Статии

Защо смъртността в България е най-високата в света?

автор: Кирил Стойчев 06.03.2021 20058


смъртност

Вече повече от десетилетие   България e на първото място в класацията по смъртност в Евросъюза, а в последните години - дори и в света (по данни на Световната банка за 2018 – графика 1)*. 15.5 души на 1000 са починнали през 2019 година. Средната смъртност за света на 1000 души е 7.6. Смъртността в България е 2 пъти (100%) по-висока от средната. Още по-ужасяващи са данните от НСИ за 2020 година – 17.2 смъртност – абсолютен световен рекорд (увеличението за 2020 се дължи най-вече на КОВИД, но не за него ще стане дума в това изследване).

смъртност

графика 1 - данни на Световната банка за 2018

 

Приемаме тази информация за нещо нормално, когато го чуем по новините, факт е и толкова.

Но аз си зададох въпроса, ЗАЩО сме нацията с най-висока смъртност?

Нито здравеопазването ни е по зле от това в Иран, Танзания или Уганда, а там смъртността е 3 пъти (300%) по-ниска отколкото в България! Нито климата и географските условия са неблагоприятни, нито храната е лоша, нито сме по-бедни от жителите на тези страни. Нито има война...

Няма очевидна причина, а измираме с най-високи темпове. Все пак причина има и тя е пред очите на всички ни, и може би затова не можем да я видим.

Тази причина се нарича ЕМИГРАЦИЯ.

Хората не са биологични единици, хората са социални същества, които живеят в общности. Тези общности се наричат семейство, род, народ. При това най-важната общност е семейството, то изгражда рода, а рода – народа.

Емиграцията разкъсва тъканта на тези общности, отделя родители от деца. Порасналите деца берат ягоди в чужбина, а възрастните им родители губят смисъла на живота, защото смисъла на живота на родителите – това са децата, впоследствие – внуците. Така е било хилядолетия, без значение какво робство или форма на държавно управление (царство, република) сме преживели.

Разбира се, родителите не умират веднага, когато децата им се запилеят по чужбина, но когато се разболеят, вече не се борят за живота, защото той е изгубил своя смисъл и умират. А от какво умират най-вече – от сърдечно-съдови заболявания.

Като казва д-р Светлозар Георгиев „ Острият стрес е значим пусков механизъм за развитие на остри коронарни синдроми, като рискът е повече от два пъти по-висок при пациенти, преживели стресиращи житейски съби­ тия. Доказан факт е, че инфарктът на миокарда и внезапната сърдечна смърт могат да бъдат причинени от емоционален дистрес“ (източник)

Трудно е да си представим по-голям стрес от това децата ни да са прокудени в чужбина. Да си сам, отделен от тях, да не можеж да общуваш с близките си, да няма на кого да разчиташ. Или да искаш да помогнеш, а разстоянието, което те дели от децата ти да те прави безсилен.

Като съберем 2+2 няма как да не направи 4 – стресът, който възрастните хора у нас преживяват вследствие на емиграцията на техните деца е причината за това България да е на 1-во място по смъртност в Света!

ВАЖНО: Емиграцията е причина само за завишената смъртност, както и за това да сме на първо място по този показател в света, но не и за всяка смъртност, хората така или иначе умират. Към емиграцията трябва да прибавим и други социални фактори, които не се отчитат, но имат допълваща роля към гореописаните процеси - вътрешната миграция, разводите.

смъртност

Нека да се обърнем и към науката и да видим какво ще ни каже безпристрастният език на статистиката и фактите. От графиката виждаме, че смъртността от сърдечно-съдови заболявания в България е с 10% по-висока от втория в класацията – Румъния. Защо именно Румъния е втора – това е държавата с най-висока емиграция в Източна Европа и забележете – заедно с България оглавява две класации – по смъртност от сърдечни заболявания и по смъртност на глава от населението.

Другите държави в челото на класацията по сърдечно-съдови заболявания са  Литва, Латвия и Естония. Това което знаем за тях е същото като за Румъния – високо ниво на емиграция и водещи позиции в световната класация по смъртност на глава от населението.

Подобна зависимост в науката се нарична корелация и показва факта, че едната изследвана величина е в пряка зависимост от другата. Остава да видим дали емиграцията зависи от смъртността или смъртността зависи от емиграцията.

Ако високото ниво на смъртност причинява емиграцията, би следвало децата да емигрират след като родителите им починат. Това в някаква степен би било вярно, ако на територията на страната се води война, както е в Сирия и това прокуди децата на загиналите във войната.

смъртност

В България (Румъния, Естония, Латвия, Литва) няма такива обстоятелства, остава взаимовръзката да е:

ЕМИГРАЦИЯТА Е ПРИЧИНАТА ЗА ТОВА БЪЛГАРИЯ ДА Е НА ПЪРВО МЯСТО ПО СМЪРТНОСТ В СВЕТА.

 

Източници на данните

https://ec.europa.eu

https://data.worldbank.org

https://www.nsi.bg/

Още по темата: Ентропията и бъдещето на БългарияComment Script

Коментари

Sevil
11/07/2023, 02:23 часа
Какво е било при социализма, когато не е имало такава емиграция? На Запад децата рано напускат дома на родителите си, но това не е трагедия за родителите им.
Лиляна Христова
01/22/2022, 06:03 часа
Българинът е човек обладан от песимизъм и е заклет индивидуалист, липсва усещане за принадлежност към обществото. За съжаление негативната настройка е причина много хора да емигрират, търсейки бъдеще с по-голям позитивизъм и оптимизъм.
Ако всеки един от нас успее да приеме другия, ще можем да си подадем ръце и да изградим нещо красиво за нас и децата ни.
Други народи са го постигнали поради необходимостта от справяне с някаква трагедия. Не е необходимо несгодите да ни обединяват, а просто да приемем факта, че живеем и дишаме в едно и също общество и сме част от него. Така индивидуалните ни цели ще прерастнат в обществени блага.
Мими
07/03/2021, 10:29 часа
Трябва да прибавим също:Високо ниво на информация и изключително ниски доходи.
Аз съм Българче
03/11/2021, 15:11 часа
Пак прочетох и пак съм съгласен! Как обаче да го прочетат много Българи, как да го разберат, как да го направят, как, как, как ... За мен КАК е въпроса. Убеден съм, че теорията е идея, посока, начертание. За изпълнението на което трябва технология и енергия за реализация. А и двете ги няма, всъщност има ги, те са около нас, но не ги виждаме ... Как тогава да ги приложим!? Мисля да се вързоди първо вярата в Бог, в Любовта, в Доброто, да се казва и показва ЕЖЕМИНУТНО ПО ВСИЧКИ МЕДИИ !!!! и тогава голямия Български кораб ще измени посоката, в която се движи сега. Дай Бог успех! :)
Sister
03/07/2021, 13:19 часа
Благодаря за статистиката! Абсолютно вярно е това!
Трабва да се направят действия за спиране на емиграцията и за привличане на българите в чужбина да се завърнат в България.
;-) :-) :-D :-( :-o >-( B-) :oops: :-[] :-P

This comment form is powered by GentleSource Comment Script. It can be included in PHP or HTML files and allows visitors to leave comments on the website.