Разказ

астрология

 

Краят на света

разказ от Кирил Стойчев

дата на публикуване: 26.11.2012 г., 28381 прочитания

 

Откакто се помни, Магдалена искаше да надникне в бъдещето. Четеше книги, срещаше се с хора, които твърдяха, че могат да предскажат какво ще се случи в идните дни. Но най-много се уповаваше на Библията и написаното в нея. Особено я впечатляваше Апокалипсисът от Йоан, където е описано какво ще се случи в последните дни преди повторното идване на Исус.

 „Напиши, прочее, това, което си видял, и що значи, и това, което има да стане подире“ – тези думи на Йоан се бяха запечатали в съзнанието й и тя всеки ден отваряше свещената книга, в опит да разтълкува написаното. Безуспешно. Проблемът беше, че в текста не са посочени конкретни години, само са дадени знаци, по които да се познае кога ще настъпи свършекът на света. И мнозина се упражняваха в тяхното тълкуване и предричане на „края“.

Съдбата стори така, че Магдалена се запозна с една жена, Лусия, която тълкуваше знаците, дадени в Библията. Нещо повече – около нея имаше създаден кръг предимно от млади хора, които й вярваха и дори те самите успяваха да разтълкуват отделни библейски текстове.

Магдалена с интерес слушаше това, което хората споделяха. Но я обхващаше и тъга, защото, колкото и да се опитваше, не можеше да разтълкува и ред от Светото писание. То оставаше „заключено“ за нея.

Един ден се събуди и в съзнанието й като заковани стояха числата 22:12. Сигурно съм сънувала нещо, каза си тя и не им обърна внимание. Вечерта, тъкмо се канеше да прочете нещо от Библията, когато погледна към електронния си часовник - на циферблата беше изписано 22:12.

Разтвори Новия завет и попадна право на 22-ра глава от Откровението на Йоан. Това вече беше повече от съвпадение. Погледът й бързо се стрелна надолу към 12-ия стих:

 „Ето, ида скоро; и у Мене е наградата, която давам, да отплатя на всекиго, според каквито са делата му.“

 „Това е, случи се, Бог ми откри чрез написаното в Библията това, което предстои да стане – мислеше си Магдалена и не можеше да си намери място от радост. Трябва да споделя с другите, трябва на всяка цена да им кажа това, което ми беше открито.

На следващия ден Магдалена потърси жената, която тълкуваше Библията и с трепет й разказа за случилото се вчера.

- Ти вече си една от нас – каза Лусия. - Бог ти говори чрез числа и ти открива това, което предстои да се случи. Аз също съм уверена, че скоро ще настъпи Съдният ден, но не знам кога. Молих се много пъти Бог да ми открие кога ще дойде този ден и ти си отговорът на моите молитви. Ела да разкажем на останалите.

Групата на Лусия оживено коментираше случилото се с Магдалена. Второто пришествие бе близо. Имаше един младеж, който бе малко по-скептичен.

- Казано е „Ето, ида скоро” – но думата „скоро” е много широко понятие, още повече че е употребена преди близо 2 хиляди години. Не можем да сме сигурни кога ще настъпи Денят.

Лусия погледна към Магдалена.

- Маги, помоли се да получиш по-конкретно напътствие, сигурна съм, че Бог ще ти открие още от тайните на Светото писание.

Магдалена затвори очи и с цялата си душа се помоли за нов знак. Ако не получеше такъв, щеше да излезе, че си е въобразила, че Бог й дава знаци чрез числата. Скоро, макар и да беше със затворени очи, пред вътрешния й взор се изписаха числата 4:19 и буквата Л.

Бавно отвори очи. Всички я гледаха в напрегнато очакване.
- Видях числата 4:19 и буквата Л.

Вниманието на групата се насочи към Лусия.

- Нека да отворим Откровението на Йоан на 4-та глава и да видим 19-ия стих - каза тя.

