Астрологични статии

астрология

 

СКЪПОЦЕННИТЕ КАМЪНИ  магическо въздействие или реалност

дата на публикуване: 05.11.2006 г., 105138 прочитания

 

 

Човечеството още от самото начало на културната си история е завладяно от загадъчната красота на блещукащите кристали. Винаги са съществували съмнения, че те притежават тайнствена сила и особен Божи дар. Не е случайност, че в началото на разказа за Сътворението, когато се описва Раят, се споменава скъпоценен камък и че Откровението на Йоана завършва с картината на бъдещия Йерусалим, стените на който са съградени от скъпоценни камъни. Много предания достигнали до нас са свързани със скъпоценните камъни. Според арабите звездите и небето били скъпоценни камъни, които служели за украшение и осветление, особено в безлунни нощи. Мюсюлманите вярвали в съществуването на седем небеса, четири от които били изградени от скъпоценни минерали – смарагди, перли, рубини и хиацинти.

 

Повечето предания са обгърнати в мистика и приказност, също има смесване на природонаучните и богословските образи, когато се говори за произхода на камъните. Според някои от тези източници - скъпоценните камъни се раждат от огън и вода. Когато водата се нагорещява и разпенва, тя докосвала нажежените планини. Най-първите скъпоценни камъни, били създадени в Рая, така пишат всички библейски автори. Там се намира върховният ангел Луцифер, богато украсен с най-скъпи камъни. Когато той е низвергнат в Ада, му ги отнемат и Създателят ги подарява на хората. От тогава Луцифер ненавижда скъпоценните камъни, защото се родеят с огъня. А той, трябва да изтърпява своето наказание във вечния огън - огънят на Светия дух, който от своя страна насочва човека към доброто и го изтръгва от влиянието на Луцифер.

 

Как точно въздействат върху организма ни минералите?

По този въпрос има много спорове и мнения, но нито едно от тези мнения не може да отрече напълно въздействието им. Живият организъм /човека/ и кристалите /скъпоценните камъни/ са самоорганизиращи системи, между тях съществуват много прилики: най-съществената от тях е, че реагират на външно въздействие. Организмите приемат отвън енергия и я трансформират. Кристалите също преобразуват топлинната енергия в електрична /турмалин/, светлинната – в кохерентни лъчи – източник на лазер /рубин/. Кристалите непрекъснато си взаимодействат с околната среда и изпращат информация. А, съществува ли информационен обмен между кристала и човека? Да! И това се установява чрез явлението биолокация /радиоестезия/. Над 90% от хората имат биолокационни способности. Така информационните потоци на човека и камъка си взаимодействат, особено ако “биоритмите” на единия и другия са уеднаквени.

 

Всъщност скъпоценните камъни, въпреки цялата си красота и материална стойност, не са нищо друго освен минерали, чиято химическа формула е позната на всеки колекционер. Скъпоценните камъни са най-финият и чист концентрат на минералите, кристалите се образуват при много високи температури и голямо налягане. Поради това те се смятат за единствената енергия, която въз основа на кристалния си строеж е в състояние да поема друга енергия под формата на определени честоти и после да ги излъчва отново. Подложени на силно налягане, минералите, от които са изградени скъпоценните камъни, отделят електрически заряд, а при не особено високи температури – и лъчение; това са физически процеси, а според опита на лечителите положителното влияние на кристалите върху човека се дължи както на тези процеси, така и на основните им минерални съставки.

 

В езотеричната терапия със скъпоценни камъни се добавя и значението на цвета им. Той се възприема като честота на светлината, която пряко влияе върху жлезите с вътрешна секреция и биохимичните процеси в организма. Същевременно на цветовете, които също са резултат от химически процеси се приписва и рефлекторно въздействие върху химическия обмен в организма, а от там и върху емоционалните състояния.

 

Червеният цвят - активизира, действа възбуждащо и оживяващо. Спомага за образуването на еритроцитите, нормализира пониженото кръвно налягане, повишава имунитета Оранжевият цвят активизира дейността на жлезите с вътрешна секреция, укрепва белодробната тъкан.

 

Жълтият цвят – укрепва нервната система, увеличава отделянето на жлъчен сок, подобрява храносмилането.

 

Зеленият цвят – ускорява формирането и растежа на клетките, усилва регенерацията на тъканите и образуването на мускулни влакна, повишава защитните функции. Действа успокояващо на психиката, забавя сърцебиенето.

