най-доброто решение, взето от българско правителство в последните 30 години.

Парите бяха пожертвани в интерес на Живота!

НЕКА ВСЕКИ НАПРАВИ СВОЯ ИЗБОР

-------------------------

За тези, които искат да прочетат повече по темата за разпространението на коронавируса ето линкове:

  1. Възникване на епидемиятта
  2. Разпространение в Китай
  3. Съпоставка на коронавирус и грипен вирус
  4. Сходство с други вируси
  5. Начини за заразяване (вектори на разпространение на вируса от човек на човек)
  6. Астрологични вектори на разпространение на епидемията по света
  7. Мерките, които биха увеличили шансовете ни да останем незаразени от коронавирус
  8. Симптоми на болестта Covid - 19
  9. Странични ефекти на пандемията за света
  10. Какви са поуките от разгарящата се в момента пандемия

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ

 ПРОГНОЗА ПО ДАТИ: КАК ЩЕ РАЗВИВА ПАНДЕМИЯТА

https://www.astrohoroscope.info/coronavirus-analiz-prognoza.htm

КАКВО СЕ СЛУВА
https://www.astrohoroscope.info/coronavirus.htmComment Script

Коментари

TEST
04/13/2020, 02:53 часа
test:-(:-(:-(:-o:-o
TEST
04/06/2020, 02:44 часа
test
;-) :-) :-D :-( :-o >-( B-) :oops: :-[] :-P

This comment form is powered by GentleSource Comment Script. It can be included in PHP or HTML files and allows visitors to leave comments on the website.