Но в тази глава стиховете са само 11, затова разочарование се изписа по лицата на всички. Момчето, което беше се проявило като скептик по-рано, бе осенено от прозрение.

- Не търсим правилно - каза той. – Л 4:19, това е съкращение на Евангелие от Лука, глава 4-та, стих 19-и!

Разгърнаха Библията и прочетоха следния стих:
Да проглася благоприятната Господна година.“

Радостно вълнение обхвана всички. Дошла е, сега е Господната година, в която ще настъпи Второто пришествие. Никой от присъстващите вече не се съмняваше. Бяха сред избраните, на които Бог откри годината на своето повторно слизане на Земята. А беше ноември, следователно оставаха най-много два месеца до края на света!

- Маги, може ли да се помолиш да ти бъде открита и тайната за Деня, в който ще се случи Пришествието? – попита Лусия.

- Ще опитам.

 Отново притихнаха в молитвено мълчание. Магдалена затвори очи. Дали минаха минути, или часове, никой не можеше да каже, нито смееше да наруши мълчанието.

- Отново видях числата 22:12 – промълви Магдалена.

- Нека пак да прочетем този стих в Откровението от Йоан – каза Лусия. – Не, почакайте, нали Маги се молеше да й се открие Денят. И той й бе даден – 22:12, та това е 22 декември!

От щастие Магдалена едва сдържаше сълзите, които напираха в очите й. Най-великото събитие в историята на човечеството щеше да се случи след месец. И точно чрез нея информацията за него достигна до хората!

Дните до 22.12 се нижеха бързо. В началото раздаде спестяванията си на просяци по улицата. Те с невярващи очи стискаха едрите банкноти в ръцете си и я мислеха за луда. Побърза да разкаже на приятелите си за предстоящия край на света. Не я взеха на сериозно – та те я познаваха толкова добре, откъде точно тя ще знае кога ще свърши светът.

 „Никой не е пророк в собствената си страна“, каза си Магдалена, затова започна да търси контакт с непознати, на които разказваше за своето откровение. Никой не й обърна особено внимание. Те бяха заети със своите дела, зимата наближаваше и по-скоро трябваше да се приготвят за нея, отколкото за края на света. Затова гледаха със снизхождение и неразбиране тази миловидна девойка, която се опитваше да им говори разни небивалици.

 „Хей, хора, оставете за момент земните си дела, покайте се, защото наближило е Царството небесно“ – така й се искаше да тръгне по улиците и да крещи, но се страхуваше да не я обявят за луда и затворят, затова се уедини у дома си и прекара дните до края на света в четене на Библията.

Денят 22 декември дойде слънчев и студен. В нощта преди него почти не можа да спи, вълнуваше се. Много пъти си представяше как Земята ще се разтърси, небето ще се навие „като свитък“ и Исус ще се появи във висините в цялата си слава и величие. Всички – и вярващи и невярващи – ще паднат и ще му се поклонят.

Стана обед. Тя стоеше на прозореца, вперила поглед в небето. Хората минаваха по улицата и никой дори и за миг не поглеждаше нагоре. Магдалена нямаше търпение да види как щяха да се изненадат, когато събитията започнеха...

Свечери се. Нищо не подсказваше скорошен свършек на света. Оставаха няколко часа до края на деня, дали пък числата 22:12 не показваха и часа на Второто пришествие? Вече не гледаше навън, беше вперила поглед в циферблата на часовника, който неумолимо отброяваше часовете и минутите. 21:00, 22:00, 22:10, 22:11

22:12

Минутата се разтегли и след цяла вечност, както й се стори, часовникът показа 22:13. Нищо.

22:30. Нищо.

23.50. Нищо. Тя вече и не очакваше нещо да се случи.

23.59. 24:00. Започна 23 декември. Първият ден след „края“ на света.

