Статии

Четирите лица на Хирон

автор: Кирил Стойчев 19.09.2005 77434


Image ALT text

Хирон е открит на 1.11.1977г. Тази дата според мен е една от най-забележителните в историята на астрологията и е сравнима по значение само с датата на откриването на Уран, когато традиционния модел на седемте планети бива разчупен. Откриването на една планета поставя началото на нова ера, отключва се поток от енергии, които самата планета символизира и те се проявяват активно в живота на цялото човечество. Така откриването на Уран съвпада с Френската революция и девиза издигнат на барикадите “Свобода, равенство, братство” е като че ли взет от учебник по астрология, от темата за ключовите думи за Уран. Макар и този девиз все още да не е реализиран изцяло, стремежът към свобода, борбата за човешки права съпътстват и са неделима част от историята на човечеството през последните няколко века.


Откриването на Нептун през 1844 година съвпада със зараждането на социалистическите идеи и учението на Маркс и макар и те да не бяха реализирани в чист вид, направо да кажем че бяха опорочени. Но те и занапред ще продължат да оказват влияние върху политическия живот.


Не по-малко драматично е времето след откриването на Плутон през 1930 г., когато се разиграва най-голямата икономическа криза в световната история, на власт идва най-големият диктатор – Хитлер - 1933 г., последва Втората световна война (1939), взривяването на първата атомна бомба (1945) - все събития подвластни на Плутон.


Обаче, ако се взрем в събитията около 1977 г. и след нея, като че ли няма да открием нещо особено драматично. Напротив ще открием само положителни събития – настъпва края на студената война, започва да се говори за разоръжаване, пада “желязната завеса”, диктаторските режими се сриват, хората се сдобиват с все повече религиозни свободи, престават преследванията по политически причини, слага се край на епохата на расовата дискриминация, жените в мюсюлманския свят постепенно се сдобиват с права. Като че ли много от идеалите посети от Уран и Нептун започват да се осъществяват именно сега, от друга страна се ограничава тежкото влияние на Плутон.


Започнала е ерата на Хирон. Отначало той е оприличен на астероид поради неправилната му форма. Но, когато наближава своя перихелий, астрономите наблюдават газов облак около него, т.е. Хирон проявява своята основна природа - на комета. Но за разлика от тях той не напуска Слънчевата система, и е много по-голям като размер. След Хирон са открити и други тела, които се движат по подобна на него орбита и сега те носят името "кентаври".

 
Хирон обикаля около Слънцето за 50.8 години. Няма единодушие сред астролозите за управлението на Хирон. Той е спряган за управител на знаците Дева, Стрелец, Скорпион, Везни, Телец, а някои астролози (причислявам се към тях) смятат, че той не трябва да управлява знак.


Движение през знаците на зодиака
Това, което веднага се набива на очи, са различните периоди от време, за които Хирон пребивава в един знак. Най-продължително е пребиваването му в знака на неговия афелий – Овен – 8,5 години, тогава се движи най-бавно, когато преминава през Телец леко ускорява движението си и пребивава в този знак 7 години, след това в Близнаци ускорява още малко и преминава зоната на знака Близнаци за 4 години. В Рак се забързва още малко и преминава за 3 години, Лъв за 2,5, в Дева и Везни, където Хирон е най-бърз престоява само по година и половина. След това в следващия знак Скорпион леко се забавя и престоява там 2 години, в Стрелец – 2,5 г., в Козирог – 4, в Водолей – 6 години, и достига до знака Риби, където пребивава цели 8 години.


Нека да сравним времето, в което Хирон пребивава в един знак с това на планетите Уран, Сатурн и Юпитер.


Уран, орбиталният цикъл на който е 84 г., преминава през един зодиакален знак средно за 7 години. Има обаче два знака, в които Хирон престоява по-дълго време от Уран: Риби – 8г. и Овен – 8,5 г. Знае се, че колкото една планета е по-далеч от Слънцето, толкова по-бавно се движи тя. Следователно в този период, когато Хирон е в опозиция на Уран, той е по-отдалечен от Слънцето, отколкото Уран. Този факт е убягнал на повечето астролози, а той е от изключителна важност за разбирането на влиянието на Хирон. Ако трябва да потърсим еквивалента на тази размяната на положенията на планетите в митологията, ще го открием във факта че Хирон заема мястото на Прометей. Общоприето е да се смята, че Хирон се движи в орбита между Сатурн и Уран, но не се отчита че за период от 11 години (1964-1975), погледнато от хелиоцентрична гледна точка, Хирон, макар и без да пресича орбитата на Уран, по отдалеченост от Слънцето застава между планетите Уран и Нептун!


