Днешният ден

дата

Еньовден 24 юни Рождество на Йоан Кръстител


Според поверието Иван Билкобер е заповедник, началник на 77 и половина болести. Срещу тези болести е насочен Еньовден, той е и краят на пролетта. Дотук е крайната точка на слънцето към лятото, оттук то се връща, след като се изкъпва в реката или морето. Затова се казва, че свети Еньо си облича девет кожуха и отива да моли Бог да доведе зимата. Празникът носи белезите на един развит в миналото слънчев култ. В ранно утро всички излизат и берат по високите поляни билки. Казват, че лековитите билки са 77, а болестите 77 и половина. Затова човек трябва да се пази да не се разболява, защото може да му потрябва точно тази половинка, която природата не лекува. Набрани в ранното утро на Еньовден, билките са най-лековити. След този ден те губят от силата си. На Еньовден се прави и голям венец от колкото може повече билки и под него минават всички за здраве. Венецът се запазва, защото е лечебен. Хората, които се къпят на Еньовден, ще бъдат здрави през годината. Ако на Еньовден си измиете косата, тя ще е лъскава и здрава. Разпространен е обичаят Еньова буля, в който участват само моми. От предния ден всяка мома свива своя китка, китките се пускат в котле с „мълчала" вода и се оставят да пренощуват в градинката, за да „видят звездите". Сутринта всички се събират, обличат като булка малко, 7-8годипшо момиченце. Най-здравата и яка мома го качва на раменете си и така дружината обикаля, като спират и задават на Еньовото буле въпроси за плодородието, за времето, за цените на храните. Вярва се, че предсказанието ще се сбъдне. Като се върнат, откъдето са тръгнали, пускат на земята Еньовата буля, превързват и очите с червена кърпа, дават й котлето и тя вади и нарича коя мома за какъв момък ще се омъжи и скоро ли ще бъде. Обичаят е много сходен с ладуването на Васильовден и лазаруването на Лазаровден. Според народните вярвания Еньовден е много подходящ за магии и гадания. Този ден се смята за поврат в природния и астрономичен кръговрат. Билките притежават магическа сила, защото са събрали досега цялата мощ на слънцето, което от този момент променя своя ход. Водата притежава особена сила в периодите на преход, тя очиства човека от вредни въздействия. Еньовден е последният ден, на който момите се събират заедно, затова моминските гадания едновременно изпълняват няколко задачи защитават реколтата, увеличават плодородието, осигуряват здравето и продължават родовия ритъм. Обредните практики на Еньовден неслучайно попадат под патронажа на св. Йоан Кръстител. Така езическото „раждане" на плодовитостта съвпада с раждането на християнския светец, а това е синтез на различни култури в единно цяло. Този празник се празнува в Габрово в етнографския комплекс „Етъра" всяка година. Тъй като празникът попада в двуседмичния пост, наричан „петровски", ястията, които се готвят, са постни.

ИМЕ: Еньо, Енчо, Енка

 

Ако сте родени на дата: 24.06

 

Добронамерен и възприемчив човек с жизнен и щедър характер, който обича живота, но не обича да рискува. По природа е изискан, практичен, оптимистично настроен, държи на себе си и има развит инстинкт за притежание. Притежава артистичен темперамент или влечение към изкуствата и богат, но често нестабилен интимен живот. Характерни за родените на тази дата са тяхната последователност и дисциплинираност при изпълнението на конкретни материални цели. Тези хора имат добри възможности за реализация в области като обществено обслужване, администрация и хуманитарни професии. В много случаи присъствието/ролята на майката или на конкретна жена има важно значение за общото развитие на индивида, за неговите действия и решения.

Негативни аспекти: Свръхчувствителност, безгрижие и стремеж към удоволствия, често стигащи до безотговорност. Емоционални изпитания.

 

Личности родени днес:

Петя Буюклиева – бълг. поппевица; Мария Грънчарова – бълг. поппевица


 

Имени дни:

Еньо, Яна, Янко/а (или на 9.ХІІ)


 


 

Православен календар: Рождение на св. Йоан Кръстител (Еньовден). Св. Никита, епископ Ремесиански (Ремизиянски)

 

---------------------

 

Тълкуването е предоставено от Хр. Енев – автор на книгата
 “Числата – символика и традиции” виж.  www.area.bg/ariel_simvoli

 

 

 

 

Прогноза за времето