Eзотерично лечение

статии


ВСИЧКО ЗАПОЧВА ОТ МИСЪЛТА

 
 

 Нашите мисли и чувства не засягат само нас, те „озонират” или ”заразяват” всички наоколо. Учени и окултисти алармират колко опасен е негативизма. Енергийното замърсяване на планетата е не по-малко катастрофално от екологичното. Поради неконтролируемия антагонизъм в отношенията между хората зачестяват природните катаклизми. Дълго трупаната  отрицателна енергия избухва като бомба. Според езотеричната наука негативните мисли и чувства са злокачествени енергии. Те създават дисбаланс, който се записва във фините нива и в матрицата на ДНК. В такива случаи аурата се изкривява и в нея се забелязват пробиви. Това води до понижен тонус на физическо ниво, до намалена концентрация, ниска работоспособност и заболявания.

 Истинската грижа за себе си е не да лекуваме болестта, а да поддържаме чистотата на мислите и чувствата си. Да навлезем в добрия свят на душата си. Окултистите казват образно, че  лошите мисли и желания образуват едно мрачно небе, през което не можем да видим нищо, че деформацията на човешкия организъм започва от мисълта. Още в древността са знаели, че „няма болести, а само неправилно мислене”. Средновековният медик Парацелз открива, че болестите имат психо-соматична основа.

 Бьон философията е категорична: „Ако постоянно имате отрицателни мисли, те ще скъсят живота ви.”

         Със силата на мисълта може да се твори, да се лекува, но може и да се убива. В това твърдение няма нищо пресилено. Според Багрина Кларк духовете на хора, които злонамерено използват енергията, за да навредят някому, след смъртта им се капсоловат, за да не пренасят злото в други светове.

         Посветените от различни епохи са единодушни, че болестите са резултат от негативизма и безлюбието.

          Лечителката Стефка Николова споделя, че болестта не е нищо друго освен отрицателна енергия, която обсебва тялото и душата. Тя твърди, че ракът превръща положителната енергия в отрицателна и умъртвява живата тъкан.

         Най-пагубни са страхът, омразата, обидата, лицемерието, недоволството, песимизмът, тревогата, комплексите за малоценност, потискане на чувствата, грубата реч и грозотата.

 Тревогата разрушава постепенно имунната и нервната система.   

 Недоволството отблъсква всичко добро. Недоволният човек е болен, няма приятели, не успява в живота. Като причина за мигрената се сочи недоволството.

Можем да започнем промяната в мисленето от тези дребни на пръв поглед неща: да престанем да се тревожим за всичко. Да помним, че тревогата няма да разреши проблемите ни. Или вместо да мърморим, да се научим да благодарим за дребните неща, за дребните дарове, които ни поднася денят.

         Страхът е хранителна среда за тъмните сили и причинява заболявания на дебелото черво. Понякога той е катализатор за нашите действия, но е по-добре да вършим всичко с любов, вместо от страх. Защото Бог е Любов. Любовта е по-добрият избор от страха, който парализира свободната ни воля.

Омразата и гневът могат да причинят тежки алергии.

         Потискането на емоциите води до разсеяност, лоша памет и стрес. Комплексите за малоценност понякога са причина за ниско кръвно налягане.

         От честите ядове се образуват камъни в бъбреците или жлъчката. Лишените от любов  страдат от артрит. Песимистите имат по-ниски стойности на имуноглобулин, а и по-често страдат от простудни заболявания.

         Дълго трупаната обида може да стане предпоставка за бронхит, инфаркт, инсулт или рак. Ако се научим да прощаваме, ще бъдем по-здрави. Но колко често чуваме израза: ”Никога няма да простя”. Ако знаехме, че прошката е най-големият ни терапевт, щяхме да се замислим.

         Интересно е твърдението на индийските йоги, че един ден, прекаран в непрекъснато говорене, отнема 1 година от живота, а един ден, прекаран в мълчание, удължава живота с 1 година. При дълго говорене се губи много енергия, нарушава се дейността на сърдечносъдовата, храносмилателната, имунната и ендокринната система. Ако приемем, че здравето и дълголетието са богатство, то пословицата „Мълчанието е злато”, придобива по-дълбок и конкретен смисъл.

          Завистта наистина е страшна, но тя поразява предимно завистника, който заболява от язва, панкреатит, камъни в бъбреците, инфаркт.

         Лицемерието, което е комплекс от негативни прояви на личността, може да причини нарушения в обмяната на веществата и да доведе до диабет и заболявания на щитовидната жлеза, хипофизата, надбъбречните жлези.

 Дийпак Чопра казва: ”Когато реагираш с гняв или избираш насилието, ти обръщаш гнева и насилието срещу себе си. Каквото даваш, това и получаваш.” За да бъдем здрави и да се радваме на живота, трябва да се научим да контролираме нашите чувства, мисли и поведение.

Чистота, прошка и любов са трите тайни на доброто здраве. Когато ни нападнат отрицателни мисли, можем да потърсим спасение в природата и красотата.

  Красотата притежава магическа сила и може да лекува, защото има високи хармонични вибрации, докато грозотата е част от хаоса и нейните вибрации са ниски и вредни. Ето защо  не е препоръчително да  спираме погледа си върху грозни гледки. Ако се научим да не задържаме в себе си и лошите настроения, ще престанем да затлачваме нашите чакри.

Знаем, че човекът е енергиен канал, и от чистотата на този канал зависи доброто физическо и психическо здраве. За разумния човек животът е низ от радости и скърби, от които изплита многоцветна дъга, както пише Г. Шакти.

Страданието е аспект на любовта. То лекува, моделира, хармонизира, извлича от нас Доброто, по думите на Багрина Кларк.

 Всичко, което ни се случва, е за Добро в училището на Живота, дори да не разберем веднага смисъла му. Важното е да го приемем.

 

                                                        Цветана Качерилска