Натална карта

статии


Наталната карта - построяване и тълкуване

 
 

    Всеки човек има своята съдба и своя характер, които могат да бъдат разчетени от неговата натална карта. Понятието “натална карта“ е еквивалентно на вашата рождена астрологична карта, която може да бъде построена за всеки, според неговите рождени данни – дата, място и час на раждане.

Построяване на наталната карта

    В древността, а и до времето преди компютрите да навлязат в нашия живот, построяването на наталната карта е бил дълъг и сложен процес, в който астрологът разполагайки с таблици за разположението на планетите, наречени ефемериди, е трябвало да провери в тях къде са разположени планетите в деня на раждане. След което, с помощта на други таблици за домовете, според часът и мястото на раждане е трябвало да изчисли градусите на Асцендента и другите астрологични домове, след което на ръка да начертае астрологичната карта  и да разположи правилно в нея планетите, според тяхната еклиптична дължина. Накрая планетите са се свръзвали чрез  аспектите, които образуват помежду си и се е получавала следната графика:

 

    Днес, благодарение на компютрите и специализираните астрологични програми целия този сложен изчислителен процес се извършва от тях, достатъчно е само правилно да въведете рождените данни в програмата и тя изчертава наталната карта, която изглежда по следния начин:

 

Елементи на наталната карта

Основните елементи на наталната карта са зодиакалните знаци, астрологичните домове, планетите, които се разполагат в домовете на хороскопа, и аспектите, които свързват планетите.

 

Разчитане (тълкуване) на наталната карта

Това е най-важната стъпка и може да бъде направена само от опитен астролог, макар че съществуват сайтове, които също могат да ви предложат индивидуално тълкуване на вашата натална карта, като astro5.net (на български) и astro.com (на англисйки)

 

Каква информация може да бъде разчетена по наталната карта?

1. Характерът на родения, неговите качества и недостатъци, таланти и способности

2. Съдбата на родения – през какви изпитания му е писано да премине, трудна или лека съдба ще има

3. Отношенията, връзките, брака, типа партньор, който ще срещне

4. Финансово положение, професия, призвание

5. Образованието – какъв тип средно и висше е най-подходящо за родения

6. Каква е неговата карма

7. В каква посока трябва да се развива в настоящия си живот

8. И още – информация за дома, семейството, братята и сестрите, децата, здравето и др.