Астрологични статии

астрология

 

Небесният диск от Небра - находката на века?

 

 

 

Ще трябва ли да бъде пренаписана историята на човечеството след откритието на най-старото изображение на небосклона?

 

 

Представете си, че един малък диск от бронз и малко злато тежащ около 2 кг., с диаметър около 30 см, който е намерен в германската провинция Саксония-Анхалт на 04.07.1999 г., се слага на едно ниво с откриването на гроба на Тутанкамон! Специалистите смятат, че това е най-важната находка след откриването на човека от каменната ера - Йотци - и е най-старото известно изображение на небесния свод в човешката история. Смята се, че това е нов ключ за разгадаване тайните на археологията, астрономията, астрологията и историята на религията.

 

По време на уникалната пресконференция на 28.02.2002 г. специалистите не без гордост казват: «Това е първото конкретно възпроизвеждане на небето в историята на човечеството!» Неговите златни орнаменти са отражение на нощния небосклон, с Плеадите, две хоризонтни дъги, и две златни изображения , от които едното е или Слънце или Пълнолуние, а другото е като Лунен сърп. Допуска се, че вероятно е изобразен астрономическият феномен: затъмнение на Слънцето или Луната.

 

Под зелената патина ясно се различават златни изображения, които безспорно отразяват звездното небе. Дълбоки драскотини пресичат патината на диска, забелязват се и няколко белега по неговият ръб, по всичко личи, че иманярите са повредили диска още по време на изваждането му от земята. Тъмно – зелената патина от малахит в течение на хилядолетията е покрила целия диск и другите находки край него. Това покритие е здраво и гладко като стъкло.

 

След арестуването на иманярите, които са се опитали да пласират нелегално уникалната находка, за сумата от 350 000 евро, /но вместо на платежоспособен колекционер, подадат на немската полиция и впоследствие излежават ефективна 3 г. присъда/, към мястото на откритието е изпратен голям екип от археолози, за да сравнят показанията с действителната обстановка.

 

Изследователите започват мащабни разкопки, разкриват слой след слой и картират местоположението на всеки камък. В резултат на изключително ефективната и задълбочена работа, археолозите попадат на неопровержими доказателства за истинността на уникалната находка. Увеличената концентрация на метал в почвата доказва, че тук дълго време е лежал бронзов предмет. Освен това микроскопичните следи от пръст от диска и допълнително намерените предмети, доказват безспорно, че се касае за едно и също място. Немските учени установяват по безспорен начин, че медта в праисторическия бронз съдържа изключително разнообразни съставки. Във всяка отделна находка са установени различни примеси от сребро, арсен, никел, олово и злато в много характерно съотношение. И по този начин всеки бронзов предмет получава свой типичен «химически пръстов отпечатък».

 

За възрастта на небесния диск може да се съди по другите находки, два меча, две брадви, едно длето, и две парчета от гривни. Съдейки по орнаментите върху мечовете, специалистите определят и датират времето около 1600 г. пр. Хр. В резултат на специални изследвания с най-модерна апаратура, изследователите се натъкват на странен бял материал. Първоначално се смята, че става дума за фрагмент от кост. По-късно става ясно, че се касае за парче кора от бреза и благодарение на нея, с помощта на радио-карбоновия анализ – възрастта на находката се определя на 3 600 г. Археолозите се са напълно единодушни, че хората от ранната Бронзова епоха, са заравяли в земята /депонирали – depot, бел. ред./ различни култови предмети, за да търгуват с боговете. Безброй брадви, гривни, длета и мечове, пръстени и обеци са били заравяни в земята, с които са откупували милостинята на Безсмъртните богове. Находката от Небра – този уникален Небесен свод, се счита единодушно за подобна Депония.

 

Дори находките от Египет и Вавилон, сравними с намерения диск са едва от 14 в. пр. Хр. Един от водещите германски археолози казва, че това е едно от най-важните открития в историята на археологията и става дума за ключова находка в АРХЕОАСТРОНОМИЯТА. Тази находка дава възможността за Нова основна преоценка на предисторическите астрономически познания и дава възможността за дълбок поглед в духовните концепции, дори в светоусещането на хората от Бронзовата епоха. Всичко изглежда дори така, като че ли картата на Цивилизацията би трябвало да се преначертае отново.

 

Едно копие от находката в Небра бе представено на ЕКСПО 2005 в японския град Аичи. То бе включено в експозицията на уникалното културно човешко наследство, редом с телескопа на Исак Нютон и скафандъра на един от астронавтите на мисията «Аполо».

 

 

МИШЕЛ НИКЛЕВА
/По материали на сп. «ГЕО»/