 

Небесно-синият цвят успокоява енергичните хора, нормализира кръвното налягане, намалява мускулното напрежение, но за кротките и срамежливите този цвят е истински шок!

 

Синият цвят повишава жизнената сила на организма, възстановява нервната система, засилва концентрацията, лекува разсеяността.

 

Кристалите, които наричаме скъпоценни камъни се състоят от седемнайсет минерала: алуминий, кислород и силиций се срещат във всички от тях. Други химически елементи, които участват са: берилий, желязо, флуор, въглерод, калий, калций, мед, магнезий, натрий, фосфор, сяра, водород, калай и цинк. Благодарение на химическата си структура, като кристали от най-чисти химически елементи, скъпоценните камъни според литотерапевтите /лечение с минерали/ могат да влязат в контакт с човека, тъй като същите тези елементи се съдържат и в неговия организъм.

 

Скъпоценните камъни се възприемат като носители на електро-магнитна енергия, която пряко влияе върху процесите в тялото. Кристалите създават в организма и непосредствено около него равновесие на йоните, излъчват светлинни честоти и по този начин въздействат на организма ни. Езотеричната алтернативна медицина твърди, че скъпоценните камъни си взаимодействат с енергийното поле на тялото посредством трайния контакт с кожата. Те излъчват електрохимическа и “праническа” енергия, която всъщност е жизнената сила на Вселената. За постигането на този резултат е без значение дали кристалът се носи като бижу, муска, дали се намазва като мехлем или се поглъща като екстракт. Действието на скъпоценните камъни се усилва, когато между камъка и неговия притежател има особена връзка. Например, когато той е негов зодиакален камък или ако се носи като религиозен талисман.

 

Древните култури, при които скъпоценните камъни са се ползвали с голямо уважение, са същите онези култури, които се занимавали със зодиакалните знаци на слънчевата година. Една от най-важните находки на археологията са египетските саркофази. Вътрешната страна на капаците им е украсена с небесно колело и познатите ни зодиакални знаци. Таванът на храма на Хатор в Дендера е с прекрасен зодиакален релеф; върху пода на ранно европейската синагога Бет-Алфа също има зодиакална мозайка.

 

В многопосочното търсене на връзката между земните и небесните явления се заражда и идеята за влиянието на небесните тела върху минералите. Този тип познание може да се определи като астрономична или по-скоро като астрологична минералогия, чийто корени се смятат създадени от халдейските мъдреци. Астрономичните познания се развиват в древен Египет, откъдето се предполага че започва практиката на приписване на дванадесетте месеца на определени минерали. През ІV век се съставя каталог на скъпоценните минерали, в който те са разпределени между зодиакалните знаци. Както вече се уверихте скъпоценните камъни не са само украшения, те могат да въздействат на притежателя - благотворно или обратно, в зависимост от това хармонират или дисхармонират “биоритмите” на камъка с тези на човека. Астрологичната минералогия ще ви покаже как да изберете своя камък, защото тя установява връзката на съответствие между камъка и зодиакалния знак на човека.

 

След като изберете вашият камък, който ще ви защитава и лекува е нужно да знаете и как да се грижите за него. След като сте носили камъка известно време е нужно да го “разтоварите” от негативната енергия, която той е събрал. Поставете го за едно денонощие в подсолена вода, а после за известно време на течаща вода. За да го заредите отново с енергия го сложете за известно време на Слънце, на силен вятър, на морските вълни или под водопад, дори течащата вода от крана на чешмата е в състояние да активизира енергията му. Запомнете, че всичко онова, което вас самите ви зарежда с енергия, въздейства и на минерала.

 

ПРАКТИЧЕН СЪВЕТ: Когато си избирате скъпоценен камък за вашето бижу, убедете се, че той не е залепен с епоксидна смола или друг вид лепило за метала. Трябва да бъде механично закрепен и по възможност долната му част да е открита, за да има добра проводимост към вашето тяло. Всички допълнителни прегради възпрепятстват този процес. Добрите ювелири обикновено спазват това правило, затова не е трудно да се намери правилно избрано бижу.