 

***

 

 

Книги от същия автор:

 

 • EВОЛЮЦИЯ НА ВРЪЗКАТА

  Щастието и любовта не са плод на случайността! Тази книга ще ви покаже как да изградите връзката си такава, каквато бихте искали да бъде.
 • 6 дни, за да постигнеш всичко, което желаеш

  Написана на достъпен език, аналитично и вдъхновяващо, книгата разкрива причините, поради които не следваме собствения си път, и дава рецепта как да постигнем това, което искаме, само за 6 денонощия.
 • Животът е игра, играта е живот

  Авторът на книгата предлага практически и лесно приложими идеи и методи за превръщането на живота в игра, за постигане на желаното. Пътят към самоусъвър-шенстването не е труден – тръгнето по него сега!
 • 144 възможности

  Книга, в която се говори за призванието, радостта, успеха, взаимоотношенията, любовта, силата на мисълта, управлението на времето. В 144 страници авторът споделя в стегната форма есенцията на своя опит и знания.

 

Животът е игра, играта е живот (Нова книга)

Еволюция на връзката

6 дни, за да постигнеш всичко, което желаеш

144 възможности

 

 

Вашият коментар, мнение за разказа

 

Comment Script

Ako imash dobru pomisli ako pravish dobro...... Dobro to rani ili kasno Slhte se varna pri teb. Saska stava I saslosl iqta!!!!
Eii iordanova - 02/12/2017 - 19:31 часа
ееееех
хатидже - 02/15/2015 - 09:30 часа
KRAAT NASTAPVA ZA TOZI KOITO NE VARVA I NE SLUJI NA BOG ZA TOZI KOITO NE GO INTERESUVAT CUJDITE PROBLEMI CUJDITE TOVA SA VSICKI BOJII DECA NASI BRATA I SESTRI UVAJAVAI VSEKI POMAGAI NA IZPADNALI NA GLADNI DA BADEM EDINNI KAM VSEKIGO TEJESTTA NA NASIA BASTA E MNOGO GOLAM NE MOJE DA NOSI TOVARA NA GRESNITE MU DECA ZATOVA POKAITE SE ZA RESKITE NIKOI NE E BEZGRESEN NO NEKA VSEKI DA DIGA RACE NA NASIA BASTA IAHOVA imeto da izvika i da se pokaiva za grehovete si togava ste olekne na nasia Basta ste badem prosteni ot grehovete si i ste nastapi nacaloto na sveta i ste svarsi ne SVETA a ste badem vsicki na nov svat saedinete se brata i sestri
elenka - 12/24/2014 - 02:04 часа
Край на света няма да има, ще има край на сегашната цивилизация. Това ще стане около средата на XXI век.
Христо - 08/18/2014 - 00:07 часа
Темата "края на света" е погрешно поставен въпрос,защото най-малкото от квантовата физика знаем,че времето не съществува:) То е субективна категория и зависи от нагледа. Всичко е тук и сега,всички възможни версии присъстват едновременно! От нас зависи коя точно искаме да преживеем в момента или пък да я сменим в следващия с малко по-друг ракурс. Животът е игра! :)
георги - 10/27/2013 - 23:18 часа
Краят на света настъпва в друго проявление. Отиват си старите системи от вярвания за порядъка и устройството на света, който до сега бе борба за надмощие, власт и трупане на капитал и богатства, т.е. материалния свят, който бавно и неизбежно рухва и загива...
За да отстъпи и даде път на новия световен ред и порядък, който да осигури общото благо и добруване на цялото човечество като част от общия божествен организъм.
Елена - 06/12/2013 - 11:20 часа
само Господ знае ! грях е да се месим в неговата воля ! Каквото е отредил това ще е и ние ще го приемем,защото само той знае кой какъв е всъщност и кой какво заслужава!!!:-)
прасковка - 05/16/2013 - 14:36 часа
hora ne misletr koga ste doide kraia na sveta ami dase molim bog da ni prosti zasto to jiveem v mnogo gresen sviat no vse pak dase molim isus velikia bog na vselenata i na chovecestvoto da ni prosti amin
feti - 04/20/2013 - 23:49 часа
