Статии

Ентропията и бъдещето на България

автор: Кирил Стойчев 06.03.2021 20518


ентропия

ЕНТРОПИЯТА И БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ

 

Съществуват природни закони, които движат Вселената, а ние, хората, като част от Вселената също сме подвластни на тях.

Такъв е вторият закон на термодинамиката, формулиран от Сади Карно през 1812 година. Според този закон всички системи във Вселената с течение на времето естествено и необратимо се стремят към дезорганизация.

Този закон се нарича още закон за ентропията. А какво е ентропия?

ЕНТРОПИЯ– процеси, оставени сами на себе си, водят до ентропия (т.е. до хаос, безпорядък, разпад, разграждане), по-висока ентропия = по-висок безпорядък. За да се намали ентропията в една система, трябва да се внесе енергия, която да я организира на по-високо ниво. За това откритие ученият Иля Пригожин получава Нобелова награда (1977)

Пример 1: Купчина строителните материали няма сами да се превърнат в къща. Но ако строителите вложат сила (енергия) и разум, къщата ще бъде построена. Оставена сама на себе си, без подръжка, рано или късно тази къща ще се разруши, ентропията ще нарасне. Но ако къщата се поддържа, т.е влага се нова енергия в тази система, тя ще продължи да съществува.

Пример 2. Човешкото тяло е високоорганизирана система с ниска ентропия. Енергията, която постъпва в тялото ни с храната всъщност поддържа неговата организация и така ентропията се запазва ниска. След смъртта, тялото започва да се разпада, ентропията нараства.

Разбира се, законите на термодинамиката се отнасят най-вече до процесите в химията, физиката, но все повече учени отнасят този закон и към процесите, протичащи в биологични системи, и дори в икономиката. А икономиката е функция на обществото.

Аз си зададох въпроса, а какво ако този закон (за ентропията) се отнася и до процесите в българското общество?

Ако се вгледаме от позицията на учени в случващото се в нашето общество от 1989 г. насам, ще видим, че текат процеси на разпад, разграждане (т.е нарастваща ентропия) и следователно се намираме под влиянието на  втория закон на термодинамиката.

До 1989 г. България може да бъде определена като една сравнително затворена система, с граници, които не позволяват на хората да я напускат. Населението нараства. Ниска ентропия (безпорядък)

След 1989 г. България се превърна в неравновесна отворена система, и много хора я напуснаха (емигрираха). Ниска раждаемост, населението намалява. Следствието - висока ентропия (безпорядък)

Според една от научните дефиници, ентропията е загубата на енергия, способна на върши работа.

Очевидно е, че в обществото, еквивалент на енергията, способна да върши работа, са хората.

Намаляването на населението в България в последните 30 години вследствие на емиграцията и ниската раждаемост, води до нарастваща ЕНТРОПИЯ (хаос, безпорядък).

Според Иля Пригожин, за да се преодолее този безпорядък, в дадена система трябва да се внесе енергия.

И така, откъде се внася енергия в човешкото общество в продължение на хилядолетия, така, че то да не се разпадне?

По-горе видяхме, че енергията в обществото е еквивалентна на хората, следователно колкото повече ДЕЦА се раждат, те внасят НОВА ЕНЕРГИЯ в държавата (обществото) и тя започва да се възражда и процъфтява, обратното, когато населението намалява (смъртност, емиграция), това води до нарастване на ентропията (хаоса, безпорядъка) и държавата загива.

В момента в България ентропията владее всяка област на обществено-икономическия живот, включително и семействата, които се разпадат по една или друга причина.

Семейството е едно мини-общество, и същите принципи важат и там. Ако в едно семейство няма деца, то изпада в разруха, загива (няма кой да продължи рода).

Ако в едно село няма деца – то е обречено да изчезне. Днес 617 села в страната ни са без население или с едноцифрен брой жители – 12% от всички села в България. Никой обаче не води статистика колко са селата без деца – 40%? 50%? 60%?? - скоро и те ще бъдат заличени.

Защото децата един ден стават възрастни, а като няма деца – кой ще замести тези, които умират? През 2020г. умират 120 000 възрастни и се раждат само 60 000 деца...