 

Мишел Никлева

 

 

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 

Десислава: Статията е много заинтригуваща и впечатляваща.
(07.11.2006, 09:02)

Mariika: Mnogo ob6to e kato objsnenie , ako e dadeno po zodii ili po godini prosto 6te e super!
(07.11.2006, 14:36)

elisaveta: polezna informajia-blagodaria
(08.11.2006, 08:00)

Denitsa: Mnogo interesna statija, no za sajalenie ne e opisano deistvieto na razli4nite skapotsenni kamani. Dokolkoto razbiram, ne samo tsveta im e ot znachenie...
(14.11.2006, 14:12)

РАЛИЦА: БЛАГОДАРЯ
(16.11.2006, 09:43)

Ани: Хареса ми. Благодаря.
(22.11.2006, 10:53)

Daniela: mnogo interesna i zavladqva6ta!
(25.11.2006, 19:08)

aaannn: няма лошо, но на менми трябва по-скоро инфо. за различните скъпоценни камъни! Търсих неща по тази тема, но намерих доста оскъдни статийки...а ми се иска да прочета повече...ако някой знае такъв сайт, моля да го напише :)
(30.11.2006, 01:41)

gena: zanimavam se s tova, teka 4e za men tova ne e ni6to novo
(02.12.2006, 11:39)

Jana: Statiata ne e lo6a.A az iskam da popitam niaoi znae li dali kristalite na Zwarovski imat niakakvo vazdeistvie varxu 4ovek i tozi tip kristali v grafata skapozenni li sa ? Blagodaria na vseki,koito si napravi tryd da mi otgovori
(08.12.2006, 17:53)

Мишел Никлева: За Жана: Кристалите Swarovski не могат да се причислят към скъпоценните и полускъпоценните камъни. Те се синтезират от кварцови пясъци по изкуствен начин. Затова, ако искате да се възползвате от лековитото,защитно и "магично" действие на минералите, трябва да носите тези, които са се създали по естествен начин в недрата на Земята. Кристалите на бижутера Daniel Swarovski наистина са много красиви, но имат само декоративна стойност.
(24.12.2006, 13:07)

ahil: blagodarj mnogo
(25.12.2006, 11:33)

Радост В.: Мишел, чудя се как влияят камъните, ако се носят като гривна и са най-различни - по цвят и по вид.Благодаря за отговора
(02.01.2007, 22:43)

Анонимен: иска ми се повече информация за зодия- подходящи скъпоценни камъни..аз съм козирог- соня
(04.01.2007, 10:13)

Мишел: За Радост:Щом сте си купила тази гривна, това означава, че в момента имате потребност да носите точно такава комбинация от минерали! Винаги се вслушвайте във вътрешният си глас, явно тези успяват да ви заредят с положителна енергия, независимо кой зодиакален знак сте.Носете ги докато ви харесват, в момента, в който вече не изпитвате симпатия я свалете. Не забравяйте да я пречиствате редовно, за да имате полза от нея!!!
(05.01.2007, 17:02)

МИШЕЛ: За Соня: За да научите повече за минералите подходящи за Козирог посетете личният АстроБлог SKYBLESS
(05.01.2007, 17:29)

Рени: По принцип статията е интересна, но може би трябваше да има малко по-конкретна информация за самите зодии или нещо подобно, за да могат хората да изберат подходящия камък
(06.01.2007, 11:46)

Цвета: Поздравления за автора на статията. Повече можете да намерите на книжния пазар.
(06.01.2007, 12:11)

Мишел: Периодично в АстроБлог Skybless ще бъдат публикувани подходящите скъпоценни или полускъпоценни камъни, които са подходящи за съответните зодии. За сега ще изпреваря събитията и ще кажа на Близнака, че минералите, които биха му подхождали са: жълт берил, ахат, топаз, кехлибар и всички ивичести минерали предимно в жълт или светъл цвят.
(07.01.2007, 07:44)

sasho: zdraveite,mojete li da mi kajete kamunite za zodia skorpion,deva,i rak,blagodaria vi
(20.01.2007, 15:41)

Мишел: За Sasho: Камъните за зодия РАК са: аметист, опал, изумруд, лунен камък, планински кристал, котешко око. За ДЕВА:тигрово око, яспис, жълт ахат, жълт сапфир, златист топаз. За СКОРПИОН: аметист, аквамарин, черен опал, червен карнеол, сердолик и сардер.След като си закупите камъните не забравяйте да ги прочистите!:))))Пожелавам Ви късмет!!
(24.01.2007, 13:01)