Времето за което Хирон преминава през Телец е седем години и то е равно на времето, за което Уран преминава през един знак. Следващият период, в който Хирон преминава през Близнаци е междинен – 4 години и съответства на позицията на Хирон между Уран и Сатурн.


Планетата Сатурн, орбиталния цикъл на която е 29,5г., преминава през един зодиакален знак средно за 2,5г. Има обаче 4 знака през които Хирон преминава за подобен срок: Рак – 3г., Лъв – 2,5г., Скорпион – 2г., Стрелец – 2,5г. По това време Хирон е равно отдалечен от Слънцето със Сатурн. Ако погледнем на Хирон от геоцентрична гледна точка ще има моменти в които Хирон се намира ту по-близо, ту по-далеч от Земята отколкото Сатурн.


Времето, когато Хирон се движи най-бързо и преминава през знаците Дева и Везни само за година и половина, се доближава до времето, за което Юпитер преминава през един зодиакален знак.


Ако приемем скоростта на Хирон като основен фактор за неговото влияние и сила в знаците, то може да направим предположението, че Хирон ще бъде силен в знаците Лъв, Дева, Везни, Скорпион и Стрелец.

 
От астрологична гледна точка значението на това неравномерно движение на Хирон през знаците е огромно. Ако животът ни беше подвластен само на Сатурн и Уран с тяхното почти равномерно преминаваме през знаците за 2,5 и съответно за 7 години, то всички събития в нашия живот щяха да се случват през равни интервали от време, но това на практика не е така. Времето, за което Сатурн прави квадратура към собствената си позиция в наталната карта е средно 7,4 години, докато времето, за което Хирон ще направи такава квадратура варира между 5,5 и 23 години. Именно поради тези вариации Хирон ни дава ключа за индивидуалния подход към всяка рождена карта!


До сега установихме три положения, които заема Хирон между тежките планети:
Между Юпитер и Сатурн
Между Сатурн и Уран
Между Уран и Нептун


Дали няма и четвърто положение, в което Хирон да застава между планетите Уран и Плутон?


На запознатите добре с астрономията е известно, че за период от 20 години между 1979 и 1999г. Плутон пресича орбитата на Нептун и в това време Нептун е най-отдалечената планета от Слънцето. Когато сравних позициите на Хирон, Уран, Нептун и Плутон спрямо Слънцето се оказа, има един единствен такъв момент и той е около датата 01.05.1980 г. - тогава Хирон застава между Уран и Плутон.
Ето, че установихме и четвърто положение, в което Хирон застава между планетите Уран и Плутон! От митологична гледна точка това съответства на слизането на Хирон в царството на Хадес!


Разстоянията на планетите до Слънцето се вследствие на тяхното движение се променят, променя се и подредбата им.
1.Юпитер *Хирон* Сатурн*Уран*Нептун*Плутон
2.Юпитер*Сатурн *Хирон* Уран*Нептун*Плутон
3.Юпитер*Сатурн*Уран *Хирон* Нептун*Плутон
4.Юпитер*Сатурн*Уран *Хирон* Плутон*Нептун


Всяка подредба ни дава различна характеристика на Хирон.
І. Роля на Купидон /между Юпитер и Сатурн/ – има отношение към знаците Везни и Лъв; разглеждаме го в контекста на кармата, която носим в сферата на взаимоотношенията
ІІ. Роля на Ключаря /между Сатурн и Уран/ – отваря врати между измеренията, прави невъзможното - възможно, има отношение към Стрелец и Козирог. Фигурата на Учителя, който постепенно въвежда ученика от материалния в духовния свят.
ІІІ. Роля на Лечителя /между Уран и Нептун/ (съсотвества на знаците Дева, Риби) – това ниво има 3 поднива:
1. лечител на тялото – рефлексотерапия, зонова терапия, масажи, въобще лечение с ръце /когато Хирон е открит, има бум на алтернативните методи за лечение – 77 г.;/
2. лечител на душата – психотерапевти, психолози, астролози;
3. лечител на света - еколози;
ІV. Роля на Косача /между Уран и Плутон/ - има отношение към Скорпион, може да го наречем още Насилника – може да показва преживяна травма, насилие, свързваме го с раждането и смъртта.