Селата днес се нуждаят само от гробища, а трябва да имат нужда от училища, за да я има България! През 1989 г. в България е имало 5000 училища, през 1999 г. - 3491, през 2009г. – 2690, през 2019г. – 2399. Ето това е нагледен пример за нарастваща ентропия.

Скоро без деца ще останат и малките градове, всички млади ще се концентрират в големите градове, а оттам мнозина ще поемат към чужбина (както го правят и в момента).

Това „скоро“ ще бъде само след 10-20-30 години, а ентропията в крайния си вариант означава липса на движение и развитие, застой, смърт.

Няма как според закона за ентропията, България в продъжение на 30 години да губи население, да има ниска раждаемост, и едновременно с това обществото, икономиката, образованието или коя да е друга област да се развива. Напротив, навсякъде ще има разруха и разпад.

Има ли изход? Има, ние хората не сме елементарни частици и бихме могли да променим хода на един процес използвайки знанията, които имаме, така както благодарение на тях преодоляваме силата на земната гравитацията, изстрелвайки космически кораби.

Нужна е енергия, нужни са деца. Откъде идват децата? Щъркелът ги носи от топлите страни!? Управляващите се държат така, все едно това е верния отговор...

Децата идват от семействата, следователно единственото, което може да спаси България от демографска смърт и пълна разруха (ентропия) е политика и икономика насочени приоритетно (като главна цел!) към семействата, които раждат и отглеждат децата си в България.

Говорейки за децата, още повече за тези, които предстои да се родят, политиците често ги разглеждат като някаква абстракция. Но нали децата – това сме ние (нима не сме били деца?). Те са и нашето собствено близко и далечно бъдеще. От тях зависи нашето благоденствие. Децата са смисъла и съдбата. Щастието и радостта. Всичко!

И така, в какво се изразява тази НОВА политика, насочена към семействата и децата?

Най-важното в една икономика е да бъдат обвързани отделните компоненти, примерно - труда и работната заплата или печалбата и данъците. Повече и по-качествен труд – по-висока заплата, по-голяма печалба – по-големи данъци.

Кoгато става дума за раждаемост (деца), в съвременния свят тази тема стои някак изолирано от икономическите процеси, без да е обързана с основните икономически параметри. Дори можем да кажем, че има обратно пропорционална зависимост: по-силна икономика –> по-ниска раждаемост (Европа), по-слаба икономика –> по-висока раждаемост (Африка).

Затова си поставих за цел да създам социално-икономически модел, в който съществува следната взаимовръзка: по-силна икономика –> по-висока раждаемост (и обратното – по-висока раждаемост -> по-силна икономика!), като за целта обвързах труда, бизнеса, който създава БВП и раждаемостта.

Резултатът можете да видите в линка по-долу и твърдя, че това е единственото решение, което може да предотврати пълната разруха и обезлюдяване на България.

Решението по своята същност е икономическо и може да разреши проблема както с раждаемостта, така и с икономическата миграция, да върне част от вече емигриралите българи обратно в родината, а дори и трайно да подобри в дългосрочен план материалното положение на всеки един българин.

ЛИНК КЪМ РЕШЕНИЕТО:

Социално икономическа концепция "ЗА ДА Я ИМА БЪЛГАРИЯ"Comment Script

Коментари

Венци Манов до ЕЧ
11/14/2023, 12:37 часа
Очакваме вашата статия, която да е интересна, научните грешки да са поправени, заедно с неточностите. За наивността, благоволете ние да преценим има ли я или не.
ЕЧ
10/10/2023, 19:04 часа
Идеята на статията е интересна, но има научни грешки, неточности и наивност.
DOE
10/10/2022, 18:10 часа
WOEEE:-o:-o
Аз съм Българче
03/11/2021, 14:57 часа
Прочетох статията. Съгласен съм напълно! Не мога да прочета (засега) концепцията, но ще намеря начин да го направя. Базирайки се на данните, начина на поднасяне, подходящите сравнения и логиката, която имам и виждам тук показана, си мисля че и концепцията ще бъде на това ниво. Дай Бог да стане по-добре в нашата държава, в Майка България! Бъдете Боголюбиви, Човеколюбиви и Здрави! :)
;-) :-) :-D :-( :-o >-( B-) :oops: :-[] :-P

This comment form is powered by GentleSource Comment Script. It can be included in PHP or HTML files and allows visitors to leave comments on the website.