астрология

Хранителни добавки с екстракт от маслинови листа
КАК ДА ГИ СТИГНЕМ ИТАЛИАНЦИТЕ ПО ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ЖИВОТА? С ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ


С италианците сме братовчеди
, ако съдим от данните на последните геномни проучвания, гените ни са сходни, следователно би трябвало да боледуваме от едни и същи болести и продължителността на живота ни да е близка Няма данни за ползването на хранителни добавки, които биха могли сериозно да подобрят нашата ситуация. Данните на Световната здравна асоциация посочват съвсем друго – българският мъж живее средно 71 години, докато италианецът – 81 години (подобно е съотношението и при жените). Последният доклад на българското министерство на здравеопазването посочва, че върху продължителността на живота най-негативно ни влияят болестите, свързани с кръвообращението – повишено кръвно налягане, атеро-склероза, инфаркт и инсулт, болести, свързани с тромби, както и онкозаболяванията и диабета. Генерално ние пропускаме възможността да подобрим общото състояние на тялото си с помощта на хранителни добавки.

 

На какво се дължи тази драстична разлика в продължителността на живота между българите и италианците и има ли достъпни хранителни добавки, които могат да изравнят резултата?

 

На средиземноморската диета!

Средиземноморската диета е най-популярният и научно доказан здравословен начин на хранене в света без нужда от хранителни добавки. Все по-голям обем научни изследвания разкриват, че главната причина за доказаните ползи за здравето на средиземноморската диета е нейното богатство от антиоксидантни съединения. Подобен ефект може да бъде постигнат и с хранителни добавки. Тези съединения, известни като феноли и полифеноли, присъстват в редица средиземноморски храни като грозде, маслини, плодове и, разбира се, в червеното вино и необработеното маслиново масло. Те са отговорни и за по-голяма продължителност на живота на хората, които живеят в този регион, без да ползват хранителни добавки.

Вероятно най-широко изследваният източник на полифеноли в средиземноморската диета е зехтинът тип екстра върджин. Смята се, че той е отличен източник както на полезни мазнини, така и на полифеноли. Въпреки това, поради факта, че много полифеноли са разтворими във вода, а не мастно разтворими, повечето от полифенолите на маслиновото дърво се губят по време на процеса на производство на зехтин. Именно заради това ползването на хранителни добавки предлага възможност за справяне с проблема.

 

Неотдавнашно университетско проучване показа, че екстрактът от маслинови листа (извлечен от листата на маслиновото дърво, а не от плодовете) съдържа от 30 до 40 пъти повече от общото количество полифеноли, които могат да се намерят в зехтина.

По една или друга причина, за българите е трудно да следват всеки ден средиземноморската диета, но има ли как да извлечем ползите от нея. Оказва че има!
В същото време са налични хранителни добавки, които могат да компенсират вродената ни неприязън към диетите.

Най-важната съставка на средиземноморската диета е маслиновото масло (зехтин), в което се съдържа ценния глюкозид ОЛЕУРОПЕИН, който в организма се редуцира до антиоксиданта хидрокситирозол. Съвременните изследвания показват, че той е най-мощния антиоксидант, 15 пъти по-силен от зеления чай и 3 пъти по-силен от коензим Q10.

Съвременните технологии позволиха на една италианска компания да извлече воден екстракт от свежи маслинови листа (с търговско наименование като хранителни добавки – OLIFE), който по съдържание на антиоксиданти 30 пъти превъзхожда същото количество от зехтина екстра върджин. При това калоричността на продукта е сравнима с тази на сока от ябълки или други плодове!
 

Съвсем отскоро тези хранителни добавки са в  България – научете повече оттук.

 

Приемът на екстракт от листа на маслина под формата на хранителни добавки повлиява благоприятно и функцията на сърдечно-съдовата система. Листа от маслина се използват за лечение на вирусни, бактериални инфекции, включително грип, настинки, херпес симплекс и херпес зостер.

 

Екстракт от маслинови листа в хранителни добавки може да се прилага и при пневмония, хронична умора, треска, запек, възпаления на ушите и уринарния тракт.

 

Други приложения на такива хранителни добавки включват високо кръвно налягане, диабет, подобряване на функцията на храносмилателната и отделителната система. Най-често екстрактът от маслинови листа се прилага като антибактериално, антиоксидантно и подсилващо имунната система средство в хранителни добавки.

 

Многобройни изследвания са показали, че екстрактът от листа на маслина понижава кръвното налягане. Олеуропеинът, съдържащ се в екстракта от маслинови листа и в съответните хранителни добавки, е особено полезен при хора, чиито стойности на кръвното налягане са гранично високи.. Именно в този ранен етап, преди задълбочаване на артериалната хипертония, приемането на екстракт от маслинови листа бил той в като хранителнидобавки, действа най-благоприятно и може да спомогне за отлагане на началото на лекарствената терапия.

 

В допълнение към полезните за сърцето ефекти, веществата в маслиновите листа притежават и понижаващо холестерола действие. Ефектът им в хранителни добавки е насочен основно към „лошия” холестерол.

 

Хипогликемичните свойства на екстракта от маслинови листа в хранителни добавки регулират нивата на кръвната захар и имат положителен ефект при много форми на диабет.

 

Източник: evergreenlife.bg