ХИРОН В НАТАЛНАТА КАРТА


Хирон в знаците
Знакът, в който попада Хирон най-често показва дълбока рана, която наш любим човек ни е нанесъл в минало прераждане. Нейното отражение рефлектира в настоящия ни живот и трябва да се справим с болката, която носим в Душата си. Въпросът, който всеки трябва да си зададе е “На какво ме учи тази болка”. Или както казва поговорката - “Всяко зло за добро”, но въпросът е дали съумяваме да видим това добро, да извлечем поуките.
ХИРОН В ОВЕН - 31.01.1969-28.05.1976; 14.10.1976-28.03.1977

Овен е водачът, човек, който иска да е пръв; позицията показва, че в минал живот импулсът за изява е бил пречупен. Хората родени с такава позиция на Хирон са прегрешили спрямо себе си; подценили са се. Открий себе си! – това е посланието на Хирон към хората родени с подобна позиция в наталната карта.
Пример: Хирон в Овен във ІІ дом – човек не си е позволявал да изхарчи пари за себе си.
ТЕЛЕЦ - 29.05.76-13.10.76; 29.03.77-19.06.83; 30.11.83-11.04.84

Засегнат е бил чувствения свят – подтисната е била любовта, затова поколението родено с Хирон в Телец трябва да се научи да изразява любовта си, ако не - ще страда от липса на любов. Хора с таковоа разположение на Хирон имат склонност да идеализират партньорите си, след което бързо се разочароват.
БЛИЗНАЦИ - 20.06.83-29.11.83; 11.04.84-21.06.88

Човек е бил принуден да мълчи, не е бил чут; сега. Сега трябва да общува повече с другите, да говори; обикновено създават много връзки, но трябва да търсят качеството, а не количеството
РАК - 1937- до средата на 1941; 22.06.88-21.07.91

Травма от семейството, не сме били обичани, оценени, може би отхвърлени, заради избора на партньор, който не е бил подходящ за нас (според родителите). Сега - може ние да отхвърляме близките си, или да обичаме с условия. Задача - да се научим да ценим семейството, да прощаваме.
ЛЪВ - 1.10.1940-27.07.43 с изключение на периода 1.01.41-18.06.41; 22.07.91-04.1993

Тази позиция на Хирон говори за високопоставен произход, били са част от по-богати, по-влиятелни родове. Но това не ги е направило щастливи, защото е трябвало да се съобразяват с правила, норми, табута. Трябвало е да се оженят за партньор от тяхната черга или от имотни съображения да сключат изгоден, дипломатически брак. Налагало се е да носят маска за пред обществото, да се държат подобаващо за положението си. Изява: Независимо дали са родени в бедно или богато семейство, се държат аристократично. Ще изискват непрекъснато вниманието на околните.
ДЕВА - 28.7.43-18.11.44; 25.03.45-22.07.45; 5.09.93-8.09.95

Най-често е показател за здравословни проблеми в минал живот, но тази тази позиция може да указва и проблем със служенето на другите. Сега има стремеж към презастраховане, чувство за несигурност. Ако човекът не се е справил с ролята да служи – сега ще трябва да го направи, трябва да се укрепи и вярата.
ВЕЗНИ – 19.11.44-24.03.45; 23.07.45-10.11.46; 9.09.95-29.12.96; 6.04.97-3.09.97

Проблемът е бил във взаимоотношенията, драма, развод, раздяла. Урок - да осъзнае, че партньора му е като огледало, което отразява собствените му грешки (от миналото, също и в настоящето!);
СКОРПИОН - 11.11.46-28.11.48; 4.09.97-7.01.99; 2.06.99-22.09.1999

Най-често говори за преживяно сексуално или физическо насилие в предишен живот, нереализирани сексуални желания, страст и сега човек трябва първо да се справи със страстите си (или страховете си!)
СТРЕЛЕЦ - 29.11.48-8.02.51; 19.06.51-4.11.51

Проблеми от духовен характер, неподходяща религия, човек с такава позиция на Хирон може сляпо да е следвал някаква религия, фанатизъм, отдалечил се е от хората (близките, семейството) заради идеалите си; сега – трябва да извърви пътя обратно към тях.
КОЗИРОГ - 08.02.1951-19.06.1951; 04.11.1951-27.11.1955