Savi: Статията си я бива. Харесва ми. Аще ми кажете ли на раците как им действат червените рубини?
(28.01.2007, 14:17)

Мишел: Рубинът е много необичаен за Раците, защото той действа силно енергизиращо, а това идва в "повече" на деликатните Раци. Но, ако някой от зодия Рак е харесал този камък, това е сериозен знак, че се нуждае точно от такъв вид въздействие в момента. Раците са много интуитивни, затова спокойно могат да се доверят на избора си. Ако някой минерал ви хареса много/това важи за всички знаци!!/, дори да не ви резонира на зодията, трябва да го носите! Винаги се вслушвайте в интуицията си!
(02.02.2007, 19:46)

Ани: Аз работя с различни скъпоценни камъни, много бих искала да разбера нещичко за историята и смисъла, влиянието на някои от най-разпространените и най-ценените. Мисля, че не съм особено запозната със същността на диаманта, рубина, смарагда, турмалина, - опала, кварца, хризопразта... важно ми е дори само да науча нещо за енергийната им сила. Благодаря, всяка една информация ще ми бъде полезна.
(12.02.2007, 11:49)

Jana: Blagodarnosti za Mi6el
(12.02.2007, 13:09)

сианна: камъните за везни и риби какви са подходящите
(19.02.2007, 18:18)

 

Grozdana: zdraveite.bix iskala da znaia cheriat tsviat kakvo oznachava i kak deistva na organizma.Blagodaria Predvaritelno
(08.04.2007, 22:06)

Ross: Zdraveite,awe iskam da popitam nqkoi moje li da mi kaje saitove za skupotsenni kamuni.Otsenqvane,kupuvane i prodajba.

qspis: iskam da znam kakav kamak da si izbera spored zodiqta!I po-to4no za kakvo pomagat osven za zdraveto.
(23.06.2007, 11:55)

Росен: Бих искал да знам магазин за минерали в София... Мерси преварително
(17.07.2007, 19:10)

Атина: ще бъда благодарна ако ми кажете къде в Стара Загора има магазин за скъпоценни камъни и за водолей кой е подходящ.
(25.07.2007, 14:59)

ceci nikolova: i az viarmam 4e megdu kamanite i 4oveka ima niakakvo vzaimovyzdejstvie,az sam zodia Oven i haresvam Karneol bihte li mi kazali dali e pravilno da go nosia
(31.07.2007, 11:51)

ивайла: купих си пръстен скехлебар, как да разбера дали камъка е истински
(19.08.2007, 12:40)

Калоян: Аз съм мъж Кажете кой кристал или камък трябва да нося и цвят разбира се.
(21.08.2007, 21:03)

viviyan: statiqta e mnogo xybava i interesna!No az bix iskala da popitam ima li sait ili moje bi napisana statiq za kamanite i kak izglajdat te,t.e snimki,za6toto az imam biju sas tamno- sin kamak,a po kraq na kamaka kato,4e li ima i malko jalto,a ne znam kak se kazva kamaka!Predvaritelno blagodarq za otgovora!Moje da mi pi6ete i na e-maila.
(04.09.2007, 12:30)

Smilena: mnogo interesna statiq :-) blagodarq. Molq te mi kaji Mishel,dali zelenite kamyni sa podhodqshti za Kozirozi,zashtoto naposledyk sym pod mnogo golqm stress i imam nujda ot uspokoenie. I osven izumruda koi drug kamyk e zelen?Blagodarq predvaritelno za informaciqta
(26.09.2007, 18:15)

диди: СУПЕР! ПРОСТО СУПЕР!
(26.10.2007, 00:01)

dimitar: the doqument is perfect.Send me an e-mail with the most beautiful pictures of those diamonds and cristals.
(01.11.2007, 14:25)

умика: Здравейте, статията е интересна. Прочетох и коментарите по нея и искам да отговоря на някои от тях. Първо на Smilena - подходящите камъни за зодия Козирог са: оникс(15) черен; малахит(8)-зелен;рубин(6) червен;хризопраз(6) зелен; нефрит(5) зелен;морион(5) черен; смарагд(4) зелен. Цифрита в скобите означава броят на астрологичните школи (от 27), които препоръчват дадения минерал за конкретния знак.
(21.12.2007, 14:56)