Статии

астрология

Защо италианците живеят
10 години повече от българите
С италианците сме братовчеди, ако съдим от данните на последните геномни проучвания, гените ни са сходни, следователно би трябвало да боледуваме от едни и същи болести и продължителността на живота ни да е близка.

 

Данните на Световната здравна асоциация посочват съвсем друго – българският мъж живее средно 71 г, докато италианеца – 81г. (подобно е съотношението и при жените). Последният доклад на българското министерство на здравеопазването посочва, че върху продължителността на живота най-негативно ни влияят болестите, свързани с кръвообращението -  повишено кръвно налягане, атеро-склероза, инфаркт и инсулт, болести, свързани с тромби, както и онкозаболяванията и диабета.

 

На какво се дължи тази драстична разлика в продължителността на живота между българите и италианците?

 

На средиземноморската диета!

Средиземноморската диета е най-популярния и научно доказан здравословен начин на хранене в света. Все по-голям обем научни изследвания разкриват, че главната причина за доказаните ползи за здравето на средиземноморската диета е нейното богатство от антиоксидантни съединения.

Тези съединения, известни като феноли и полифеноли, присъстват в редица средиземноморски храни като грозде, маслини, плодове и, разбира се, в червеното вино и необработеното маслиново масло. Счита се, че тези съединения са ключов фактор, допринасящ за ниската честота в средиземноморския регион на сърдечносъдовите заболявания, затлъстяването, диабета, хипертонията, възпалителните процеси и някои видове рак. Те са отговорни и за по-голяма продължителност на живота на хората, които живеят в този регион.

Вероятно най-широко изследваният източник на полифеноли в средиземноморската диета е зехтина тип екстра върджин. Смята се, че той е отличен източник както на полезни мазнини, така и на полифеноли. Въпреки това, поради факта, че много полифеноли са разтворими във вода, а не мастно разтворими, повечето от полифенолите на маслиновото дърво се губят по време на процеса на производство на зехтин.

 

Неотдавнашно университетско проучване показа, че екстрактът от маслинови листа (извлечен от листата на маслиновото дърво, а не от плодовете) съдържа от 30 до 40 пъти повече от общото количество полифеноли, които могат да се намерят в зехтина.

 

По една или друга причина, за българите е трудно да следват всеки ден средиземноморската диета, но има ли как да извлечем ползите от нея. Оказва че има!

 

Най-важната съставка на средиземноморската диета е маслиновото масло (зехтин), в което се съдържа ценния глюкозид ОЛЕУРОПЕИН, който в организма се редуцира до антиоксиданта хидрокситирозол. Съвременните изследвания показват, че той е най-мощния антиоксидант, 15 пъти по-силен от зеления чай и 3 пъти по-силен от коензим Q10.

Съвременните технологии позволиха на една италианска компания да извлече воден екстракт от свежи маслинови листа (с търговско наименование - OLIFE), който по съдържание на антиоксиданти 30 пъти превъзхожда същото количество от зехтина екстра върджин. При това калоричността на продукта е сравнима с тази на сока от ябълки или други плодове! Ежедневната употреба на само 70 мл. екстракт от маслинови листа ще позволи на вашия организъм да се зареди с мощна доза антиоксиданти и тонизиращи вещества, които до днес не са открити в нито един друг природен източник!

 

Съвсем отскоро този продукт е България – научете повече оттук.

 

Приемът на екстракт от листа на маслина повлиява благоприятно и функцията на сърдечно-съдовата система. Листа от маслина се използват за лечение на вирусни, бактериални инфекции, включително грип, настинки, херпес симплекс и херпес зостер.

 

Екстракт от маслинови листа може да се прилага и при пневмония, хронична умора, треска, запек, възпаления на ушите и уринарния тракт.

 

Други приложения включват високо кръвно налягане, диабет, подобряване на функцията на храносмилателната и отделителната система. Най-често екстракта от маслинови листа се прилага като антибактериално, антиоксидантно и подсилващо имунната система средство.

 

Многобройни изследвания са показали, че екстракта от листа на маслина понижава кръвното налягане. Основно този ефект се дължи на разширяване на кръвоносните съдове, което освен това подобрява и кръвоснабдяването на вътрешните органи.

 

Олеуропеинът, зъдържащ се в екстракта от маслинови листа е особено полезен при хора, чиито стойности на кръвното налягане са гранично високи. В тези случаи, лекарите препоръчват започване на диетичен режим, умерена физическа активност и избягване на рискови фактори, като тютюнопушене. Именно в този ранен етап, преди задълбочаване на артериалната хипертония, приемането на екстракт от маслинови листа действа най-благоприятно и може да спомогне за отлагане на началото на лекарствената терапия.

 

В допълнение към полезните за сърцето ефекти, веществата в маслиновите листа притежават и понижаващо холестерола действие. Ефектът им е насочен основно към „лошия” холестерол.

 

Хипогликемичните свойства на екстракта от маслинови листа регулират нивата на кръвната захар и имат положителен ефект при много форми на диабет.

 

Източник: evergreenlife.bg