За днешният ден

Български празник: Никулден - 6 декември


Един от най-тачените празници в българския народен календар. Според народното поверие св. Никола е един от шестимата братя светци, на когото при разделянето на света се паднала водата. Затова той се почита като покровител на рибарите и моряците в образа на юнак с криле, който лети над водите и спасява изпадналите в беда. Вярва се също, че св. Никола помага на младите хора да се оженят, а също, че е патрон на търговците и кираджиите (каруцарите, които превозват стоки).

Св. Никола е най-често избраният светец, на когото се посвещава курбан в случай на преживяно премеждие. Курбанът задължително е рибен и веднъж определен, се прави всяка година. Според народните вярвания светецът предизвиква морските бури и урагани. Когато е сърдит, св. Никола дава воля на ветровете, разлюлява морето и потопява корабите. Затова на Никулден спират всички кораби и гемии, за да се умилостиви и уважи светецът покровител. Една легенда разказва, че веднъж когато светецът плувал с лодката, излезлите силни вълни пробили дъното й, той бръкнал с ръка във водата, хванал един шаран и запушил с него пукнатината. Така спасил от удавяне своите спътници. Оттогава останал и обичаят да се жертва шаран в чест на светеца, чийто празник наричаме още „Рибни свети Никола”.

Празникът има и друга функция: той маркира времето на преход към зима; смята се, че от него започва същинската зима, зимните бури. Вярва се, че на Никулден вали първият сняг, който светецът „изтърсва от брадата си". Празникът бележи края на есенно-зимния риболовен период, след него риболовът е забранен и започва отново на 6 януари Богоявление, когато морето отново се отваря. Във връзка с представите за преход са и различните гадания за бъдещия цикъл ако през деня е студено и вали сняг, годината ще е добра; ако е топло и сухо, реколтата ще е слаба.

Много важно място в празника заема трапезата в чест на св. Никола. На нея задължително трябва да има прясна риба главно шаран, опичат се също и обредни хлябове. Останалите гозби задължително са постни сарми, чушки, фасул. В случаите, когато св. Никола е патрон на селото, се коли курбан бик или теле и трапезата се нарежда на месал за цялото село. Кост от главата на рибата се запазва и се ползва от знахарите за лечение или се заравя под прага на къщата да пази от злосторници. Приготвянето на Никулденската трапеза с рибата се осмисля като жертвоприношение за светеца. Трапезата не се вдига, за да хапнат и умрелите предци и да ни закрилят. Вдигнатият високо и разчупен от стопанина хляб има задача магически да „вдигне" житата в бъдещата реколта. Коленето на курбан (мъжко животно) не се схваща като нарушение на поста, защото жертвата е наречена за светеца. И тук става дума за чисто езическо жертвоприношение. Така разнопосочните вярвания, ритуали и представи, синтезирани, изграждат Никулденската обредност. Николай означава победител.

Ако сте родени на дата: 06.12.2021г.

Жизнен и съзидателен човек със свободен дух и изразена индивидуалност. Взискателен и чувствителен е по отношение на външната среда. Има творческа или артистична нагласа и нежна натура, нуждаеща се от повече разбиране и хармония. Отличава се с идеализъм и максимализъм, с чувство за дълг и лично достойнство. Обикновено дълго търси цел или идеал, които да осмислят живота му, а интересите му са свързани с дома, семейството, кариерата и обществения успех. Този тип хора обичат добре свършената работа, стремят се към признание и открояване от околните. Притежават способности или заложби за успешна кариера в области със социална, политическа, синдикална или колективна ангажираност. Присъщи са им дадености като изисканост, благородство, стремеж към спокойствие и хармония. Склонни са към живот над собствените възможности, а обичайната среда понякога е твърде скромна за високите им амбиции. Това често става причина за тяхната уязвимост.

Негативни аспекти: Натрапчив перфекционизъм, душевна самота, вътрешно безпокойство, затваряне в себе си. Доверчивост, докачливост, субективизъм

Имени дни: Никола/й (гр. “който побеждава”), Николина, Нина, Лина, Нико

Православен календар: Св. Николай, архиепископ Мирликийски, Чудотворец (Никулден),

Професионален празник на рибари, търговци и банкери

Тълкуването е предоставено от Хр. Енев – автор на книгата “Числата – символика и традиции”