Обичаме те Исусе искаме да те видим да си до нас, ти си до нас но ние не те виждаме, той вчера ме спаси, като карах колело на вън и щях да падна ама колелото се спъна в тревата и за малко да падна но Исус ме спаси! Видяхте вс Исус колко е добър. той се опитва да ни спаси, някой път не става защото вече ти е да паднеш!А преди да се наклониш да паднеш той те спасява, ако искате кажете по време на падане Исусе,Исусе,Исусе и той ще дойде спаси те или нещо друго. Така че не го обиждайте защото ако го обидите той няма да ви спаси! :-D
СуПеР мОмИчЕ - 03/30/2013 - 09:45 часа
na kraq na svetut 6e ima li skoro
geri - 03/10/2013 - 20:08 часа
Тук се чете всичко написано от всеки,уважава се всяка изказана мисъл.Нека се постараем да казваме простичко и ясно това,което искаме другите да разберат.И да го напишем на Българица.Иначе не е ясно и кои ще се пъне да го срича..
албена - 03/05/2013 - 18:55 часа
дойде началото на Края , а ние дори не го разбрахме ! преброени са дните на този човешки род . идват новите хора и те ще пометат всичко старо , ще построят своя нов свят върху руините на нашия отмиращ . и сигурно вече се е родил и техния месия , но ние няма нито да го видим нито да го чуем , поне не и в този живот ! бъдете живи , здрави и много разумни !
кумба - 02/26/2013 - 07:59 часа
Да наистина трябва да станем по добри.Да даваме любов, да сме съпричастни към болката на другите, да учим децата си на добри морални ценности, а само Господ Бог знае всичко което ще стане и каквото ще става.
Малина - 01/24/2013 - 14:32 часа
Мисля си, че проблема не е в числата или знаците, а в тяхното тълкуване..
Бог е Любов!
ІІ послание на Апостол Павел до коринтяните глава 13 - там можете да намерите отговори на много въпроси.. за тези, които търсят..
.. и както "..когато Ученикът е готов, Учителят ще се появи" така и Бог ни казва много неща, но понякога минава доста време докато открием верният отговор.. обикновено той сам ни се разкрива, когато сме готови..
Що се отнася до края на света .. винаги съм смятала 2012г. за подготовка за Новата 2013, която е съставена от 1 2 3 0 - числата на Любовта и за мен е свързана с Духовното израстване на всички нас, а може би и още нещо.. спирам до тук .. Лека вечер на всички! :)
DD - 01/14/2013 - 20:01 часа
Тоя разказ много ме изкефи, човек. Има една порода хора и винаги ги е имало дето чакат нещо да се случи според пророчества и изчисления вместо да си случат нещо хубаво със собствената си воля. Последователите на Уилям Милър през 1844 г. разпродали имотите си и раздали парите които получили за тях, а света не свършил. Помня какво се говореше за две хилядната годината и лично познавам хора около дъновистите, които тогава чакаха на Седемте Езера Гърция да потъне. Мълчаха няколко години и после се появи 2012. Сега са определили 2014 г. Убеден съм че е полезно да учим нови неща, да се ровим в изчисления, да изследваме звездите и планетите и техните влияния, защото тези науки определено култивират нашата етика и ни доближават до осъзнаването на космическата хармония. Същевременно е добре да понмим и думите на арабския мъдрец Ибн Халдун: "Чрез човешки занаяти като астрологията или математиката никога няма да се открие волята на Аллаха."
Люлин Радулов - 01/06/2013 - 18:22 часа
Start Previous Page
Име
КОМЕНТАР
;-) :-) :-D :-( :-o >-( B-) :oops: :-[] :-P
This comment form is powered by GentleSource Comment Script. It can be included in PHP or HTML files and allows visitors to leave comments on the website.