В миналото са се стремили към върховете, към власт и кариера и са ги получили. Но не са станали по-щастливи. На върха се чувстваш най-самотен, сблъскваш се със завистта, няма кой да ти се зарадва. Без да искат са изоставили близките си, не са имали време за тях, посветени на изява в обществото. И когато са имали най-голяма нужда от емоционална подкрепа, не е имало кой да им я даде. Изява: Ще се стремят да се презастраховат, когато става въпрос за връзка. Не си разкриват чувствата, не се отварят емоционално. Прекалено разчитат на брачния договор като условие за да могат да се отдадат на кариера.
ВОДОЛЕЙ - 27.11.1955-20.01.1961 с изключение на 26.03.1960-19.08.1960 г

Свободата си е ценил повече от всичко. Не се обвързвал, волна птичка или е бил прекалено отдаден на своите занимания, хоби. Не е дал на човека до себе си вниманието, от което се е нуждаел или близкият му е ограничавал свободата и изявите му. Изява: В прекрасни отношения е с всички, единствено с човека, който трябва да чувства най-близо имат непреодолими различия. Дават всичко от себе си, стремят се да поддържат връзката, но нещата вървят от лошо към по-лошо.
РИБИ - 26.03.1960 - 19.08.1960; 20.01.1961-01.04.1968; 18.10.1968 - 20.01.1961

Отдадени изключително на духовен живот, незабелязвайки съществуването на светския или отричайки го. Отшелници, монаси, които заради любовта си към Бога са загърбили любовта към хората. Изява: Във връзките им като че ли има обреченост, проклятие, белязани от дълбоко страдание. Като компенсация се отдават на светския живот и забравят за Бога или изпадат в крайности - търсят вината за всичко у себе си, самонаказват се, самобичуват се.


ХИРОН В ДОМОВЕТЕ
Показва какво бихме могли да направим повече за другите, отколкото за себе си. Сфера /област/ в живота, в която търпим неудачи, нещо, което отхвърляме и едновременно с това обичаме /човек също/; нещо, което желаем и същевременно отричаме. От друга страна, ние самите носим късмет на другите около нас (на хората, символизирани от дома, в който попада наталния Хирон);


КОНТАКТИ НА ХИРОН С ОСИТЕ
Транзитно преминаване на Хирон през Asc, IC, Dsc, MC бележи едни от най-важните моменти в живота.
І. Преминаване през Asc – това е момент, в който човек трябва да се пробуди духовно, дори и да е много млад по време на този транзит. Това е моментът на “скока”, "прехода", може да е чута дума, прочетена книга, важна среща, нещо което става, като че ли случайно, неочаквано. Хирон винаги поставя Хамлетовския въпрос: “Да бъдеш или да не бъдеш?", "Ще се пробудиш ли или не? ”
ІІ. Преминаване през IC – този период е изключително тежък, тогава се отключва кармата на човек, кармичен дълг – дълго време да се плаща, възможни са заболявания, почти неизлечими, възможни са проблеми с имоти, роднини. Ако изстрадаш кармата, заболяването, идва следващата “врата”, която Хирон отключва;
ІІІ. Преминаване през Dsc – акцентът тук пада върху взаимоотношенията с партньора, брак, развод, раздяла, преосмисляне на връзката;
ІV. Преминаване през MC – тук човек трябва да се разгърне, да отдаде натрупаното, да се посвети на кауза, да постави ново начало или постигне своеобразен връх в своята професионална или обществена реализация;


Да се има предвид, че за вида на събитията е определяща и възрастта, на която е индивида, когато Хирон транзитира някоя от осите.


Много от изучаващите астрология, правят грешката да се увличат по арабски точки, черни и бели луни, мидпойнти, без да могат да извлекат от картата информацията, която дават Асцендента, Венера, Марс, Луната и дори напълно пренебрегват влиянието на Слънчевия знак, което по принцип дава между 60-75% от характера и особеностите на индивида.


Затова, ако вече познавате влиянията на останалите астрологични фактори, Хирон ще се превърне за вас в истински ключ, с помощта на който ще можете да разгадаете собствената си съдба. Ако, не сте овладели добре основните елементи на астрологическото знание обаче само Хирон, сам по себе си няма да ви позволи да надзърнете зад завесата на бъдещето или да откриете тайните, които крие в себе си миналото.Comment Script

Коментари

;-) :-) :-D :-( :-o >-( B-) :oops: :-[] :-P
Моля въведете текста от картинката :)This comment form is powered by GentleSource Comment Script. It can be included in PHP or HTML files and allows visitors to leave comments on the website.