Подправки

статии


Какво не знаем за подправките?

 

Човечеството е събирало и съхранявало от хилядолетия ароматни растения, които е използвало при приготвянето на храната си. В древността подправките са били много добре познати и ползвани не само заради прекрасния си аромат, но и заради тяхното лечебно действие. Ароматни рецепти са се предавали от поколение на поколение, като хората са овкусявали с тях храната си като най-лесен и приятен начин за приемането им.

 

Качествените подправки, както в миналото така и днес са много търсена стока с висока цена, някой от тях са по скъпи и от златото. В историята си, човечеството дължи не една война на желанието на владетелите да си осигурят лесен достъп до така ценните подправки от далечния Изток. Именно откриването на Америките дължим на точно този порив на европейците да открият морският път към безценните подправки на Изтока. Преди откриването му, търговията с подправки е била изцяло монополизирана от арабите.

 

У нас подправките са слабо познати, в кухнята си българинът използва не повече от десет подправки. Растения, които естествено се отглеждат по нашите ширини са познати основно в билколечението, а кулинарното им предназначение е отдавна забравено, такъв е случая с градинския чай (салвия), маточината и лавандулата. Кухнята ни е бедна на аромати и това е обусловено исторически от липсата на свобода на движение на стоки, хора и капитали, както на изцяло затворената българска икономика в годините на комунизма.

 

Днес все повече българи пътуват извън пределите на родината ни, опознават нови аромати, различни кухни и култури. Умело подправената храна има голямо значение, както от гастрономическа гледна точка, така и от лечебна. Храната е лекарство, но може и да се окаже и отрова.

 

В днешния изцяло химизиран свят, за повечето от нас истинската ванилия е бялото прахче, което може да се намери във всеки хранителен магазин. Истината е, че това е синтетичната й форма наречена ванилин, действително ванилията е кафява и се представлява кафяви шушулки с невероятен аромат. Веднъж човек усетил аромата на ваниловите шушулки, никога повече не използва синтетичния и заместител.

 

Повечето подправки в България, които са в основната търговска мрежа са с много лошо качество, предлагат се в опаковки, които не могат да запазят аромата и вкусовите им качества. Асортиментът им много беден и опаковките са малограмажни. 

 

За първи път качествени подправки с изключително богат асортимент, произведени в професионални опаковки може да се намерят и у нас. Една млада компания се е заела да промени статуквото и да отвори вратите ни за ароматите от Африка, Латинска Америка и Азия. Изключително полезна и интересна информация за подправките може да намерите на техния сайт, както и да направите своите поръчки, доставки се извършват  в цялата страна.