• Реклама

Днешният ден

дата

Антоновден 17 януари

СВ. АНТОНИЙ се представя като брат близнак на св. Атанас. Според различни поверия те били ножари, железари, налбанти (хора, които подковават коне). В митологията ковачите се смятат за творци на вселената, оформящи света чрез стихията на огъня. Магическа е силата на ковачите и на всичко, произлязло от техните ръце. Двойно по-магическа става силата, когато са двама близнаци ковачи като св. Антоний и св. Атанас. Ковачите и железарите и до днес празнуват деня на своите покровители. Антоновден се тачи и в чест на едрия рогат добитък. Според една легенда Антоний гледал спящо със свити лапи куче и бил озарен от прозрение техният инструмент (клещите) да изглежда така, като кучешки крачета. Затова му отредили празник един ден преди деня на брат му св. Атанас. Според друга легенда двата дни 17 и 18 януари са празник, посветен на един светец с две лица. На първия ден светецът влязъл в селската кръчма с бедняшки дрехи и никой не го поздравил, не го почерпил, не поискал да пие с него вино и ракия. На втория ден облякъл „знатни дрехи", влязъл с тях в кръчмата и както се очаква, всички скочили на крака да го посрещнат с почит и уважение. На много места жените раздават медени питки за здраве. Не се варят боб и царевица, за да не се разболяват децата от шарка. В Пиринско вярват, че на Антоновден се събират всички болести заедно и на следващия ден „тръгват по хората". Затова наричат двата празника „сладки и медени". Не се пали светлина в стаите, да не съгледат болестите светлината и да тръгнат по нея. Не се яде свинско месо, „за да не се разсърдят" болестите. Народът вярва, че само братята близнаци могат да спасят селището от тежки болести и чума. Само те могат да заорават, да поставят браздата, да изковават плуга на ралото, да спасяват и да защитават хората. Само те могат да добиват и жив, магически огън, който да лекува хора и животни.
ИМЕННИЦИ: Антон, Антония, Антонина, Андон

 

Ако сте родени на дата: 17.01

 

Това е рождената дата на енергичен, независим и устойчив човек, който бързо минава от решение към действие. Отличава се с естествено обаяние, издържливост и доброта, с гъвкав интелект и бърза мисъл. Присъщи са му качества като душевно равновесие, прагматизъм, съобразителност и реализъм. Зад спокойствието му обикновено се крие един горд, упорит и безкомпромисен характер. Родените на този ден пораждат доверие и често са обект на късмет или на неочаквани подаръци от съдбата. Инициативни и борбени са, стремят се към открояване и надмощие, към трупане на нови опит и познания. Присъщи са им също и качества като организираност, експериментаторски дух, управленски усет и максимализъм.

Негативни аспекти: Недоверие, докачливост, непостоянство. Консерватизъм, агресивност, недостатъчно увереност в себе си.

 

Личности родени днес:

Добри Войников (1863 г. ) – бълг. писател и книжовник; Антон Чехов (1880 г.) – рус. писател; Далида (1933 г.) – фр. певица; Джим Кери (1962 г.) – амер. актьорМохамед Али (Касиус Клей), боксьор, (1942) ;Ал Капоне, гангстер, (1899); Джим Кери, комедиен актьор, (1862); Мик Тейлър, китарист на Ролингстоунс, (1948);


 

Имени дни:

Антон (гр. “който увеличава цената”), Андон, Антония, Тоньо/ка, Тотьо, Тотко/а, Тони, Доньо, Дончо, Донка.


 


 

Православен календар: Св. преподобни Антоний Велики (Антоновден)

 

---------------------

 

Тълкуването е предоставено от Хр. Енев – автор на книгата
 “Числата – символика и традиции” виж.  www.area.bg/ariel_simvoli

 

 

 

 

Прогноза за времето

 

Реклама

Реклама ad